Rīta Panorāma

Intervija ar Normundu Garbaru

Rīta Panorāma

Intervija ar mūziķi Justu Sirmo

7. oktobrī Siguldā koncerts HAPPY BIRTHDAY, STEVE REICH

Stīva Reiha 80.jubilejā skanēs kaktusi - Tālis un Resnais Kristaps

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Amerikāņu dzīvās leģendas Stīva Reiha 80. dzimšanas dienas gadā Rudens kamermūzikas ietvaros jau 7.oktobrī Siguldas koncertzālē "Baltais flīģelis" notiks koncerts "Happy Birthday, Steve Reich", kurā skanēs kaktusi - Tālis un Resnais Kristaps.

Stīvam Reiham aprit 80 gadi tieši 3.oktobrī, savukārt jubilejas koncerts notiks gan Siguldā, gan 19.oktobrī Spīķeru koncertzālē.

"Kaktusu skaņa Rīgā vēl uz skatuves nemaz nav skanējusi," saka pianists Juris Žvikovs, bet klarnetists Egīls Šēfers papildina, ka Džonam Keidžam patiesi ir skaņdarbs, kurā nenoteiktu laiku uz skatuves tiek improvizēta mūzika, spēlējot kaktusus.

Koncertā uz kaktusiem muzicēs klarnetists Egīls Šēfers, pianists Juris Žvikovs. Koncertu kuplinās sitaminstrumentu ansamblis "Perpetuum Ritmico".

Reihs ir būtiski ietekmējis ne vien 20. gadsimta mūzikas vēstures attīstības gaitu, bet arī savu sekotāju muzikālās domas virzību, akcentu no kontrastējošu tēlu duālisma pārvietojot pašas mūzikas virzienā.

Līdzās Reiha dzīvīgajām skaņu ainām un atmiņu stāstiem par meistara radošajām idejām vakara programmu bagātinās viņa domubiedru un skatuves partneru darbi: Ņujorkas avangarda apvienības "Bang On A Can" dibinātāju Džūlijas Volfes un Pulicera prēmijas laureāta Deivida Langa opusi, arī amerikāņu brīvdomātāja Džona Keidža, britu grupas "Radiohead" un Ņujorkas pēdējās desmitgades spilgtākā komponista un aranžētāja Niko Mjūlija sacerējumi.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti