Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Ukraiņu aktrise Rita Burkovska par karu un kino

Muzikālā apvienība "Raxtu Raxti" uzsāk 10. jubilejas koncerttūri

Muzikālā apvienība «Raxtu Raxti» uzsāk 10. jubilejas koncerttūri

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Muzikālā apvienība "Raxtu raxti" šogad svin desmit gadu jubileju un par godu šim notikumam dodas jubilejas koncerttūrē pa visu Latviju. Turnejas pirmajā koncertā Liepājā 15. oktobrī varēja pārliecināties, cik ļoti mūziķi spēj saviļņot skatītājus gan ar gadu gaitā iemīļotajām dziesmām, gan skaņdarbiem no jaunā albuma "Vidū saule".

Pirms desmit gadiem savu muzikālo darbību "Raxtu raxti" aizsāka ar Imanta Kalniņa mūziku, izspēlējot to tautas mūzikai raksturīgā skanējumā.

Mūziķis Marts Kristiāns Kalniņš stāsta: "Tā kā lielākā daļa sākotnējā, mūsu pirmā repertuāra bija Imanta Kalniņa, mana tēta, mūzika, ar speciāli rakstītiem dzejnieku vārdiem, bet tādā tautas mūzikai pietuvinātā skanējumā, tad pa šiem gadiem mēs esam arvien dziļāk paši vēlējušies izzināt un pievērsties tautas mūzikai un savam redzējumam, un saviem muzikāliem lidojumiem tautas mūzikā."

Gaidot desmito jubileju, pēdējo divu gadu laikā sacerētas jaunas dziesmas un ierakstīts mūzikas albums "Vidū saule", radot jaunus latviešu tautas mūzikas aranžējumus un oriģinālkompozīcijas, kas tika prezentēts Liepājas koncertzālē "Lielais dzintars", ceļot tautas pašapziņu ar uzlādējošu enerģiju un dzīvesgudrību.

"Pirmais noteikti ir tās latviskās vērtības, latviešu valoda, latviešu kultūra, it sevišķi šai laikā, kad viss pasaulē šķobās," uzsver mūziķe Kristīne Kārkle-Kalniņa. "Bet laikam vislielākā vērtība ir tā brīvība, lai kā apkārt runā… tomēr mēs sirdī varam būt brīvi, mēs varam dzīvot brīvā zemē, un tā ir laikam pašlaik viss, kas iet arī caur šo tūri, it sevišķi redzot, kas pasaulē notiek, ka tu vari ar saviem bērniem dzīvot mierā, vakarā gatavoties koncertam, un visi čalo, un tu atbrauc, un redzi, ka visi laimīgi. Tā ir tā brīvība – teikt, ko tu jūti, ko domā, runāt latviski un dziedāt šos skaistos tekstus, latviešu tautas dziesmas un latviešu autoru dziesmas, kur it tik daudz informācijas visai dzīvei."

Jau šo sestdien jubilejas koncerttūrē "Raxtu raxti" ceļos uz Latgales vēstniecību "Gors" Rēzeknē, savukārt svētdien piestās Jelgavā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti