LNSO izpildīs Džakomo Pučīnī pazudušo mesu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Lielajā ģildē 4. oktobrī izskanēs reiz par pazudušu uzskatītā itāļu komponista Džakomo Pučīni mesa “Messa di Gloria”. Koncertā tā atdzīvosies Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra mūziķu, Latvijas Nacionālās operas un baleta solistu Mihaila Čuļpajeva un Riharda Millera, kā arī kora "Latvija" izpildījumā. Savukārt, koncerta otrajā daļā orķestra un pianistes Elīnas Bērtiņas izpildījumā skanēs Karola Šimanovska aizraujošā Ceturtā simfonija. Koncertu diriģēs izcilais poļu diriģents un čellists Tadeušs Voicehovskis, paziņojumā medijiem informē organizatori.

Džakomo Pučīni pazīstams galvenokārt kā operkomponists, kurš radījis tādus ikoniskus skaņdarbus kā “Turandota”, "Bohēma", "Toska", “Madama Butterfly”.

Pučīni slavenākā mesa, kas izskanēs 4. oktobra koncertā, pazīstama ar nosaukumu “Messa di Gloria”, taču Pučīni oriģināli to nosauca par “Messa a quattro voci” jeb mesa četrām balsīm.

Vairāk nekā 50 gadus pēc darba sarakstīšanas, kāds ASV dzīvojošs itāļu priesteris, apkopojot materiālus par Pučīni dzīvi, bija uzdūries šai partitūrai un, atgriežoties ASV, organizēja mesas pirmatskaņojumu, domājot, ka nevienam citam skaņdarba notis nav pieejamas.

Tomēr komponista ģimene jau bija paspējusi nodot īsto rokrakstu Pučīni mūzikas izdevējam Rikordi. Tā nu 1952. gadā notika divi mesas atdzimšanas koncerti – viens Čikāgā, otrs Neapolē un katram no tiem bija dažādi nosaukumi.

Džakomo Pučīni “Messa di Gloria” izpildīs viens no vadošajiem Latvijas Nacionālās operas un baleta solistiem – tenors Mihails Čuļpajevs, kura meistarīgās vokālās prasmes paspilgtina aktiermeistarības talants. Tāpat dzirdēsim baritonu Rihardu Milleru, kurš kopš 2014. gada ir Latvijas Nacionālās operas un baleta solists.

Koncerta otrajā daļā klausītāji varēs baudīt izcilā poļu komponista Karola Šimanovska daiļradi, kurš tiek uzskatīts par modernisma aizsācēju Polijā.

Kad mūža otrajā pusē komponists pārvācās uz Polijas ziemas galvaspilsētu – Tatru pakājē esošo pilsētiņu Zakopani –  Šimanovskis, kurš nekad nebija interesējies par poļu tautas mūziku, pēkšņi sāka saklausīt savus dzimtos avotus, un tur tapa viņa pēdējie opusi, to skaitā arī “Ceturtā simfonija”.

Karola Šimanovska “Ceturto simfoniju” spēlēs daudzsološā pianiste Elīna Bērtiņa, kura regulāri sniedz koncertus gan kā solomāksliniece, gan tandēmā ar izciliem mūziķiem.

4.oktobra koncertu diriģēs izcilais poļu diriģents un čellists Tadeušs Voicehovskis – ievērojams simfonisko koncertu un operu diriģents. Bijis Lodzas filharmonijas mākslinieciskais vadītājs, Polijas jauno talantu orķestra “Sinfonia Iuventus” mākslinieciskais vadītājs un ģenerāldirektors, ir Latvijas Nacionālās operas un baleta un Minhenes “Theater am Gearner Platz” pastāvīgais viesdiriģents.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti