Reps kultūras namos un «Palladium» – saruna ar mūziķiem Edavārdi un ansis

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Ar koncertu Cēsīs aizsākusies repera Edavārdi koncerttūre, kas veltīta viņa albuma “Izlaušanās” desmitgadei. Martā un aprīlī gada aktuālākie hiphopa mūziķi kolektīvi aicina uz “Republikas tūri” Latvijas pilsētās. Tikmēr ansis gatavojas pārbaudījumam “Palladium” koncertzālē. LTV raidījumā “Kultūrdeva” mūziķi Edavārdi un ansis, klāstot dažādo projektu un koncertu nianses, ieskicē arī hiphopa popularitāti un klausītāju dažādību Latvijā – no nišas līdz “meinstrīmam”, no “Palladium” līdz kultūras namiem.

No kultūras namiem līdz “Palladium”

Reperim Edavārdi notiek albuma “Izlaušanās” koncerttūre, bet ansim 7. maijā koncertzālē “Palladium” būs koncerts, kuru viņš uztver kā pārbaudījumu attiecībām ar savu publiku. ansis pauž, ka šogad viņa vēlēšanās ir “fokusēties uz to pašu hiphopa scēnu un nedaudz paskatīties, kā viņa ir evolucionējusi pēdējo gadu laikā, un kas notiek, ja mēs fokusējamies tieši uz repa auditoriju.” Šobrīd to izdarīt varot daudz efektīgāk nekā pirms, teiksim, pieciem gadiem, tāpēc viņš centīsies jauno “meinstrīma” auditoriju “pievilkt” sev tuvāk: 

“Paskatieties, kā izskatās hiphopa pasākums bez kompromisiem uz “meinstrīmu”, bet tīrradnis kaut kādā pagrabā.”

Kopā ar “Singapūras satīnu” un Prusax, Edavārdi un ansis arī dodas “Republikas tūrē” pa dažādām Latvijas pilsētām. Viens no “Republikas tūres” pamatmērķiem ir piepildīt zāles ar skatītājiem arī reģionos, stāsta Edavārdi. Šī tūre, kaut mazliet citā sastāvā, notika arī pagājušajā gadā. Šogad reperi mēģinās rīkot koncertus koncertzālēs un kultūras namos, kur parasti reps neskan. Šie koncerti domāti ne tikai repa publikai, bet daudz plašākai auditorijai – gaidīti ir visi. 

“Republikas tūre ir iespēja ienākt tur, savākt daudz tautas, iepazīstināt cilvēkus ar dažādiem izpildītājiem,” uzsver Edavārdi un piemin:

“Visi izpildītāji, kas ir tūrē, – viņi ir aktuāli, viņiem nāk ārā jauns materiāls. [..] Un ir ļoti forši, ka beidzot tiek savākti dažādi izpildītāji, salikti kopā, un viņi ir redzami vienā koncertā.”

Par brīvību

Par ko šodien savā mūzikā iestājas hiphopa mākslinieki, kas viņiem ir svarīgi? ansis uzsver – viņš cenšas neizvirzīt iestāšanos par kaut ko kā mūzikas virsuzdevumu. Viņam daudz būtiskāka ir izpausmes brīvība, un tāpēc viņš cenšas repā neuzstādīt citiem noteikumus. “Manis pēc tā var būt arī pilnīga apziņas plūsma vai improvizācija, vai "freestyle", kā mēs to saucam,” pauž ansis.

Viņš savu platformu izmanto, cik plaši vien var – gan lai paustu savu viedokli par kādu būtisku jautājumu, gan arī lai vienkārši labi justos. Un tieši par to ansis arī iestājas – par brīvību. “Ja runa ir tieši par formātu, absolūti nebūvēt viņam robežas.

Tā ir arī pasaules tendence jau gadus padsmit, kopš reps ļoti spēj būt jebkas un ar jebkuru citu žanru saspēlēties.”

Daļa no “meinstrīma”

Vai nav mazliet žēl, ka reps no subkultūras, kas bijusi pieejama tikai iesvaidītajiem, kļuvis par daļu no “meinstrīma” kultūras? Edavārdi atbild noraidoši: laikā, kad reps bija pieejams tikai “zinātājiem”, mūzikas industrija to arī neveiksmīgi pārstāvēja un mēģināja padarīt par savu, “uztaisīt nelielu parodiju no tā visa.” Edavārdi uzsver: “Pašlaik, kad reps ir daudz populārāks, tas dod iespēju izpildītājiem, kuri ir autentiski, sasniegt plašākas masas un kāpt uz lielām skatuvēm. Jo, teiksim, arī reperi, kas ir jaunāki par mums, jaunā paaudze [..] viņi ir ļoti autentiski.

Es ticu visam, ko viņi saka. Varbūt ne vienmēr man tas ir patīkami ausij, tīri tehniski, kā viņi to izpilda, bet tajā pašā laikā tā nav parodija, tas nāk no patiesas vietas. Un tas, ka repu klausās daudz cilvēku, tas dod iespēju tam.”

Edavārdi stāsta par jauno repa paaudzi, un tikmēr pats ar koncerttūri atzīmē sava albuma “Izlaušanās” desmitgadi. Tūre būšot gan albuma, gan visa vecā materiāla svētki.

“Es izpildu tūrē daudzas dziesmas, kuras vai nu neesmu izpildījis vispār, vai arī pēdējo reizi ar viņām esmu kāpis uz skatuves pirms septiņiem, astoņiem, deviņiem gadiem,” atklāj mūziķis.

“Un tas arī ir noslēgums kaut kādam periodam, jo šogad es plānoju izdot jaunu materiālu, jaunu albumu, mazliet nodefinēt sevi vizuāli kā brendu. Un līdz ar to tas ir tāds noslēdzošais posms un arī sākums kaut kam jaunam.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti