Rīta Panorāma

Intervija ar mūziķiem Gacho, Kasparu Jansonu, Justu Sirmo un Edgaru Viļumu

Rīta Panorāma

Intervija ar Andreju Elksniņu

Intervija ar režisoru Uģi Brikmani

Pirmizrāde Raiņa «Dagdas skiču burtnīcām» ar latviešu komponistu jaundarbiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Ceturtdien, 10.septembrī, plkst. 20 Rīgas Svētā Pētera baznīcā pirmizrādi piedzīvos koncertuzvedums "Dagdas skiču burtnīcas".

"Dagdas piecas skiču burtnīcas" ir viens no trauslākajiem un noslēpumainākajiem Raiņa dzejas krājumiem. Kāds rakstnieks - vārdā Dagda - domā, vēro, aizceļo, atgriežas, mīl un pieraksta to visu. Rainis saka - tas ir romāns dzejoļos. Nojaušams, kas ir šis Dagda - tik atklāts, nesaprotams, aizkustinoši neveikls, lidojoši radošs.

Muzikālais uzvedums "Dagdas skiču burtnīcas" ir domubiedru Ievas Paršas, Uģa Brikmaņa un Oresta Silabrieža idejas īstenojums. Tajā iekļauti Raiņa dzejas lasījumi līdzās astoņu Latvijas komponistu jaundarbiem. Tos radījuši dažādu paaudžu un stipri atšķirīgu radošo rokrakstu īpašnieki - Maija Einfelde (1939), Pēteris Plakidis (1947), Mārīte Dombrovska (1977), Gundega Šmite (1977), Andris Dzenītis (1978), Oskars Herliņš (1980), Santa Bušs (1981), Jēkabs Jančevskis (1992).

Katram komponistam bija iespēja izvēlēties jebkuru dzejoli no jebkuras skiču burtnīcas. Pavasarī kļuva zināms, ka komponistu uzmanības lokā galvenokārt bijuši krājumi "Addio bella" un "Uz mājām".

Maija Einfelde, izvēlējusies dzejoli, uzreiz zināja, ka vēlas savā jaundarbā dzirdēt pikolo trompetes saulesspožo skaņu. Santa Bušs uzrakstīja trauslu kā tīmeklis miniatūru sievietes balsij un altam. Andris Dzenītis sacerēja teju minioperu no dažādu dzejoļu kopojuma. Pēc ilgāka pārtraukuma pie komponēšanas atgriezās vecmeistars Pēteris Plakidis. Mārīte Dombrovska savu jaundarbu komponēja Krāslavā. Gundega Šmite jaunradei nodevās Grieķijā, kas ir viņas pašreizējā mājvieta. Jaunu lappusi savā briestošajā daiļrades ceļā kopā ar Raini atšķīra jaunie autori Jēkabs Jančevskis un Oskars Herliņš.

Uzveduma veidotāji kā būtisku papildinājumu latviešu mūzikas ainavā uztver jaundarbus, kas radīti sievietes un vīrieša balss kamerduetam. Uzvedumā piedalās dziedātāji ar spēcīgu skatuves izjūtu un spēju pārraidīt mūzikā ietērpto tekstu - Ieva Parša un Krišjānis Norvelis. Pie klavierēm būs Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas kamermūzikas profesors Aldis Liepiņš. Ar altu uzvedumā piedalīsies "Sinfonietta Rīga" un kvarteta "Quadra" mūziķis Pēteris Trasuns, ar trompeti - Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra un "Sinfonietta Rīga" mūziķis Jānis Porietis.

"Koncertuzveduma iecere ir ar vokālās kamermūzikas palīdzību sniegt cilvēkiem ieskatu Raiņa daudzveidībā, Raiņa bagātībā un tajos atspulgos, kādus Raiņa dzeja rada mūsdienu komponista iztēlē. Tā ir iespēja iepazīstināt klausītājus plašā mērogā - gan Rīgā, gan Rēzeknē, gan Zasā, gan Madonā, gan Ventspilī, gan Cēsīs, gan Jūrmalā - ar veselu plejādi ļoti nopietnu, skaisti domājošu mūzikā, dažādu paaudžu komponistu daiļradi," stāsta uzveduma režisors Uģis Brikmanis, uzsverot: "Dagda nav pilsēta. Dagda ir Raiņa liriskais "es", kurš ir atstājis dzejā tikai skicējumus no kāda nepabeigta fantastiska romāna par savu dzīvi. Tas ir pavisam citāds Rainis. Tas ir Raiņa estētiskais Rainis."

Uzveduma "Dagdas skiču burtnīcas" būtiska sastāvdaļa ir videoscenogrāfija - būs redzami kadri, kas tapuši Jašas ūdeņos Raiņa agras jaunības gadu teiksmainajā vietā Jasmuižā. Būs Daugavas pārpeldēšana Dunavas pārceltuvē netālu no Raiņa bērnības vietas Tadenavas, būs skati, kas tverti no vilciena loga, šķērsojot Sēliju un Latgali.

Raiņa un Aspazijas 150.jubilejas gadā plānoti septiņi "Dagdas skiču burtnīcu" koncerti: 10.septembrī plkst. 20 Rīgas Svētā Pētera baznīcā, 11.septembrī plkst. 18 Rēzeknē, Latgales vēstniecībā "Gors", 12.septembrī plkst. 14 Jēkabpils novada Zasas kultūras namā, 12.septembrī plkst. 19 Madonas pilsētas kultūras namā, 8.novembrī plkst. 15 Jūrmalā, Dzintaru koncertzālē, 15.novembrī plkst. 18 Ventspils Pārventas bibliotēkā, 29.novembrī plkst. 18 Vidzemes koncertzālē "Cēsis".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti