Kultūras ziņas

Kara seku pētījums romānā "Lēngaitis"

Kultūras ziņas

Pjotra Kirjušas izstāde "#mezs"

Koka pūšaminstrumentu simpozijs tiešsaistē

Tiešsaistē sācies Mūzikas akadēmijas koka pūšaminstrumentu simpozijs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā sācies Starptautiskais koka pūšaminstrumentu simpozijs, kas šogad norisinās attālināti. Visas nedēļas garumā ar studentiem un interesentiem tiksies Eiropas vadošo orķestru mūziķi un prestižu mūzikas augstskolu pasniedzēji, sniedzot iespēju papildināt ne tikai profesionālās zināšanas, bet arī iegūt jaunus iespaidus, tiekoties ar citu valstu vadošajiem atskaņotājmāksliniekiem.

Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija uz Starptautisko koka pūšaminstrumentu simpoziju šogad aicina jau septīto reizi. Tiesa, atskaņotājmākslinieki ar simpozija viesiem – dažādu Eiropas orķestru vadošajiem mūziķiem un prestižu augstskolu pasniedzējiem flautas, klarnetes, fagota un obojas spēles meistarklasēs – šogad tiekas tiešsaistē. 

Tā, piemēram, Stokholmas Karaliskās mūzikas koledžas fagota spēles profesors Fredriks Ekdāls sniedz padomus Mūzikas akadēmijas studentei, fagotistei Katrīnei Kuģei.

Jaunie mūziķi atzīst, ka lielākā šādu tiešsaistes nodarbību vērtība esot viedokļu dažādībā un atšķirīgā izpratnē par mūzikas interpretāciju.

“Meistarklases attālināti ir daudz sarežģītāk, jo man kā atskaņotājam visu laiku ir uzliktas austiņas un tad, kad es pati spēlēju, man ir ļoti grūti saprast akustiku un visus citus parametrus,” atzīst Katrīne Kuģe, norādot arī: “No akadēmijas tehniskais nodrošinājums bija ļoti labs. Paldies viņiem, un es domāju, ka profesors otrā pusē dzirdēja ļoti labi. Jebkurā gadījumā  šajos laikus ir ļoti iedvesmojoši, ka pasniedzējs ir no citas vietas un viņš spēj ar kaut kādu citu skatu mūs mācīt un iedvesmot.”

Savukārt Stokholmas Karaliskās mūzikas koledžas klarnetes spēles meistars, profesors Hermans Stefanšons sniedz individuālu nodarbību Mūzikas akadēmijas studentei Madarai Ozoliņai. Viņai šī ir pirmā uzstāšanās pēc teju gada pārtraukuma.

 “Viņš iedeva tādu motivāciju uz priekšu arī strādāt. Pasniedzējs ir no Stokholmas Karaliskās mūzikas akadēmijas. Tā ir skola, kurā visi grib mācīties!” uzsver jaunā mūziķe. “Nav jau jēgas tikai vārdiem. Man, piemēram, nepielec bieži vien ar pirmo. Bet, ja man nodemonstrē kaut ko uz instrumenta, tad ir pilnīgi savādāk. Uzreiz ir saprašana, par ko īsti ir runa.”

Bez zviedru mūziķiem attālinātās meistarklases, kā arī individuālas nodarbības un seminārus studentiem vadīs vēl trīs mūziķi, spoži interpreti un Eiropas vadošo orķestru dalībnieki no Berlīnes, Māstrihtas un Triestes.

Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas Pūšaminstrumentu katedras vadītājs Ainars Šablovskis stāsta: “Šis attālinātais formāts, kurš varbūt bieži vien ir apnicis, lai neteiktu, ka pamatīgi, un nogurdinājis visus, bet tomēr tas nes arī pa kādam plusam. Šogad mēs sadarbojamies ļoti būtiski ar kaimiņiem – Lietuvu un Igauniju, un simpozijā piedalīsies ne tikai mūsu studenti, bet arī Lietuvas un Igaunijas mūzikas augstskolu studenti, un to būs iespējams arī vērot starptautiski citiem interesentiem, kas būs izvēlējušies sekot mūsu simpozija norisei.”

Pievienoties Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas rīkotajam Starptautiskajam koka pūšaminstrumentu simpozijam tiešsaistē interesentiem ir iespējams visas nedēļas garumā, piesakoties akadēmijas mājaslapā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti