Panorāma

Jauni lineārie paātrinātāji un radioķiruģija

Panorāma

BTAI pamet vadošie speciālisti

LNSO dodas simtgades tūrē pa Eiropu

Nacionālais simfoniskais orķestris dodas simtgades tūrē pa Eiropu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO) šonedēļ atklāja Latvijas simtgadei veltīto tūri Eiropas koncertzālēs. Nākamnedēļ mūziķi kāps uz prestižās Parīzes filharmonijas skatuves dēļiem.

Latviešu komponisti Rietumeiropas orķestru programmās parādās reti, tomēr Pētera Vaska vārds komentārus neprasa arī tur. Tāpēc mūsu Nacionālā simfoniskā orķestra turneja Francijas, Vācijas un Šveices koncertzālēs sāksies tieši ar Vaska “Musica Appasionata” jeb “Kaislīgo mūziku”.

Koncertos skanēs arī Sergeja Rahmaņinova “Ceturtais klavierkoncerts” un Sergeja Prokofjeva “Pirmais vijoļkoncerts”. Rīgā turnejas atklāšanas koncertā solo spēlēja virtuozā jaunā vijolniece Magdalēna Geka. Vācijā un Šveicē šo solo izpildīs Baiba Skride.

“Prokofjeva koncertā ir tik daudz humora un tik daudz asprātības, un mazliet negantas ironijas. Un Magdalēna Geka šeit Rīgas koncertā lieliski spēja to parādīt. Un Baibai Skridei arī vijole skan, tā jau vairs nav vijole, tas jau ir sarunu biedrs, šis instruments,” komentē mūzikas žurnālists, LNSO redaktors Orests Silabriedis.

Muzikologs saka – Andrim Pogam, mūsu simfoniskā orķestra galvenajam diriģentam, ir starptautiska reputācija kā izcilam Čaikovska mūzikas interpretam. Tāpēc šī krievu simfoniskās mūzikas ģēnija Sestajai simfonijai ir īpaša vieta uz mūsu mūziķu nošu galdiņiem.

“Čaikovskis un krievu romantiskā simfoniskā mūzika ir viena no mūsu orķestra stiprajām pusēm. Tas ir tas, ko mūziķi ļoti labi jūt un labi māk spēlēt. Un es domāju, ka šajā reizē tas ir labs turnejas jājamzirdziņš, jo nav nozīmes spēlēt kaut ko tādu, kas orķestrim nepiestāv vai nepadodas,” saka LNSO galvenais diriģents Andris Poga.

Kad Rīgas koncerts beidzies, sākas viens no svarīgākajiem turnejas brīžiem – instrumentu pakošana. Mūziķi uz Vāciju devās lidmašīnā, taču mūzikas instrumentu ir tik daudz un tie ir tik smagi, ka tiek īpaši vesti ar kravas mašīnu.

“Tas ir drusciņ grūdiens ārpus komforta zonas, jo jebkura turneja jebkuram orķestrim dod ļoti lielu attīstības grūdienu. Viena lieta ir strādāt pie repertuāra ar dažādiem diriģentiem tepat mājās. Bet otra lieta ir doties uz pasaules lielajām koncertzāļu skatuvēm, katrā skan citādāk, katrā ir jāatrod īstais balanss, īstais skaņas veidošanas paņēmiens,” saka Poga.

Nākamnedēļ Nacionālais simfoniskais orķestris uzstāsies Parīzes filharmonijā, Frīdrihštatē, Štutgartē un Šafhauzenē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti