Mūžībā devusies diriģente Līga Priedīte

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Mūžībā devusies skolotāja un diriģente Līga Priedīte (07.10.1936.– 09.02.2023.), vēstīts Alfrēda Kalniņa Cēsu Mūzikas vidusskolas mājaslapā.

"Skolotāja. Kordiriģente. Personība. Cilvēks, bez kura Cēsu un Latvijas kultūras, izglītības, kormūzikas dzīve būtu nepilnīga," atvadu vārdos uzsvēra kolēģi.

Skolotājas Līgas Priedītes dzīve sākās Valmieras pusē, bet turpmākais mācību, darba un dzīves mūžs nesaraujami saistīts ar Cēsīm un Raunu. Mācības Cēsu 2. pamatskolā, Alfrēda Kalniņa Cēsu Mūzikas vidusskolā. Pēc studijām Latvijas Valsts konservatorijas Kordiriģentu nodaļā pie Teodora Kalniņa Līga atgriezās Alfrēda Kalniņa Cēsu Mūzikas vidusskolā – nu jau kā pilntiesīga pedagoģe.

"Līgas Priedītes pedagoģiskā darba virsvērtība bija atziņa, ka skolotājs un audzēknis ir viens vesels – no savas puses nododot audzēkņiem prasmes un zināšanas, pretim saņemot audzēkņu ierosmi," atzīmēja Priedītes kolēģi. "Tieši tāpēc skolotājas un Mūzikas vidusskolas dzīve ir nesaraujami savijusies sešdesmit trīs gadu garumā, līdz pat Mūžības gaismas staram."

Daudzus gadus Līga Priedīte vadīja Cēsu Mūzikas vidusskolas Kordiriģentu nodaļu, izaudzināja un izskoloja neskaitāmus jaunos kordiriģentus, kordziedātājus, mūziķus, radošas personības, sava dzīves ceļa gājējus, lai laiku pa laikam sastaptos kopkorī, Dziesmu svētku gājienā vai "koru karos", vai vienkārši ikdienas solī.

"Ne tik daudziem ir zināms, ka Cēsu Tautas kora "Beverīna" slavu kaldināja divi diriģenti – Imants Kokars un Līga Priedīte," norādīja Priedītes kolēģi. "Pieredze, zināšanas, mūžīgā enerģijas dzirksts rosināja Līgu Priedīti darboties, neapstāties, vairot un stiprināt dziesmas mīlestību un dziesmas tradīciju." Alfrēda Kalniņa Cēsu Mūzikas vidusskolas koris, vīru koris "Cēsis", jauktais koris "Tikko", senioru koris "Ābele" – kolektīvi, kas ir skolotājas un diriģentes Līgas Priedītes profesionālā un sirdsprieka mūžīgie liecinieki.

"Skolotāja Priedīte mūžam mācījās, izzināja un apguva jauno, lai varētu būt kopā ar jauniešiem, lai izjustu gandarījumu un prieku, savu piederību Alfrēda Kalniņa Cēsu Mūzikas skolas saimei, pacelt rokas diriģenta žestam," uzsvēra skolā. "Pirms gada, skolotājas dzīves jubilejā, viņai diriģējot skolas kora izpildīto Alfrēda Kalniņa "Dziedot dzimu", prieka laimes un cieņas atspulgs ielija gan skolotājas, gan audzēkņu, gan pedagogu sirdīs."

Atvadu vārdu noslēgumā sacīts: "Mīlēta un cienīta Skolotāja paliks Alfrēda Kalniņa Cēsu Mūzikas vidusskolas vēsturē un dzīvos savos audzēkņos."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti