Labrīt

Risina jautājumus par nacionālo izlašu spēļu translēšanu bezmaksas televīzijas apraidē

Labrīt

Viktors Valainis: Jaunās valdības veidošanā notiek cīņa par varu un amatiem

Rudens kamermūzikas festivāls startēs ar "Sinfonietta Rīga" koncertu

Kurzeme, franču šarms un «Radīts Kalifornijā» – sākas Rudens kamermūzikas festivāls

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Jau ierasti oktobrī skanējumu sāk Rudens kamermūzikas festivāls, piedāvājot izsmalcinātu mūziku izcilu mūziķu sniegumā. Šogad festivālā būs seši koncerti Rīgā, Jūrmalā un Liepājā, un pirmais no tiem šo piektdien, 7. oktobrī, Lielajā ģildē, kur kopā ar orķestri "Sinfonietta Rīga" muzicēs pasaulslavenais franču čellists Žans Gijēns Keirass.

Rudens kamermūzikas festivāls ir izpildītājmākslinieku festivāls, proti, tā centrā ir paši mūziķi, kuriem ir tuvs šis visintīmākais mūzikas žanrs. Viens no viņiem arī allaž starojošais franču čellists Žans Gijēns Keirass, kurš Rīgā pirmo reizi viesojās 2015. gadā un, kā pats atzīst, – kopš tā laika viņam ir īpašs mīlas romāns ar Rīgu un Latviju, un orķestri "Sinfonietta Rīga".

Allaž fascinējoša ir Keirasa radošā brīvība un aizrautība, un viņam – tāpat kā "Sinfoniettai" – tuvs ir gan klasiskais, gan laikmetīgais repertuārs, stāsta festivāla mākslinieciskā vadītāja Baiba Kurpniece: "Šoreiz Žana Gijēna Keirasa sniegumā mēs varēsim baudīt ungāru komponista Bēlas Bartoka koncertu. Oriģinālā šis koncerts ir rakstīts altam, bet mums būs tā īpašā brīnišķīgā iespēja to klausīties paša Kerasa pārlikumā čellam ar orķestri."

Es vienkārši nevarēju šo mūziku nespēlēt – tā uz jautājumu, kāpēc veidojis pārlikumu čellam, Latvijas Radio 3 programmai "Klasika" atbildēja pats Žans Gijēns Keirass.

"Es esmu absolūti aizrāvies ar Bartoku. Es uzskatu, ka viņš ir 20. gadsimta Bahs.

Un man kopumā patīk šī mūzika no 19. gadsimta beigām un 20. gadsimta sākuma, kas ir laiks, kad mūzikā spēcīgi izpaužas nacionālā identitāte. Bartoks, protams, kā iedvesmas avotu izmanto ungāru tautas mūziku," stāsta Žans Gijēns Keirass. Viņš atzīst, ka viņa sirds pukst straujāk katru reizi, kad viesojas Latvijā:

"Katra Latvijā pavadītā minūte man ir kā dāvana, esmu ļoti pateicīgs par to. Latvija ir ne tikai skaista, bet arī cilvēki šeit ir ļoti silti, mīl kultūru, mūziku, to var just visur. Katru reizi es šeit atklāju jaunas, lieliskas kultūrvietas."

Līdzās Bartoka mūzikai festivāla atklāšanas koncertā skanēs arī Zoltāna Kodāja "Gālantas ciema dejas" un romantiskā dziesminieka Franča Šūberta episki tonētā "Lielā" Do mažora simfonija.

Festivālu turpinās koncerts "Pastkartes no Kurzemes", kurā satiksies trīs talantīgi latviešu mūziķi – altiste Santa Vižine, kuras ikdiena rit Amsterdamas Karaliskajā "Concertgebouw" orķestrī, kontrabasists Matīss Eisaks, kurš spēlē Leipcigas "Gewandhaus" orķestrī, kā arī pianiste Agnese Egliņa.

"Kā jau vēsta nosaukums, vienojošais elements šai programmai ir – Kurzeme. Mūzika, ko radījuši īsti kurzemnieki. Pēteris Vasks no Aizputes, Gundaris Pone no Saldus, Tālivaldis Ķeniņš, dzimis Liepājā. Koncertā būs arī pirmatskaņojums, kura autors ir Kristaps Pētersons. Viņš gan nav kurzemnieks, bet skaņdarba tapšanā viņš iedvesmojās no Kurzemes, no Kurzemē pierakstītām tautas melodijām," atklāj Kurpniece.

Jaunu koncertprogrammu tieši Rudens kamermūzikas festivālam ir radījis pianists Juris Žvikovs. Viņam allaž patīk nodoties mūsdienu mūzikas atklājumiem, un šajā reizē tā būs programma "Radīts Kalifornijā", kas ar mūzikas starpniecību dos iespēju izbaudīt Amerikas Rietumu krasta brīvo gaisotni. Savukārt ar Eiropas mūzikas meistardarbiem pie Latvijas klausītājiem viesosies vijolnieces Baibas Skrides izveidotais klavieru kvartets. Kā zināms, Baibai Skridei ir ļoti spoža solistes karjera, bet viņa allaž ir vēlējusies spēlēt arī kamermūziku.

Bet festivālu noslēgs izcili viesi no Parīzes – "Eben" stīgu kvartets. Par "Eben" kvartetu mēdz teikt, ka līdzās profesionālai meistarībai to raksturo gluži vai telepātiska saprašanās pašu mūziķu starpā, un viņiem ir arī ļoti būtiska enerģijas apmaiņa ar publiku.

Baiba Kurpniece stāsta: ""New York Times" reiz rakstīja – tā ir mūziķu apvienība, kura vienā brīdī spēj pārtapt no stīgu kvarteta džeza grupā. Un ar šo atvērto pieeju kamermuzicēšanai viņi ir iedevuši jaunu elpu kamermūzikai un spējuši tai piesaistīt arī jaunu auditoriju. Viņi interpretācijas ir ārkārtīgi spontānas un tajā pašā laikā filigrāni smalkas, un tām piemīt kāds īpašs francisks gleznieciskums."

"Eben" kvartets festivāla noslēgumā piedāvās stilistiski daudzveidīgu programmu, kurā būs gan baroks ar Henriju Perselu, gan 20. gadsimts ar Ģerģu Ligeti, gan romantisms – ar Robertu Šūmani. "Eben" kvarteta koncerts Jūrmalā festivālu noslēgs 23. oktobrī, bet tas sāksies šonedēļ, piektdien, 7. oktobrī, ar orķestra "Sinfonietta Rīga" un pasaulslavenā franču čellista Žana Gijēna Keirasa koncertu Lielajā ģildē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti