Kultūras ziņas

Tapusi izrāde bērniem "Puika ar suni"

Kultūras ziņas

Kādēļ topošie režisori neguļ?

Iveta Apkalna, Raimonds Pauls, LNSO

FOTO: Ar stāvovācijām izskanējis ērģeļmūzikas festivāls «ORGANismi»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Sestdien, 24. oktobrī, ar koncertu, kurā satikās ērģelniece Iveta Apkalna, komponists un pianists Raimonds Pauls un Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris diriģenta Jāņa Stafecka vadībā, izskanēja piektais starptautiskais ērģeļmūzikas festivāls “ORGANismi”, informēja organizatori.

Piektais starptautiskais ērģeļmūzikas festivāls “ORGANismi” sākās ceturtdien, 22. oktobrī, kad, turpinot tradīciju par festivāla viesmākslinieku koncertu, skanēja Austrijas mūziķu dueta – ērģelnieka un komponista Valentīna Feodorofa (Valentim Fheodoroff) un arfistes Jūlija Kristīne Lukana (Julia Christine Lukan) – koncertprogramma “Ērģeles un arfa”, kurā Johana Sebastiāna Baha, Sezāra Franka, Morisa Ravēla, Kloda Debisī un citu komponistu skaņdarbos vareno ērģeļu balsis savijās ar trauslajām arfas skaņām.

Festivāla pirmajā dienā, sadarbojoties ar Jāņa Ivanova Rēzeknes Mūzikas vidusskolu, notika arī ērģelnieces Ivetas Apkalnas meistarklase jaunajiem mūziķiem, kurā Apkalna gan izstāstīja par savu pieredzi un ceļu tieši no mūzikas skolas tepat Rēzeknē līdz pasaules koncertzāļu skatuvēm un varenajām katedrālēm, gan arī strādāja ar topošajiem ērģelniekiem individuāli.

Par festivāla centrālo notikumu noteikti var uzskatīt Ivetas Apkalnas, maestro Raimonda Paula un Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra īpaši festivālam radīto koncertprogrammu, kas izskanēja tieši sestdien, 24. oktobrī, un to klausītājiem bija iespēja baudīt gan ģenerālmēģinājumā ar publiku, gan arī vakara koncertā, kura vadītāju lomu uzņēmās mūzikas žurnālists Orests Silabriedis un Latvijas Radio 3 direktore Gunda Vaivode.

Pirms vakara koncerta klausītājiem bija iespēja piedalīties pirmskoncerta sarunās, kurās Orests Silabriedis par koncertu un īpaši sadarbību ar maestro Raimondu Paulu aprunājās ar Gundu Vaivodi, diriģentu Jāni Stafecki, aktieri Gundaru Āboliņu un komponistu, Dailes teātra muzikālās daļas vadītāju Juri Vaivodu.

Festivāla lielā koncerta programmā līdzās Gijas Kančeli un Semjuela Bārbera darbiem tika pirmatskaņoti Raimonda Paula skaņdarbi jaunos aranžējumos un pārlikumos ērģelēm, ko veidojusi komponiste Anna Veismane. Tāpat pirmatskaņojumu piedzīvoja Raimonda Paula sagatavotais pārsteigums Ivetai Apkalnai – skaņdarbs “Pie baznīcas”.

Īpašs mirklis koncertā bija Raimonda Paula un Ivetas Apkalnas maiņa ar instrumentiem, skanot latgaliešu tautasdziesmai “Aiz azara augsti kolni”.

Gan Apkalna pie klavierēm, gan Pauls pie ērģelēm klātesošajiem bija pārsteigums, lai gan pašiem mūziķiem arī šie instrumenti nebūt nav sveši un to spēle savulaik apgūta.

Festivāls “ORGANismi” izskanēja ar skaļām stāvovācijām, aicinot ne vienu vien reizi māksliniekiem nākt atpakaļ uz skatuves.

Šī gada festivālā atceltā koncertuzveduma “Ķiršu koks”, kurā līdz ar Ivetu Apkalnu un aktieri Gundaru Āboliņu gatavojās piedalīties arī Jāņa Ivanova Rēzeknes Mūzikas vidusskolas bērnu koris (diriģenti Anda Lipska un Jānis Veličko), pirmizrāde plānota 2021. gadā.

Festivāla “ORGANismi” norisi atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds mērķprogrammā “Daudzpusīgas profesionālās mākslas pieejamības nodrošināšana nacionālas vai reģionālas nozīmes attīstības centros Latvijas reģionos” un Rēzeknes pilsētas dome. Koncerta tiešraidi varēja klausīties Latvijas Radio 3 ēterā, bet TV ieraksts, ko veica Latvijas Televīzija, ēterā plānots 2021. gada sākumā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti