Kultūras rondo

Multifunkcionālā kuba personiskā dzīve pēc izrādes. Stāsta māksliniece Kristīne Jurjāne

Kultūras rondo

Video formātā top Jura Kronberga “Balkons un tilts”

"Doms iedvesmo": tapuši vairāk nekā 20 jaundarbi ērģelēm

Tiešsaistē izskanēs jauno komponistu veltījumi Rīgas Doma ērģelēm

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Rīgas Doms 19. marta vakarā aicina uz koncertu tiešsaistē – “Doms iedvesmo”. Divdaļīgajā koncertā izskanēs 15 jauno komponistu jaundarbi ērģelēm. Rīgas Doma mūzikas direktors, ērģelnieks Aigars Reinis atklāj, ka pēc iepazīšanās ar Doma ērģelēm, jaunie komponisti radījuši patiešām daudzveidīgus skaņdarbus. Vairāki kompozīcijas specialitātes audzēkņi šim instrumentam rakstījuši pirmo reizi. 

Aigars Reinis Latvijas Radio raidījumā "Kultūras Rondo" stāsta, ka rosinājums radīt skaņdarbus ērģelēm, komponistiem izteikts jau pagājušā gada rudenī. Bijis svarīgi uzrunāt jaunos komponistus. Vēl oktobrī – kad bija iespējams tikties klātienē – jaunieši tika iepazīstināti ar Doma ērģeļu tehnisko pusi un iedvesmoti ar to skanējuma burvību.

“Līdz pat janvārim jaunie komponisti rakstīja savus jaundarbus, bieži vien arī pirmos ērģeļu skaņdarbus. Sākumā pieteicās līdz pat 30 jaunajiem komponistiem, bet, kā jau jaunrades procesā, kāds tomēr izlēca no tā vilciena," atzīmē Rīgas Doma mūzikas direktors.

Galu galā ir 15 jaundarbi, kas arī ir ļoti nopietns skaitlis, ņemot vērā, ka visi mūsu jaunie komponisti radījuši izvērstus, ļoti atšķirīgus un daudzveidīgus skaņdarbus."

Starp jaunajiem komponistiem ir audzēkņi no Rīgas, Rēzeknes, Jelgavas un Ventspils mūzikas vidusskolām, kā arī studenti no Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas. Taujāts, kādi ir jauno komponistu skaņdarbi, Aigars Reinis teic: “Ir gan dažādi skaņu meklējumi, gan arī klasiskāki rokraksti. [..] Nevarētu teikt, ka mūzikas vidusskolas audzēkņu skaņdarbi būtu sliktāki par jau pieredzējušāku komponistu darbiem. Vai šie skaņdarbi dzīvos tālāk – to mums tagad grūti pateikt. Jebkurā gadījumā šie skaņdarbi nonāks arī pie citiem Latvijas ērģelniekiem un, cerams, arī kādi ārzemju izpildītāji ieinteresēsies. Mēs ceram, ka, ja ne visi, tad vismaz daļa skaņdarbu uzrunās publiku un arī citus interpretus.” 

Jaundarbus atskaņos trīs ērģelnieki – Ilze Reine, Kristīne Adamaite, Aigars Reinis. Savā starpā skaņdarbi sadalīti sekojoši – tos, kurus iesūtīja pirmos, saņēma abas ērģelnieces un vēlāk iesūtītie palika ērģelniekam. Katram iedalīti dažādu raksturu darbi. Aigars Reinis norāda, ka skaņdarbu izjūtu amplitūda arī ir plaša un dramatisma tajos netrūkstot.  

Koncerts būs skatāms Rīgas Doma “Youtube” kanālā no 19. marta pulksten 19.00. Turpat būs pieejams arī koncerta ieraksts.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti