Kultūras ziņas

Laikmetīgā māksla kultūras pilī "Ziemeļblāzma"

Kultūras ziņas

Retro estrādes mūzikas koncerts "Melodiju serpentīns"

Mūzikas akadēmija simtgades gaidās

Mūzikas akadēmijas Gada balvas – pasniedzējai Hansenai, studentiem Ķirsei un Raumanim

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas tradicionālās Gada balvas šogad saņems pasniedzēja Herta Hansena un studenti Anna Ķirse un Aigars Raumanis. Pretendentus varēja pieteikt visas katedras, bet balvu ieguvējus balsojumā izraudzījās akadēmijas Senāts.

Pianisti Hertu Hansenu akadēmijas rektors Guntars Prānis raksturo kā augstākās raudzes mākslinieci, kura spoži sevi pierādījusi gan kā kameransambļa specialitātes profesore, gan kā koncertmeistare un kameransambļa mūziķe. Savukārt abus jaunos mūziķus Prānis sauc par ļoti spilgtiem un atraktīviem māksliniekiem.

"Aizgājušajā gadā abiem viņiem ir tiešām izcili sasniegumi. Anna Ķirse ir rakstījusi mūziku, kas atskaņota ne tikai Latvijā, bet arī daudzviet ārzemēs. Viņa ir arī pieprasīta teātra mūzikā. Lepojamies, ka viņa sadarbojas ar Latvijas Radio kori un ka viņai ir arī liels projekts Somijā, kas nes Latvijas vārdu pasaulē. Bet Aigars Raumanis ir ļoti daudzsološs un sevi jau pierādījis jaunais saksofonists, kurš ir uzvarējis virkni dažādu starptautisku konkursu, pierādījis savu varēšanu starptautiskajā apritē un paralēli saksofona spēlei arī nodarbojas ar komponēšanu, un arī šajā jomā Latvijā jau ir visnotaļ pieprasīts mākslinieks,” stāstīja Prānis.  

Akadēmijas trešā semestra maģistrante Anna Ķirse ir viena no pazīstamākajām jaunās paaudzes komponistēm. Viņas radītās skaņu partitūras noteikti dzirdējuši arī teātra mīļi, un septembrī pie skatītājiem nonāks Ingas Tropas jauniestudējums “Alise Brīnumzemē” ar Annas Ķirses mūziku.

“Pagaidām abas divas balvas, kuras esmu saņēmusi, izņemot nomināciju Purvīša balvai, ir tieši no Mūzikas akadēmijas. Pagājušajā gadā tā bija Tālivalža Ķeniņa balva, un tā varētu teikt – tāds māju novērtējums iedod tādu drošības sajūtu,” stāsta Anna Ķirse.

Otru balvas laureātu – jau starptautiski atzīto saksofonistu un akadēmijas trešā semestra studentu Aigaru Raumani Latvijas Televīzijas skatītāji atceras no konkursa “Radīti mūzikai”.

“Mana klusā iecere iekšā bija dabūt balvu akadēmijas simtgadē un šis gads ir 99. gads, tas, protams, arī ir skaisti,” neslēpj Raumanis. “Šis bija diezgan saspringts un piepildīts gads – vairāki konkursi, koncerti, un es domāju, ka nekas nav beidzies un viss kļūs arvien saspringtāk. Es domāju, ka šī balva nav tāds izšķirošs moments, jo šī balva ir jau par balvām – atzinības izteikšana par to, ka kāds jau ir izteicis atzinību.”

Trešās balvas saņēmēja, asociētā profesorei Herta Hansena dalās savās izjūtās: “Protams, prieks, gods un tā tālāk, bet es uz balvām un sevi skatos ļoti kritiski. Esmu ļoti priecīga, zinu, ko es varu un ko nevaru, un tas ir atskaites punkts. Bet laimīga ļoti, patīkami, ka manas trīs katedras, kur es strādāju, mani izvirzīja, un ka esi novērtēts un pamanīts.” 

Visi laureāti saņems arī naudas prēmijas 1000 eiro, un svinīgā apbalvošanas ceremonijā viņus suminās piektdien – Jāzepa Vītola Mūzikas akadēmijas 99. jubilejas vakarā. Protams, audiālās mākslas esošie un topošie profesionāļi jubileju atzīmēs ar koncertu, kurā skanēs laureātu izraudzīta mūzika. Vienlaikus tad arī akadēmija iekāps simtgadē, kuras sezonu oficiāli ar senās mūzikas un džeza koncertu pie Brīvības pieminekļa atklās augustā, un kas sola virkni notikumu.

"Mēs gribam iziet ārpus mūsu sienām un parādīt Latvijas sabiedrībai, cilvēkam, kas mēs esam, ar ko mēs nodarbojamies, jo kādreiz mēdz sacīt, ka mūsu sienas ir biezas un ļoti daudz ir jātrenējas un jākaldina tās prasmes, tāpēc mums šķita, ka ir svarīgi ar dažādiem, spilgtiem akcentiem rādīt, kas mēs esam," akcentē Prānis. 

Šogad plānots gan atklāšanas koncerts pie Brīvības pieminekļa, gan lielais jubilejas koncerts Lielajā Ģildē, gan jauns albums, kas būšot kas ļoti eksperimentāls, novatorisks, gan vizuāli, gan saturiski.

"Plānojam arī fotoizstādi tepat, pretim – parkā. Un ir iecere par sirsnīgu un neordināru Vītola pieminekli, tepat, uz Raiņa bulvāra, godinot viņa piemiņu. Kur izlaiduma dienā studentam būs iespēja uztaisīt selfiju," stāsta Prānis. 

Šobrīd pieminekļa ideju piedāvājumu, ko veidojuši Mākslas akadēmijas profesora Ģleba Panteļejeva studenti, iespējams apskatīt Mūzikas akadēmijas foajē.

"Mēs mēģinām domāt radoši un brīvi, un, beigu beigās, Mūzikas akadēmija ir vide, kur valda ļoti liels jauneklīgums un enerģija, un arī eksperimentētāja gars, un to visu, protams, mēs gribam, ka tas parādās jubilejas sezonā," uzsver Prānis.

Jubilejas sezona noslēgsies 2020. gada maijā, taču kulminācija – 100. jubilejas koncerts nākamā gada 11. janvārī sola zvaigžņu lietu – pasaules slavenu akadēmijas absolventu tikšanos ar klausītājiem.

Viņu vārdi pagaidām paglabāti intrigai. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti