Tiešsaistē būs skatāms cikla «Visas Alfrēda Kalniņa 250 solodziesmas» piektais koncerts

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Rīgas Latviešu biedrībā gaidāms cikla “Visas Alfrēda Kalniņa 250 solodziesmas” piektais koncerts “Tā stāsta”, kurš, ņemot vērā valstī noteiktos pulcēšanās ierobežojumus, norisināsies digitālajā vidē, informēja organizatori.

Bezmaksas koncerta video translāciju būs iespējams vērot no 15. decembra pulksten 19.00 Rīgas Latviešu biedrības mājaslapā un “Facebook” kontā.  

Kā skaidroja koncerta rīkotāji, “no Latvijas kultūras kanonā ietvertajiem 12 komponistiem Alfrēds Kalniņš (1879–1951) ir vienīgais, kuram kā izcila vērtība tajā uzsvērts solodziesmu žanrs – 250 solodziesmas.”

Atzīmējot Alfrēda Kalniņa 140. dzimšanas dienu, 2019. gadā tika uzsākts projekts, kurā no jauna tiek caurskatīta viņa daiļrades mantojuma īpašā daļa – solodziesmas. Vēsturiski visas solodziesmas (ar apmēram 15 dziesmu iztrūkumu) skanējušas tikai vienu reizi – pirms 60 gadiem 1958. gada sezonā, profesoram Hermanim Braunam sadarbojoties ar dažādiem solistiem.

Cikla piektā koncerta programmā uzstāsies soprāns Gunta Cēse, soprāns Gunta Gelgote, soprāns Kristīne Gailīte, soprāns Marlēna Keine un baritons Rihards Millers.

Cikla programmu iniciatori un veidotāji ir pieredzējušie koncertmeistari – Lielās mūzikas balvas par mūža ieguldījumu 2015. gada ieguvējs Ventis Zilberts un Lielās Mūzikas balvas 2019. gada kategorijā “Par izcilu darbu ansamblī” nominants Mārtiņš Zilberts. Pašreizējā cikla koncertos par solistiem aicināti piedalīties Latvijas vidējās un jaunākās paaudzes ievērojamākie dziedoņi, tā uzsverot atskaņotājmākslas paaudžu pēctecību un aktīvu līdzdalību Latvijas kultūrvides veidošanā un tradīciju pārmantošanā.

Organizatori arī uzsvēra, ka šajā ciklā iekļauti absolūti visu Kalniņa solodziesmu atskaņojumi, kas padomju periodā nebija iespējams atsevišķu dziesmu satura – sakrālās tematikas dēļ. 

Projekta mērķis ir atskaņot visas Alfrēda Kalniņa solodziesmas, bet tā virsuzdevums – koncertos veikt izcilā skaņraža visu solodziesmu audio dokumentējumu, kurš paliktu Latvijas Radio fonotēkas rīcībā kā kultūrvēsturisks izziņas materiāls.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti