Salacgrīvā atklāj VI Starptautisko klasiskās mūzikas festivālu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Šķiet, ka Salacgrīvā gaisā vēl virmo pagājušās nedēļas nogalē notikušā „Positivus” festivāla skaņas, kad klāt jauns festivāls – piektdienas, 24.jūlija, pēcpusdienā pilsētā pie jūras atklās  VI starptautisko klasiskās mūzikas festivālu. Desmit festivāla dienās notiks 13 koncerti, būs arī meistarklases.

Meistarklasēs labākajiem Latvijas un arī citu valstu mūzikas skolu audzēkņiem ir iespēja apgūt mūzikas meistarības noslēpumus pie izciliem pasaules līmeņa pedagogiem.

Savas prasmes meistarklasēs slīpēs 94 jaunie mūziķi vecumā no astoņiem līdz 26 gadiem. Tie ir topošie vijolnieki, pianisti, akordeonisti, flautisti, vēl savas zināšanas papildinās altisti, saksofonisti un čellisti.

Lielākā daļa audzēkņu ir no Latvijas, tostarp no Rīgas, Rēzeknes, Daugavpils, arī pāris salacgrīviešu. Meistarklases apmeklēs arī jaunieši no Itālijas, Šveices, Vācijas, Kazahstānas. Šogad otro gadu ieviesta arī audzēkņu maksa - Latvijas pārstāvjiem tā ir 100 eiro, ārvalstu - 600 eiro. Katru dienu pedagogi aci pret aci ar audzēkņiem nestrādā, viņiem savs darbs jāapgūst arī patstāvīgi.

Tomēr festivāla koordinatore Ilga Tiesnese uzsver, ka galvenais mērķis nav, lai audzēknis apgūst izvēlēto skaņdarbu, bet gan lai meistarklases apmeklētājs no sava skolotāja iegūtu dažādas gudrības, ko var dot izcilie pedagogi, un tas arī notiek.

Festivāla koordinatore atceras kāda audzēkņa mātes teikto, ka bērns sešus gadus mācījies instrumenta spēli, bet to nav sapratis un dalība meistarklasē viņam palīdzējusi instrumentu saprast un iemīlēt.

Audzēkņiem ir iespēja visus koncertus apmeklēt bez maksas. Brīvajā laikā notiek radošās darbnīcas, ir iespēja atpūsties pie jūras.

Festivāla koncertos uzstāsies mākslinieki ne vien no Latvijas un Krievijas, bet arī Vācijas, Austrijas, Spānijas, Itālijas, Ķīnas, Japānas un Armēnijas.

Koncerti paredzēti ne vien pašā Salacgrīvā, bet arī citviet novadā - Ainažos un Liepupē. Muzicēšana notiek baznīcās, kultūras namos, arī brīvā dabā.

Iecienīts ir galā koncerts, kas 2. augustā notiks Kuivižu jahtostā, kur tiek izmantota peldošā skatuve. Šogad koncerta tēma ir "Pastaiga Itālijā". Festivāla koordinatore atklāj, ka koncertā skanēs ne vien tēmai atbilstoši skaņdarbi, bet tiks izmantotas arī maskas, būs īpašs salūts.

Festivāla dibinātājs un mākslinieciskais vadītājs ir vijoles virtuozs Aleksejs Lundins. Viņš pirms astoņiem gadiem atpūties Salacgrīvas pusē kādā viesu mājā un viņam lūgts Salacgrīvā sarīkot klasiskās mūzikas koncertu. Tā dzima ideja par festivālu, kas notiek jau sesto gadu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti