Spīķeros - kamerizrāde «Stāsts par zaldātu»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Spīķeru koncertzālē sestdien skatāma Igora Stravinska teatrālā uzveduma „Stāsts par zaldātu" mūslaiku versija. To īstenos orķestra „Sinfonietta Rīga" solisti kopā ar diriģentu Normundu Šnē un Jaunā Rīgas teātra aktieri Edgaru Samīti. Stravinska teju pirms 100 gadiem sacerētais darbs balstīts krievu tautas pasakā, bet režisors Kārlis Krūmiņš to aktualizējis, pasakas vietā piedāvājot mūsdienu stāstus par karu.

Orķestris „Sinfonietta Rīga" allaž ir atvērts kam jaunam. Arī šoreiz - teatrālajā uzvedumā „Stāsts par zaldātu" Igora Stravinska slavenā mūzika gan skanēs, taču pašam stāstam par kara tēmu būs jauns un arī ļoti   aktuāls saturs. Ja Stravinska sacerējuma pamatā ir krievu tautas pasaka par zaldātu, tad „Sinfoniettas Rīga" uzvedumā šīs pasakas vietā dzirdēsim mūslaiku latviešu karavīru dokumentālos stāstus par piedzīvoto militārajās misijās ārzemēs.

Diriģents Normunds Šnē atzīst, ka dramatiskā un brīžiem groteskā Stravinska mūzika ar mūsdienu stāstiem sasaucas ļoti organiski:

„Mēs nolēmām, ka mums ir jāatsvaidzina šis stāsts par zaldātu. Tā ir viena no vissenākajām profesijām, un tajā savijas absurds un traģisms. Man liekas, ka mums ir veiksmīgi izdevies šajā sižetā atgriezt simtprocentīgu aktualitāti un saikni ar mūsdienām. Jo, lai kā mēs gribētu, lai viss šis haoss pasaulē beidzas, kari tomēr ir, bija un būs".

Līdzās diriģentam Normundam Šnē uzvedumu veido arī dramaturgs Ivo Briedis un režisors Kārlis Krūmiņš, kuri muzikālajā partitūrā ievijuši dokumentālus mūsdienu Latvijas karavīru stāstus par piedzīvoto militārajās misijās Irākā un citviet ārzemēs, šos stāstus uz skatuves iedzīvinās Jaunā Rīgas teātra aktieris Edgars Samītis.

Līdzās dokumentālajiem stāstiem koncertuzvedumā tiks izmantotas Saeimas stenogrammas, kas atspoguļos mūsu politiķu nostāju un diskusijas Irākas kara saistībā.

Mēs izpētījām Saeimas stenogrammas, kā politiķi vienreiz balsojuši par militārā spēka ievešanu Irākā un sešas reizes par operācijas turpināšanu. Ļoti interesanti uzzināt, ko kurš ir teicis un runātā ir bijis ļoti daudz", stāsta režisors Kārlis Krūmiņš.

Stravinska mūziku savijot tieši ar šādu saturu, izrādes režisors Kārlis Krūmiņš  vēlas sabiedrībā aktualizēt jautājumu par Irākas un arī citu karu patieso būtību un jēgu un arī visas mūsu sabiedrības atbildību, sūtot uz šiem kariem misijās Latvijas karavīrus:

„Ja daļa no latviešu sabiedrības lieto tādu vārdu kā „okupācija", tad man rodas jautājums, ar kādām tiesībām viņi var lietot šo vārdu, ja mēs darām līdzīgas lietas citur. Šai saistībā mums nav ne morālu, ne ētisku tiesību to darīt. Veselīgā sabiedrībā man liekas būtu ļoti svarīgi visus šos jautājumus izrunāt. Un es esmu pārliecināts, ka sabiedrība var ietekmēt daudz vairāk, nekā tai tiek iestāstīts. Kādam ir ļoti izdevīgi, ka mūsu sabiedrība ir ļoti inerta un ļauj visam notikt".

Ar mūsdienu aktualitātēm savītā muzikālā kamerizrāde, balstīta Stravinska mūzikā, būs skatāma sestdien, 23. novembrī, Spīķeru koncertzālē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti