Diena sākusies

Tuvojas 30. septembris - bērnu un jauniešu diena "Klasikā"!

Diena sākusies

Valda Bisenieka 90. jubilejas atcere Latvijas Nacionālajā bibliotēkā

Vai ērģeles var atskaņot arī Renāra Kaupera dziesmas? Izrādās - var gan!

Pasaulslavenā latviešu ērģelniece Iveta Apkalna atklās lielākās ērģeles Āzijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Ērģelnieces Ivetas Apkalnas koncertkalendārs ir pārpildīts: šobrīd aktuāls koncertprojekts "Viens prāts ar otru" ar Renāru Kauperu Latvijā, solokoncerti Eiropā, tūre ar "Kremerata Baltica" un neskaitāmas ērģeļu inaugurācijas. 9. oktobrī Taivānā viņa atklās lielākās ērģeles Āzijā! Bet 18. novembri Apkalna kopā ar ģimeni pavadīs Latvijā: "Vēlos sevī sajust pukstam svētku noskaņu!"

Aktīva koncertsezona Ivetai Apkalnai sākusies jau no 24. augusta – mūziķe spēlējusi 10 koncertus, pabijusi četrās valstīs un deviņās pilsētās. Divus koncertus māksliniece izceļ īpaši: "Viens no tiem – kārtējo ērģeļu atklāšana, šoreiz "Bruknerhaus" koncertzālē Lincā, kas notika Bruknera festivāla ietvaros. Ērģeles tika uzbūvētas rekordtempā – vasaras pauzē. Tas ir ļoti liels trīs manuāļu instruments, kas izmaksājis 1,2 miljonus eiro."

Otrs īpašais koncerts, ko atzīmē Iveta Apkalna, izskanējis Frankfurtes "Alte Oper" koncertzālē – festivālā, kas šogad veltīts Ģērģam Ligeti. “Īsts izaicinājums! Rīkotāju vēlme bija, lai atskaņoju Ligeti opusu "Volumina", kas tiešā un pārnestā nozīmē padara asiņainus pirkstus un zilus elkoņus – liels darbs, kuros visos iespējamos veidos tiek izspēlēts klasteris – ērģeles tiek glāstītas, pa tām tiek arī sperts un sists, ar pedāļiem jāspēlē tiešām nenormāla apjoma klasteri. Tā ir mūzika, kas savulaik bija revolūcija ērģeļu literatūrā – pirmatskaņojumā daudzi cilvēki cēlās un gāja projām, ērģeles lūza. Šoreiz ērģeles izturēja, un man bija īsts piedzīvojums – redzēt, kā publika reaģē šodien: ar ļoti lielām ovācijām.

Ērģeles šeit kliedz, elpo, cīnās kopā ar mani – tas ir pārdzīvojums 15 minūšu garumā.

Pēc tam bija grūti pārslēgties uz Bahu un Glāsu."

Itin visi koncerti, kas jau šosezon notikuši, bijuši ar absolūti atšķirīgu programmu.

Koncerts, ko dzirdēsim arī "Klasikā"

Koncerts kopā ar Berlīnes "Konzerthaus" tikko kā izskanējis Rīgā, Vilņā un Tallinā - koncerta ierakstu dzirdēs Latvijas Radio 3 "Klasika" klausītāji 1. oktobra vakarā.

"Ļoti patīkami, ka šī nav mūsu pirmā tikšanās ar orķestri, tas vienmēr ir atvieglojoši, ka nāc pie orķestra, kuru pazīsti skaniski un cilvēciski," stāsta Apkalna, kura ar šo orķestri un slovāku diriģentu Juraju Valčuhu pirmo reizi kopā muzicējusi pirms gada, atskaņojot Janāčeka Glagolisko mesu.

Baltijas turnejā bija iekļauts Jozefa Jongena Ērģeļkoncerts "Sinfonia Concertante" op. 81. "Šis darbs ir ciets rieksts ērģelniekam un orķestrim – ļoti izvērsts, četrdesmit minūšu opuss, kas vēl būtiski – tas paģēr labas ērģeles, diezgan lielas," stāsta Apkalna. Šāds instruments uz Lielo ģildi atceļojis no Rīgas Stradiņa universitātes.

Iveta Apkalna atklāj šī darba tapšanas stāstu: "Jongens šo darbu pabeidza 1926. gadā, un pasūtinātājs bija misters Vanameikers, kuram piederējis liels universālveikals. Viņš tajā bija iebūvējis ērģeles, un Jongenam bija jāraksta pasūtinājuma darbs tieši šīm ērģelēm – tāpēc tas ir tik optimistisks un saulains. Taču interesanti, ka tieši toreiz pirmatskaņojums šajā veikalā neizskanēja – radās dažas aizķeršanās. Tikai vairākas desmitgades vēlāk tur tas spēlēts."

Saskaņa ar Kauperu

Vai ērģeles var atskaņot arī Renāra Kaupera dziesmas? Izrādās – var gan! To apliecina Ivetas Apkalnas un Renāra Kaupera kopīgais projekts - koncertuzvedums "Viens prāts ar otru", kas 2. oktobrī plkst. 18.00 skanēs Latgales vēstniecībā "Gors", bet 3. oktobrī plkst. 18.30 Rīgas Stradiņa universitātes aulā.

"Šogad izlēmām, ka festivālam "ORGANismi" dosim māksliniecisku pauzi, un tas atkal noteikti notiks nākamgad oktobrī. Taču jutu, ka cilvēki jau ļoti pieraduši pie "organismiem" un atceras mūsu brīnišķīgo projektu pirms gada. Toreiz vēl ļoti daudzi klausītāji vēlējās ietikt kādā no trim koncertiem, bet visi bija izpārdoti. Šogad nolēmām radīt svētkus gan sev, gan tiem, kuri netika uz šiem koncertiem, gan nosvinēt neesošos "ORGANismus", gan atvest šo koncertu uz Rīgu," stāsta Apkalna, kura ar Kauperu vienā koncerttelpā sadzīvo lieliski. "Mums tas tik ļoti patīk! Pērn šī projekta dēļ Renārs ilgstošāk uzturējās Rēzeknē – dzīvojām vienā viesnīcā, brokastojām un vakariņojām kopā, mēģinājām un koncertējām – redzējām, ka visiem māksliniekiem – gan lieliem, gan maziem, mēdz būt uztraukums pirms koncerta.

Mums abiem ar Renāru tas bija pat pārsteigums, cik ļoti šis projekts un bērnu atdeve, viņu profesionālā sagatavotība mūs aizkustina! Kā māksliniekiem no citas paaudzes un citiem plašumiem tas lika saprast pamatlietas, atgriezties pie pamatvērtībām mākslā, dzīvē un mūzikā.

Renārs vienbrīd atzinās – atmosfēra, kas tika radīta, spēlējot un spēlējoties kopā ar bērniem, radījusi vēl satraucošākas sajūtas nekā koncerts, kas tiek spēlēts piecdesmit tūkstošiem klausītāju."

Koncertā skan Kaupera oriģināldziesmas, ko Iveta Apkalna pastiprina ar ērģeļkompozīcijām. Pie ērģelēm piesēžas arī pats Kaupers. "Tas viņam ir liels izaicinājums...

Tas viss rada mums atskārtu, ka mūzikas ceļš ir nebeidzams. Esmu atpakaļ pie saknēm.

Pie savām saknēm Rēzeknē un bērniem, kas nāk no turienes – viņi elpo, domā ar "ORGANismiem". Tas man ir lielāks gandarījums nekā Karaliskā Alberta zāle un tās ērģeles," emocionāli stāsta Iveta Apkalna, kurai patīk daudzas Renāra Kaupera dziesmiņas, bet visvairāk pielipusi tā, kuru koncertā pie ērģelēm pavada viņas meitiņa - tas ir "Cukurdozes valsītis". Un vēl dziesma "Vakarā", kas viņai pašai liekot apraudāties.

Āzijā lielākās ērģeles un svētki mājās

1. novembrī Iveta Apkalna sniegs solokoncertu Leipcigas Gewandhaus, bet 4. novembrī atkal atgriezīsies "Gorā", lai kopā ar "Kremerata Baltica" ieskandinātu kopīgo tūri uz Vāciju un Austriju. Koncerts notiks arī Elbas filharmonijā, un tas ir pilnībā izpārdots. "Kāpēc gan nenospēlēt papildkoncertu tūres sākumā?" pasmaida māksliniece.

Ak, jā - pa vidu vēl koncerts Minhenē, taču pirms tam visā pasaulē pieprasītā mūziķe ieskandinās Āzijā lielākās ērģeles.

"9. oktobrī lidošu uz Taivānu – došos atklāt jaunu koncertzāli, kas varēs lepoties ar līdz šim Āzijā lielākajām stabuļu ērģelēm, kuras būvējis tas pats ērģeļmeistars, kurš Elbas filharmonijas ērģeles un būvē instrumentu Ventspilī," atklāj Apkalna.

Bet 18. novembrī viņa kopā ar ģimeni būs Latvijā. "Jau pirms pusotra gada pateicu sev, savai ģimenei un aģentam, ka no 17. līdz 19. novembrim gribu būt kopā ar ģimeni Latvijā – vēlos sevī sajust pukstam svētku noskaņu!"

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti