Lielās mūzikas balvas ceremonijā laurus plūc Raimonds Pauls, Agnese Egliņa, Pēteris Vasks

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Sestdien, 13. martā, aizvadīta valsts augstākā apbalvojuma mūzikā ­– Lielās mūzikas balvas – pasniegšanas ceremonija. Balvas pasniedza septiņās kategorijās, savukārt par mūža ieguldījumu šogad godināja komponistu Imantu Kalniņu un diriģentu Aleksandru Viļumani.

ĪSUMĀ:

  • Balvu "Gada jaunais mākslinieks" saņēma diriģents Aivis Greters.
  • Balva "Par radošu, drosmīgu un inovatīvu māksliniecisko darbību Covid-19 krīzes apstākļos" piešķirta muzikāli performatīvajam piedzīvojumam “Kamēr… upē”.
  • Balvu "Par izcilu interpretāciju" saņēma dziedātājs Aleksandrs Antoņenko un pianists Reinis Zariņš.
  • "Gada koncerta" tituls piešķirts Elīnas Garančas un pianista Malkolma Martino koncertam koncertzālē "Lielais dzintars".
  • Auditorijas simpātiju balvu saņēma pianists un komponists Raimonds Pauls.
  • Par "Gada jaundarbu" šogad atzīts Pētera Vaska Sestais stīgu kvartets.
  • Balvu "Par izcilu darbu ansamblī" saņēma trompetists Jānis Porietis.
  • Ar balvu “Par izcilu sniegumu gada garumā” godināja divus mūziķus – maestro Raimondu Paulu un pianisti Agnesi Egliņu.
  • Par mūža ieguldījumu sumināja komponistu Imantu Kalniņu un diriģentu Aleksandru Viļumani.

Aizvadīta šī gada Lielās mūzikas balvas ceremonija
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Attālināto ceremoniju no Latvijas Nacionālās operas un baleta vadīja diriģents Ints Teterovskis un LTV žurnāliste Eva Johansone. Ceremonijā uzstājās izcilākie Latvijas mūziķi – arī vakara nominanti un laureāti – Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris, Latvijas Radio bigbends, maestro Raimonds Pauls, ērģelniece Iveta Apkalna, tenors Aleksandrs Antoņenko, pianisti Georgijs Osokins un Reinis Zariņš, vijolniece Kristīne Balanas un citi.

''Lielās mūzikas balvas 2020'' laureāti

Gada jaunais mākslinieks

Pirmo vakara balvu pasniedza Valsts prezidents Egils Levits, statueti nododot gada jaunajam māksliniekam – diriģentam, kora "Kamēr..." mākslinieciskajam vadītājam Aivim Greteram.

Levits savā runā uzsvēra: "Patlaban gan pasaulē, gan Latvijā sabiedrisko diskusiju karstums, atmosfēra ir sasniegusi ļoti augstu līmeni. Es teiktu, tāds zināms spalgs crescendo.

Iedomājieties, cik labi būtu, ja niknu komentāru vietā sociālajos tīklos mēs varētu likt mūzikas ierakstus.

Tas ne tikai dotu vairāk muzikalitātes pasaulei, bet arī cilvēku saprašanai un cilvēku savstarpējai saziņai, jo mūzika vieno cilvēkus. Mūzika dod spēku, un mūzika ir tā, kas dod mums atmosfēru, lai mēs varētu cits ar citu sazināties. Mūzika nevis dala un atšķir cilvēkus, bet viņus stiprina un vieno. Šodien mēs apzināmies, ka mūziķi ir tie, kuri dod mums spēku, un mēs varam teikt, ka mūsu valsts ir devusi ļoti daudz kultūrai un mūzikai. Es domāju, ka mūsu mūziķi ir arī tie, kuri mums palīdz šajā īpatnējā laikā."

Nominanti

  • Vijolnieks Daniils Bulajevs
  • Diriģents Aivis Greters
  • Dziedātāja Beāte Zviedre

Par radošu, drosmīgu un inovatīvu māksliniecisko darbību Covid-19 krīzes apstākļos

Ņemot vērā 2020. gada situāciju, šogad tika izveidota jauna Lielās mūzikas balvas kategorija – "Par radošu, drosmīgu un inovatīvu māksliniecisko darbību Covid-19 krīzes apstākļos", un laureātu ceremonijā atklāja Valsts neatliekamās palīdzības dienesta direktore Liene Cipule. Balvu jaunajā kategorijā saņēma Cēsu Mākslas festivāla rīkotais muzikāli performatīvais piedzīvojums “Kamēr… upē”, kas uz plostiem izvietotā kora “Kamēr…” izpildījumā 25. jūlijā izskanēja Gaujas krastā.

Nominanti

Par izcilu interpretāciju

Latvijas Ārstu biedrības priekšsēdētāja, ģimenes ārste Ilze Aizsilniece pasniedza balvu “Par izcilu interpretāciju”, un to saņēma dziedātājs Aleksandrs Antoņenko un pianists Reinis Zariņš par Riharda Štrausa un Riharda Vāgnera mūzikas izpildījumu “Jūrmalas festivāla” noslēguma koncertā 4. augustā Dzintaru koncertzālē.

Nominanti

Gada koncerts

Gada koncerta titula saņēmēju šogad ceremonijā atklāja diriģents Mārtiņš Klišāns. Balva piešķirta dziedātājas Elīnas Garančas un pianista Malkolma Martino koncertam, kas 10. oktobrī izskanēja Liepājas koncertzālē “Lielais dzintars”.

Nominanti

Auditorijas simpātiju balva

Portāla “Delfi” lasītāju balsojuma uzvarētāju paziņoja un balvu pasniedza 2014. gada auditorijas simpātiju balvas laureāts diriģents Kaspars Ādamsons. Auditorijas simpātiju balsojumā uzvarēja pianists un komponists Raimonds Pauls, kurš balvu saņēma arī kategorijā “Par izcilu sniegumu gada garumā”.

Gada jaundarbs

Žūrijas vērtējumā par gada jaundarbu šogad atzīts Pētera Vaska Sestais stīgu kvartets, kas pirmatskaņojumu piedzīvoja 3. oktobrī Dzintaru koncertzālē stīgu kvarteta “Artemis” izpildījumā. Balvu ceremonijā pasniedza mūzikas pedagogs, komponists Aivars Broks, kurš savā runā atzīmēja, ka bez mūzikas skolotājiem nebūtu ne jaundarbu, ne pašas Lielās mūzikas balvas, un tādēļ aicināja no nākamā gada ieviest jaunu balvas kategoriju – “Gada mūzikas skolotājs”.

Nominanti

Par izcilu darbu ansamblī

Ar balvu “Par izcilu darbu ansamblī”, ko pasniedza ārsts Kārlis Rācenis, ceremonijā godināja trompetistu Jāni Porieti.

Nominanti

  • Čelliste Māra Botmane
  • Trompetists Jānis Porietis
  • Vibrofonists Andrejs Puškarevs

Par izcilu sniegumu gada garumā

Žūrija šogad nolēma kategorijā “Par izcilu sniegumu gada garumā” apbalvot divus mūziķus. Pirmo balvu pasniedza kultūras telpas “Hanzas perons” direktore Ieva Irbina, un to saņēma maestro Raimonds Pauls. Savukārt “Madara Cosmetics” vadītāja Lotte Tisenhopfa-Iltnere balvu pasniedza pianistei Agnesei Egliņai.

Nominanti

  • Pianiste Agnese Egliņa
  • Pianists un komponists Raimonds Pauls
  • Diriģents Ainārs Rubiķis
  • Pianists Reinis Zariņš

Par mūža ieguldījumu

Vakara noslēgumā tika sumināti šī gada balvas “Par mūža ieguldījumu” laureāti – komponists Imants Kalniņš un maestro Aleksandrs Viļumanis. Balvas pasniedza kultūras ministrs Nauris Puntulis (Nacionālā apvienība).

Komponistu Imantu Kalniņu žūrijas priekšsēdētāja Daina Markova raksturo ar vārdiem “mīlestības komponists”: “Ja mēs runājam par tādu kā latviskās identitātes kodu, tad viņa mūzika ir viena no šī koda galvenajām atslēgām. Un daudzi viņa darbi ir kļuvuši par spilgtiem sava laika simboliem un ir aktuāli un uzrunājoši arī šodien. Piemēram, viņa opera “Spēlēju, dancoju”, kas nesen piedzīvoja iestudējumu Latvijas Nacionālajā operā un digitāli ir skanējusi visā pasaulē. Vai, piemēram, 4. simfonija, kas savulaik kļuva teju vai par revolucionāru notikumu. Vai mūzika kinofilmai “Pūt, vējiņi!”, kas ikreiz suģestē arvien no jauna vai arī “Piena ceļš”, kas vienmēr atgādina par būtiskāko, par laimīgo zemi, par mājām. Mīlestības komponists – Imants Kalniņš."

Diriģents Aleksandrs Viļumanis ir mūsu Baltā nama vēstures veidotājs – divkārt bijis Nacionālās operas galvenā diriģenta un mākslinieciskā vadītāja amatā. Žūrijas priekšsēdētāja Daina Markova Viļumaņa devumu raksturo: “Viņa radošajā pūrā ir ap 70 operu un 30 baletu, ar kuru atskaņojumiem klātienē un skaņu ierakstos ir izaugušas vairākas mūzikas mīļotāju paaudzes. Maestro vadībā mūsu mākslinieki ir viesojušies Krievijā, Francijā, Šveicē, Vācijā, Anglijā, Beļģijā, Meksikā un citur. Aleksandrs Viļumanis ir nesis Latvijas vārdu, ar panākumiem veidojot iestudējumus opernamos Pēterburgā, Maskavā, Oslo, Tamperē un citviet. 20 gadu garumā viņš ir arī iecienīto Siguldas opermūzikas svētku programmas veidotājs.”

Lielā mūzikas balva

Lielā mūzikas balva (LMB) ir augstākais Latvijas valsts apbalvojums mūzikā. 1993. gadā Latvijas Republikas Kultūras ministrija, pēc toreizējā kultūras ministra Raimonda Paula iniciatīvas, pieņēma lēmumu ik gadu izcilākos sasniegumus mūsu valsts mūzikas dzīvē godināt ar speciālu balvu. LMB žūrijas dalībnieki visu gadu apmeklē koncertus un ik mēnesi satiekas sēdēs. Gada sākumā sākumā žūrija izvirza LMB iepriekšējā gada nominantus, par kuriem paziņo īpašā Kultūras ministrijas preses konferencē, un tikai pirms paša LMB pasniegšanas pasākuma notiek žūrijas balsojums par laureātiem.

LMB pasākumu organizē Latvijas Republikas Kultūras ministrija un VSIA "Latvijas Koncerti".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti