Pa ceļam ar Klasiku

Saulkrastu džeza festivāla mākslinieciskais vadītājs Tālis Gžibovskis: Rezultāti ir!

Pa ceļam ar Klasiku

Grupa "Zāle": Mēs visi esam mazliet dīvaiņi

Māris Kupčs: Vivaldi "Gadalaiki" ir tikai aisberga miljonā daļa no visa, kas interesants

Senās mūzikas pētnieks Kupčs: Vivaldi «Gadalaiki» ir tikai aisberga miljonā daļa no visa, kas interesants

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

"Vivaldi "Gadalaiki" – tas ir labi, bet tā patiesi ir tikai aisberga miljonā daļa no visa, kas senajā mūzikā ir tik interesants. Uzskatām, ka vajag cilvēkiem palīdzēt to atklāt – tā ir mūsu misija un mērķis. Tāpēc arī viduslaiku mūziku beidzamajā laikā ļoti proponējam," atzīmē senās mūzikas pētnieks un diriģents Māris Kupčs, šogad kopā ar domu biedriem piedāvājot pat veselus divus festivālus: 20. un 21. jūlijā Bauskā risināsies jau ceturtais koncertu un pasākumu festivāls "Vivat Curlandia!”, bet no 18. līdz 21. jūlijam senās mūzikas festivāls pirmo reizi notiks Daugavpilī. Tā nosaukums – "Gadsimtu mūzika".

"Vivat Curlandia!" jeb "Lai dzīvo Kurzeme!” – tā bija hercoga devīze, un tā ir ļoti iederīga arī šodien – arī mēs uzskatām, ka Kurzeme ir lieliska, un tai jāattīstās tikai uz augšu,” uzsver Kupčs.

Šoreiz festivāls divās dienās piedāvās veselus 11 pasākumus, jo bez koncertiem plānots vēl daudz kas cits.

"Jā gan, pasākums, kas nav muzikāls, bet mūzika tajā vienmēr skan, ir Bauskas pils rīkotais paukošanas turnīrs, kuram ir ilgāka vēsture, bet mēs to labprāt integrējām, jo tas mūsu festivālam labi piestāv – šis faktiski ir tāds norises festivāls,” stāsta Māris Kupčs. "Pašā sākumā jau bija iecere šo festivālu veidot kā mākslas festivālu, bet līdz glezniecības lietām pagaidām neesam tikuši – tur mums jāatrod tikpat traks domubiedrs...

Kopumā festivāls domāts kā norišu pasākums, kas mazliet plašāk atspoguļo laiku, kas noteikti neasociējas ar Vivaldi "Gadalaikiem" vai kādu komerciju. Tā ir mūzika, kas rakstīta līdz 1704. vai 1705. gadam – tātad līdz brīdim, kad Bauskas pils tika izpostīta.

Šādu uzstādījumu izmantojam, lai popularizētu cilvēkiem tās nepazīstamās lietas, kāda faktiski ir lielākā daļa no senās mūzikas."

Kupčs gan neslēpj: ”Mūsu budžets gan ir samērā ierobežots – ļoti pateicamies Bauskas novada domei un arī Kultūrkapitāla fondam, kas mūs atbalstīja, bet tas vienalga ir ļoti, ļoti maz.”

Festivālā piedalās gan mūsu mūziķi, ieskaitot Māra Kupča vadīto senās mūzikas orķestri "Collegium Musicum Rīga" un kori "Collegium Choro Musici Riga", gan arī tie, kuri dzimuši un izglītojušies Latvijā, bet šobrīd dzīvo ārzemēs. "Viņus mēs vienmēr piesaistām – tas ir viens no Senās mūzikas centra mērķiem, ka uzturam kontaktus ar visiem Latvijas izcelsmes mūziķiem, kuri nodarbojas ar seno mūziku: tas mums labi izdodas un par to ļoti priecājamies. Savukārt ārzemnieki mums ir tādi, kas šajā mūzikā ir lielas zvaigznes. Piemēram, viduslaiku mūzikas ansamblis "Eloqventia", kas ir viena no vislabākajiem Spānijas grupām. Esam to uzaicinājuši vēlreiz, jo šī mūzika ir tāda, kas parastam cilvēkam, kurš interesējas par seno mūziku, absolūti nav zināma – tur ir pilnīgi kas cits.

Puiši divatā spēlē viduslaiku instrumentālo mūziku, kas ir tik ritmiska un aizraujoša, ka vienā mirklī gadsimti kaut kā pazūd. Tur ir Vidusjūras kolorīts, mazliet arī Āfrika.

Otra zvaigzne ir Romina Basso – ļoti slavens mecosoprāns, kas koncertu sniegs kopā ar baroka ģitāristu Alberto Mesirku. Basso tiešām ir autoritāte Itālijā.”

Savukārt festivālu “Vivat Curlandia!” 20. jūlijā atklās viens no šā brīža Eiropā atzītākajiem jaunās paaudzes viduslaiku mūzikas ansambļiem – "Rumorum" no Šveices, kurš starptautiskā projekta "Eeemerging" (Emerging European Ensembles) ietvaros Latvijā rezidēs jau nedēļu pirms gaidāmā festivāla koncerta un Bauskā iestudēs īpaši “Vivat Curlandia!” radītu viduslaiku mūzikas programmu “Tenperantia”.

Bet vakarā skatītājus gaida operuzvedums: "Kā vienmēr, Bauskas Kultūras centrā ar vēsturisko apgaismojumu – ar svecēm, gandrīz pilnīgā tumsā. Tā ir komponista Marko da Galjāno opera "Dafne", sacerēta 1608. gadā – gadu pēc Monteverdi "Orfeja", bet vēl Kačīni stilā. Viena no visretāk atskaņotajām agrīnajām operām, bet nesaprotu, kādēļ, jo šī opera ir ļoti skaista, profesionāli augstā līmenī, uzrunājoša. Monteverdi "Orfejs", bez šaubām, ir pilnīgi cits, tas ir jau tālaika avangards. Domāju, neviens nebūs "Dafni" dzirdējis, tāpēc vērts paklausīties. Būs tērpi, būs retoriskie žesti – eksperimentējam ar vēsturisko teātra stilu.”

Festivāla "Vivat Curlandia!" programma pieejama šeit!

Kupčs arī stāsta, ka šo festivālu ļoti iecienījuši mūsu kaimiņi lietuvieši.

„Viņi uz mums skatās kā uz vecāko brāli, jo čakli sadarbojamies ar Biržu reģionu un esam kļuvuši par viņu partneriem – tur mūsu iespaidā arī izveidojies neliels festivāls. Ja viss labi izdosies, tad arī Viļņas Mūzikas akadēmijā tiks atvērta baroka operas dziedāšanas klase, un viņiem vajag mūsu padomu. Tā ka šajā ziņā esam lietuviešiem priekšā,” atklāj Kupčs.

Festivālu "Vivat Curlandia!" rīko Rīgas Senās mūzikas centrs.

"Oficiāli tajā esam tikai divi, kas plāno – es un Laura Šarova. Darām to tāpēc, ka mums tas ļoti patīk. Lielākoties lēkšojam pa galvu, pa kaklu, lai visu varētu izdarīt. Pagaidām esam tādi, kam tas patīk, un ceru, ka tas nekad nebeigsies.

Un jāsaka liels paldies visiem tiem, kas mums palīdz un piesakās palīdzēt festivāla laikā. Tā kā tādas lietas eksistē un tas ir jauki," uzsver Kupčs.

Interesanti, ka senās mūzikas aktivitātes Māris Kupčs šovasar izvērš arī Daugavpilī. "Rīgā sēžot, šķiet, ka Daugavpils ir tik šausmīgi tālu. Tā ir ļoti skaista pilsēta, kurā notiek tik ļoti daudz kas. Taču mums šķita, ka sadarbība ar mūsu mūziķiem varētu būt labāka.

Lai nekristu kādā Rīgas iedomībā, piedāvājam sadarbību – ka vajadzētu taču arī Latgalē vienu senās mūzikas festivālu, un tā nu pilsēta piekrita pamēģināt.

Nosaukums ir ļoti jauks – "Gadsimtu mūzika". Izveidojām programmu, un visi koncerti ir par brīvu,” stāsta Māris Kupčs.

Festivāla "Gadsimtu mūzika" programma pieejama šeit!

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti