Mālera Sestā simfonija skanēs trijos LNSO koncertos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO) piedāvā īpašu koncertprogrammu, kurā Mālera Sestā simfonija likta vienkop ar latviešu modernista Gundara Pones sonetu ciklu "Quattro temperamenti d’amore". Koncerts izskanēs Liepājas koncertzālē “Lielais dzintars” 29. aprīlī, Rīgas Lielajā ģildē 6.maijā un Latgales vēstniecībā "Gors" 7. maijā. Pones ciklā solists būs Rihards Mačanovskis. Programmas diriģents – LNSO mākslinieciskais vadītājs Andris Poga.

LNSO turpina jau ierastu praksi, dodoties koncertturnejā pa Latvijas koncertzālēm. Šoreiz īpašs notikums ir orķestra atgriešanās pie Liepājas klausītājiem pēc desmit gadu pārtraukuma un pirmā uzstāšanās jaunajā koncertzālē.

Koncerta pirmajā daļā – latviešu modernista Gundara Pones cikls, kas  apliecina komponista īpašās saites ar itāļu kultūru un interesi par Petrarkas skaistajiem sonetiem. Opusam "Quattro temperamenti d’amore" Gundaris Pone ņēmis četrus sonetus no Petrarkas krājuma "Canzoniere". Rīgā cikls pirmoreiz izskanēja Aleksandra Poļakova balsī ar autoru pie LNSO diriģenta pults 1990.gada 18.janvārī.

Gundaris Pone ir viena no interesantākajām, taču arī mazzināmākajām personībām Latvijas mūzikā 20. gadsimta otrajā pusē . Mūža lielākā daļa Ponem pagāja ASV un Itālijā, viņš ir viens no retajiem komponistiem-modernistiem latviešu mūzikā, viņa muzikālie ideāli bija augsti, viņa intelekts – spīdošs un personība – spilgta.

Pabeidzis studijas Minesotas universitātē (ASV), Gundaris Pone līdz mūža beigām pasniedz mūzikas teoriju un kompozīciju Ņujorkas Valsts universitātē Ņūpalcā. 1981.gadā par skaņdarbu "La Serenissima" viņš saņem Triestes starptautiskā simfonisko skaņdarbu konkursa galveno balvu, ar ko izpelnās ievērību rietumu mūzikas pasaulē. 1982. gadā par orķestra darbu "Avanti!" iegūst Kenedija centra prestižo Frīdheima balvu. Pone daudz uzmanības pievērsis diriģenta karjerai, bieži diriģējis jaundarbu pasaules pirmatskaņojumus.

Gustava Mālera Sestā simfonija tapusi komponista brieduma gados un pabeigta vienā no laimīgākajām un gaišākajām komponista dzīves vasarām. Daudzos Mālera darbos netrūkst kontrastu, tomēr Sestā simfonija liekas sevišķi mainīga, un arī tās izskaņai ir pataupīts spējš pārsteigums.

Mālera Sestā nav bieža viešņa pasaules koncertzālēs, un LNSO atskaņojums noteikti ieinteresēs ne tikai zvērinātos māleristus. Iepriekšējo reizi LNSO spēlēja Mālera Sesto simfoniju 2006. gadā Andra Nelsona vadībā. Pirms tam Mālera Sestā LNSO sniegumā bija dzirdama 1988. gadā, kad to diriģēja Jurijs Nikolajevskis.

Gustava Mālera Sestās simfonijas pirmatskaņojums notiek 1906. gada 27. maijā Esenē – Vispārējās vācu mūzikas biedrības (Allgemeiner deutscher Musikverein) kārtējā forumā. Pēc pirmatskaņojuma komponistu izsauc sešas reizes, un savam maestro sirsnīgi aplaudē arī orķestranti.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti