Rīgā viesojas alternatīvās skatuves zvaigzne Regīna Spektore

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Romantiskas, sirsnīgas, ironiskas un arī asas - tādas ir Regīnas Spektores dziesmas, ar kurām viņa iekarojusi miljonu sirdis. Pirmdien māksliniece uzstājas arī Latvijā - "Palladium" koncertzālē, kur kopā ar pavadošo grupu sniegs koncertu pasaules alternatīvās un anti folka mūzikas labākajās tradīcijas. Viņas koncerts ir gaidīts jau vairākus gadus. 

Regīna Spektore ir dzimusi Maskavā ebreju ģimenē, bet augusi Amerikas Savienotajās valstīs, kur arī veidojusi savu mūziķes karjeru, spēlējusi Baltajā namā Barakam Obamam un virknē filmu un televīzijas seriālu. Mūzikas žurnālists Kaspars Zaviļeiskis mākslinieci salīdzina ar Toriju Amosu: rudmatainu fūriju pie klavierēm.

Manuprāt, tā ir ļoti augstvērtīga mūzika, kurai piemīt liela daļa ironijas, kas ir ļoti jauki mūsdienu kontekstā, jo ļoti bieži šajā popmūzikas pārņemtajā pasaulē viss ir balstīts uz kaut kādu glamūru, erotizāciju, uz ātru pārdošanu, strādāšanu uz zemiem instinktiem," uzskata Zaviļeiskis.

Regīna Spektore intervijās atzīstas, ka tas, kas notiek viņas dzīvē un apkārt, ar laiku parādās arī viņas dziesmās. Un koncertus labprāt nesalīdzina, katrs ir īpašs, kurā viņa ir koncentrējusies tieši uz savu sniegumu.

Zaviļeiskis vērtē, ka joprojām dziedātājas daiļradē ir saglabājusies saikne ar Austrumeiropu, un kā māksliniece Regīna Spektore tikai turpina attīstīties.

"Es pats ar lielu interesi gaidu šo koncertu, lai paskatītos, kā ir, kad Regīna pieceļas kājās ar ģitāru vai apsēžas, lai parādītu, ka klavieres nav tikai instruments, kas domāts klasiskās mūzikas atskaņošanai vai džezam," - tā Zaviļeiskis.

Kad pirms pāris gadiem Regīna Spektore uzstājās Baltajā namā, viņa spēlēja solo koncertu pie klavierēm, tagad Latvijā varam viņu sagaidīt ar grupu, un līdzās dziesmām, kuras jau iekarojušas pasaules mūzikas topu pirmās vietas un arī klausītāju sirdis, būs dzirdamas kompozīcijas no jaunākā albuma „Tas, ko mēs redzējām no lētajām sēdvietām”

Regīna Spektore gan atzīstas, ka viņas repertuārā ir daudz vairāk dziesmu, nekā iekļauj albumi, tomēr lielāko daļu viņa tā arī nepieraksta.

Pasākumu aģentūras "Positivus Music" vadītājs Ģirts Majors norāda, ka interese par koncertu vasarā ir liela un arī dziedātājas prasības lielākas par ierastajām. Majors arī atzīst, ka jau vairākus gadus ir bijusi vēlme mūziķi atvest uz Latviju, tagad tas ir noticis.

Viņa beidzot pati ir atbraukusi, jo viņu jau mēģināts aicināt uz Latviju vairākus gadus. Mākslinieces vārds ir mūzikas zinātājiem ļoti labi pazīstams un viņa pati vienmēr ir ļoti vēlējusies braukt, jo, kā izrādās, viņa bērnībā vasaras ir pavadījusi Jūrmalā ar ģimeni laikā, kad dzīvoja Maskavā. Taču viņa ir Amerikas māksliniece, un ne vienmēr šie mākslinieki koncertē Eiropā. Un šie koncertplāni līdz šim nekad nav sakrituši," atklāj Majors.

Regīnai Spektorei nu jau iznāk septītais albums, bet visus iepriekšējos paspējuši cildināt gan atbalstītāji, gan kritiķi.

Mākslinieci iesildīs viņas vīrs ar grupu „Only Son”. Bet vai viņa paspēs nokļūt arī Jūrmalā, savās bērnības vietās, nav zināms.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti