Rīta Panorāma

Intervija ar Daci Vilni

Rīta Panorāma

"Citadeles" īpašnieki meklē jaunas ieguldījumu iespējas

Meditācija balsīm un elektriskajai ģitārai

Rudens kamermūzikas festivālā - meditācija balsīm un elektriskajai ģitārai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

„Mūzika ir cita veida komunikācija ar cilvēku, tā ir iespēja iegremdēties citā pasaulē," par programmu „Meditācija balsīm un elektriskajai ģitārai” saka diriģents Kaspars Putniņš, kurš kopā ar Latvijas Radio kora grupu savā jaunajā programmā vedinās gremdēties indivīda apziņas noslēpumu pasaulē, atklājot skaņas un telpas īpašo rezonansi Mākslas muzeja “Rīgas birža” ātrijā.

Ambientās mūzikas pamatlicēja Braiena Īno skolotājs, vācu komponists un eksperimentētājs Karlheincs Štokhauzens opusā "Stimmung" sešām balsīm noskaņojies aizraujošām skaņas, ritma un tembra variāciju saspēlēm, vērojot stingušas sniega pārslas zīmējumu Konektikutā un maiju drupas Meksikā.

"Stimmung" notis ilgu laiku stāvējušas uz plaukta, kur Kaspars Putniņš glabā idejas.

"Stimmung nozīmē skaņojums, uzskaņojums un noskaņojums," saka Kaspars Putniņš. "Tā ir uzskaņošanās skaņā pašā ilgstoši, bet tur ir arī tas metafiziskais elements klāt, jo ir klātesoši dažādu dievību vārdu un pats atskaņojums ir kā mantru skaitīšana."

Ne mazāk iedarbīga un harismātiska ir latviešu improvizētās un džeza mūzikas ģitārista Matīsa Čudara pārsteidzoši dabiskā izteiksmes valoda. Savās kompozīcijās viņš spēj pieskaņoties pavisam tuvu tai vārdos neietērpjamajai frekvencei, kurā dzimst būtiskais. “Bollingenas pils” ir veltījums šveiciešu filosofam un analītiskās psiholoģijas skolas dibinātājam Karlam Gustavam Jungam. Viņa būvētās pils pagalmu Cīrihes ezera krastā rotā akmenī grebtas Homēra “Odisejas”, alķīmijas traktātu un paša Junga tēzes, kas, pārvērstas skaņu vīzijās, atver bezgalības telpu ārpus laika un saprāta.

Koncerts "Meditācija balsīm un elektriskajai ģitārai" notiks 15.oktobrī plkst. 20 Rīgas biržā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti