Benefice

Lielā mūzikas balva 2017 par mūža ieguldījumu - komponistam Romualdam Kalsonam

Benefice

LMB 2017. Gada jaundarbs - Krists Auznieks, Andris Dzenītis, Linda Leimane

LMB 2017. Gada koncerts - Zvaigžņu festivāls, Brāmss iedvesmo Plakidi, Divas Ceturtās

Liepājas zvaigžņu festivāls kandidē uz «Lielo mūzikas balvu 2017»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

25. Liepājas Starptautiskā zvaigžņu festivāla atklāšanas koncerts, kas 3. martā izskanēja koncertzālē "Lielais dzintars", līdz ar koncertiem "Brāmss iedvesmo Plakidi" Rudens kamermūzikas festivālā un "Divas Ceturtās. Tīrs. Šūmanis" Baltijas simfoniskajā festivālā pretendē uz "Lielo mūzikas balvu 2017" kategorijā "Gada koncerts”. 

"Šeit grūti izšķirt, cik lielā mērā ar festivāla pieteikumā minētajām zvaigznēm domāti solisti un cik lielā mērā – paši komponisti; koncertzālē "Lielais dzintars" 3. marta vakarā uzstājās gan Dita Krenberga, gan Reinis Zariņš, gan Iveta Apkalna, taču tikpat lielu uzmanību pievērsa arī trīs vispārzināmu latviešu komponistu klātbūtne, viņu nesen nosvinētās vai drīzumā gaidāmās jubilejas atzīmējot ar šo autoru radītajiem simfoniskajiem opusiem – trīs instrumentālajiem koncertiem, kas pats par sevi vienas programmas ietvaros ir netipiski,” interneta portālā "Satori" rakstīja mūzikas kritiķis Armands Znotiņš.

Pašā sākumā gan skanēja pavisam cita mūzika. Ērģelniece Iveta Apkalna sēdās pie no Ventspils mūzikas vidusskolas atvestā portatīvā instrumenta, lai spēlētu Semjuela Bārbeta "Toccata Festiva".

Tikām Pētera Vaska Flautas koncerts, kas pirms gada ieskaņots arī vācu mūzikas nama "Wergo" albumā, Liepājas zvaigžņu festivāla atklāšanā 2017. gadā bija ietverts saistībā ar pirms tam aizvadīto Pētera Vaska 70. jubilejas gadu. Solistes lomā - Dita Krenberga. Šis ir vienīgais komponista koncerts flautai, sarakstīts 2008. gadā.

LSO, Dita Krenberga un Pēteris Vasks
LSO, Dita Krenberga un Pēteris Vasks

Bet Pētera Plakida 79. gadskārtai par godu 2017. gadā "Lielajā dzintarā" izskanēja arī viņa pirms  40 gadiem radītais koncerts ”Sasaukšanās” solistu grupai, kurā mežragu spēlēja Artūrs Šulcs, oboju Egils Upatnieks, basklarneti Guntis Kuzma, flautas Miks Vilsons un Anete Toča, bet Liepājas Simfonisko orķestri vadīja Atvars Lakstīgala.

Liepājas Simfoniskais orķestris godina Pēteri Plakidi
Liepājas Simfoniskais orķestris godina Pēteri Plakidi

“Lielās mūzikas balva 2017"

“Lielās mūzikas balvas 2017" pasniegšanas ceremonija norisināsies 6. martā Latvijas Nacionālajā operā. Plkst.19.00 tā būs klausāma arī Latvijas Radio 3 “Klasika” un replay.lv tiešraidē, bet pēc plkst. 22.00 skatāma arī Latvijas Televīzijā.

Šajā priekšnesumā pilnā mērā izgaismojās kā dramatiski sastrēgumi, tā liriskas pastorāles, un bija pat nojaušams vēlāk tik tipiskais stilizētāja rokraksts. Mūzikā Pēteris Plakidis runā dzimtajā valodā, un kā pats apgalvojis, dara to tīri intuitīvi, it kā iziedams svaigā gaisā. Tā kā atskaņojums notika viņa 70. dzimšanas dienas priekšvakarā, jūtama bija vispārējas sirsnības un emocionalitātes klātbūtne. Toreiz neviens nenojauta, ka šis kļūs par vienu no beidzamajiem muzikālajiem apsveikumiem viņa mūžā.

Ceturtais darbs, kas pagājušā gada Liepājas zvaigžņu festivāla atklāšanā tika gaidīts ar nepacietību, bija Artura Maskata Klavierkoncerts. Komponista 60. jubilejas gadu ieskandinot, notika tā pirmatskaņojums – tapis kā Liepājas Simfoniskā orķestra pasūtīto jaundarbu cikla noslēdzošais opuss ar veltījumu Reinim Zariņam, kurš bija arī solists. Emocionāli daudzkrāsainajā opusā jo koši izgaismojās gan pianista izcilā klavierspēle, gan Maskata profesionālās iemaņas dramaturģijā un instrumentācijā, gan atsauces uz Federiko Garsijas Lorkas dzejas pasauli.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti