Pārpildītās zālēs aizvadīts pirmais Pasaules koru olimpiādes posms

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Nedēļas nogalē lielu skatītāju interesi izpelnījās koru konkursi, kas aizritēja dažādās Rīgas vietās. Arī daudziem Latvijas diriģentiem, kuri strādāja konkursa žūrijā, tā bija jauna, interesanta pieredze.

Savos iespaidos dalās diriģente Agita Ikauniece, kura vērtēja korus sakrālās mūzikas kategorijā: "Pirmo reizi vērtēju korus no tik dažādiem kontinentiem - Indonēzija, Ķīna, Amerika, Kanāda, Eiropa, Krievija. Ļoti atšķirīga dziedāšanas maniere. Kā pateikt, ka šī dziedāšanas maniere ir labāka par citu? Viens no vērtēšanas kritērijiem ir skaņas kvalitāte. Tas ir grūts uzdevums, jo pirmā lieta - man tas nepatīk, bet otra lieta - tā ir skolota, mācīta balss. Es biju gaidījusi, ka būs sliktāks līmenis, tāpēc es esmu ļoti priecīga. Man patīk - kori ir ļoti gatavojušies, visi kori dzied no galvas. Tas būtu jāņem vērā Latvijas koriem, dziedot skatēs. Esmu saistīta ar līdzīgu lietu organizēšanu un es bažījos, jo ne vienmēr koru koncerti ir apmeklēti, bet esmu patīkami pārsteigta, jo pārsvarā ir pārpildītas zāles."

Viņa uzsver - ir ļoti vērtīgi redzēt, kādas ir koru mūzikas tradīcijas citās valstīs. "Piemēram, Indonēzijas kori. Tur dažbrīd ir nevis tādas koru dziedāšanas tradīciju lietas, bet gan dvēseliskums. Viņi paņem ar pirmo minūti. Viņi dzied trīsbalsīgi un varbūt ļoti vienkārši, bet ir tāds pievelkošs spēks," norāda diriģente.

Pasaules koru olimpiādē pirmdien, 14.jūlijā, gaidāmi trīs lieli notikumi. Lielajā ģildē izskanēs Baltijas zēnu koru koncerts "Baltijas dzintars", "Arēnā Rīga" uzstāsies viena no pasaulē visslavenākajām vokālajām grupām "The King's Singers", bet Mazajā ģildē 14.jūlijā visas dienas garumā risināsies Pasaules koru padomes kongress, kurā būs pārstāvētas 80 valstis.

Pasaules koru olimpiādes pirmā daļa ir noslēgusies, bet otrā daļa risināsies no trešdienas, 16.jūlija, līdz piektdienai, 18.jūlijam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti