Svētdien Jūrmalā saulgriežus sagaidīs 10. Latvijas kokļu diena

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Sestdiena un svētdiena ir piepildīta ar dažnedažādiem saulgriežu ielīgošanas pasākumiem. Visās Latvijas pilsētās gaidāmas daudzveidīgas saulgriežu svinības.

Viens no lielākajiem pasākumiem gaidāms sestdienas vakarā Mežaparkā, programmas „Rīga 2014” ietvaros.  Taču svētdien Jūrmalā vasaras saulgriežu atnākšanu sagaidīs kopā ar 10. Latvijas kokļu dienu.

Jūrmalas mūzikas skolas direktore Kristīne Ojala stāsta, ka koncerti saulgriežu laikā ir skolas tradīcija.

„Mums ir tradīcija katru gadu spēlēt kaut kur kopā. Esam spēlējuši viscaur visai Latvijai. Bet esam secinājuši, ka Dzintaru koncertzāle ir labākā, jo tur ir jumts virs galvas,” norāda Ojala un piebilst: „Un tāpēc mums jau desmito reizi [kokļu dienas] notiek Dzintaru koncertzālē. Mēs ar savu artavu kuplinām Jūrmalas Jāņu ielīgošanas svētkus. Viņiem arī šī tradīcija veidojās reizē ar kokles dienām un mēs bijām kā tāds īpašs akcents šajos svētkos un tā jau tas desmito reizi notiek.”

Īpašs akcents šajos svētkos būs ne tikai koklētāji, bet arī Kristīnes Ojalas radītais skaņdarbs „Uguns fantāzija”, kas veltīts saulgriežu tēmai. Un to izpildīs visi 150 koklētāji. „Jā, tur dejos ansamblis „Tapa”, viņu vadītāja Dace Kalēja ir horeografe un īpaši šim te skaņdarbam izdomājusi horeogrāfiju, lai varētu pastiprināt to domu, kas ir šajā skaņdarbā, ka uguns ir gan kā rituāla uguns, gan kā pavarda sargātāja  un, protams, Jāņu uguns,” saka Ojala.

Skaņdarba maģiskumu atzīmē arī Jūrmalas Mūzikas vidusskolas koklētājas Kristīne Jakovļeva un Ieva Pērkona, kuras kokles spēli apgūst jau gandrīz 11 gadus.

„Tā "Uguns fantāzija", par ko stāstīja skolotāja ir vienkārši grandioza. Diezgan maģisks skaņdarbs, es pat teiktu tā. Skaņdarbam ir tāda noskaņa....  jo būs vēl kopā dejotāji, un tad, kad mēs spēlējam, es jau varu aptuveni iztēloties, kā tas kopā izskatīsies, un tā elektriskā kokle tādu rokmūzikas pieskaņu dod, man ļoti patīk. Man patīk, ka tas skaņdarbs tiešām ir kā rituāls, tas viss sākas no nekā un beigās tas tiešām skan kā liels ugunskurs, kad beigās visi pievienojušies… tiešām ļoti skaisti!” stāsta Jakovļeva.

Kā norāda Kristīne Ojala, pasākums vienmēr ir plaši apmeklēts. Un tajā būs ne tikai koklētāji un dejotāji, būs arī grupa „Autobuss debesīs” un citi mūziķi. „Šeit spēlēs arī kā solistu vienība kameransamblis „Cantata” būs etnogrāfiskā kokle, būs elektriskā  kokle, protams, mēs un vēl 150 koklētāji, bundzinieks un koris un dejotāji. Un  tas būs tāds Jāņu šovs, tur tad varēs redzēt  attīstības ceļu no etnogrāfiskai līdz elektriskai,” norāda Ojala.

Etnogrāfiskās un elektriskās kokles pavadībā varēs piedzīvot maģisku saulgriežu ielīgošanas nakti.

„Tā būs lieliska noskaņa, būs foršs koncerts. Būs pēc tam tāda liela vēlme braukt un kārtīgi nosvinēt Jāņus. Pēc koncerta tā vienmēr ir,” saka Jakovļeva.

Koncerts notiks sestdien, plkst. 20 un tā noslēgumā būs iespēja piedzīvot īstu uguns stihiju. Dzintaru pludmalē būs sakurts  ugunskurs, pie kura kopā ar pūtēju orķestra „Jūrmala” dalībniekiem romantiskā noskaņā varēs sagaidīt saules rietu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti