Lielās mūzikas balvas mūža balvas laureātes Maijas Krīgenas aicinājums ir kamermūzika

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Piektdien nosaukti Lielās mūzikas balvas nominanti astoņās kategorijās. Tos izraudzīt žūrijai šoreiz bijis sevišķi grūts uzdevums, jo saistībā ar Latvijas simtgadi spilgtu muzikālu notikumu bijis ārkārtīgi daudz. Balvu laureātus uzzināsim 5. martā, kad Nacionālajā operā notiks svinīgā balvu pasniegšanas ceremonija. Tajā, kā allaž, suminās arī mūža balvas laureātu, un šogad tā būs dziedātāja Maija Krīgena.

Uz Nacionālās operas skatuves viņa nodziedājusi vairāk nekā 20 lomu, daudz dziedājusi arī vokālsimfoniskajā žanrā, tomēr viņas mūža aicinājums ir kamermūzika.

Lielās Mūzikas balvas žūrijas priekšsēdētāja Ilze Medne stāsta par Maiju Krīgeri
00:00 / 00:59
Lejuplādēt

Lielās mūzikas balvas žūrijas priekšsēdētāja Ilze Medne uzsver, ka neaizmirstams, unikāls un radošs tandēms pusgadsimta garumā Krīgerei bijis ar dzīvesbiedru komponistu Pēteri Plakidi.

“Viņi bija unikāls duets, unikāla divu radošu cilvēku savienība, kas vienmēr sava repertuāra goda vietā cēla arī latviešu komponistu mūziku – arī klasiķus, bet jo īpaši laikabiedru darbus, kuri rakstīja tieši viņiem. Daudzi komponistu darbi tika veltīti tieši Maijas skaistajai, siltajai, rudenīgi saulainajai mecosoprāna balsij,” uzsver Medne.

Koncertceļi savukārt Maiju Krīgeri un Pēteri Plakidi veduši tālu, arī aiz okeāna. Viņi bija pirmie tolaik padomju mākslinieki, kas uzstājās Kārnegī zālē. Nozīmīgs ir arī Maijas Krīgeres devums pedagoģijā. Viņa ir Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas docētāja un izskolojusi daudzus pazīstamus dziedoņus, toskait viņas mākslas acīmredzamākās turpinātājas – Antru Bigaču un Ievu Paršu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti