VIDEO: Nacionālā simfoniskā orķestra koncerts «Mālera piektā un RIX»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris 13. martā no pulksten 18.30 piedāvā tiešraidi no koncerta “Mālera piektā un RIX”, kas skatītājiem valstī izsludinātās ārkārtējās situācijas dēļ nebūs pieejams klātienē.

Tiešraides programma sāksies ar "Pirmskoncerta sarunām", kur muzikologs Orests Silabriedis tiksies ar kinorežisoru Dāvi Sīmani, lai sarunātos par simfonisko mūziku kinofilmās, īpaši pievēršoties Venēcijai un Mālera Piektajai simfonijai.

Pēc sarunām norisināsies koncerts “Mālera piektā un RIX”, kurā LNSO orķestra un diriģenta Andra Pogas atskaņojumā varēs dzirdēt izcilā austriešu komponista Gustava Mālera Piekto simfoniju.

Kvarteta mūziķus – vijolnieku Sandi Šteinbergu, altisti Ilzi Kļavu, čellistu Reini Birznieku un pianistu Jāni Maļecki – Latvijā pilnā sastāvā bieži nesastapt, jo mūziķu ikdiena aizrit dažādās Eiropas valstīs. Tādēļ 13. marta koncerts “Mālera piektā un RIX” četriem solistiem ir patiess retums, norāda organizatori.

Koncerta pirmajā daļā skanēs Olivjē Greifa Četrkāršais koncerts “Nāvesdeja”. Koncerta rīkotāji uzsver, ka Greifs ir viens no nozīmīgākajiem un neparastākajiem franču 20. gadsimta otrās puses komponistiem. Jau desmit gadu vecumā viņš mācījās Parīzes Nacionālajā augstākajā mūzikas konservatorijā, pēc tam slīpēja meistarību Ņujorkā, kur sadraudzējās ar Salvadoru Dalī, satika Miku Džegeru un Endiju Vorholu, uzrakstīja skaņdarbu Vorhola popārta superzvaigznei Ultravioletai. Četrkāršais koncerts “Nāvesdeja” sacerēts 1998. gadā 13 dienu laikā.

Kā min pats autors – viņu vienmēr fascinējusi nāves tēma, jo sevišķi ideja, ka Nāve dejā stāv pāri sabiedrības sašķeltībai.

Koncerta otrajā daļa izskanēs viens no austriešu komponista Gustava Mālera populārākajiem skaņdarbiem – Piektā simfonija. Tās sarakstīšanas laikā 1901.–1902. gadā Mālers bija slavas virsotnē, darbojoties kā diriģentam Vīnes valsts operā, bet vasarās komponējot jaunus skaņdarbus. Zinātāji saka, ka Piektajā simfonijā jūtama komponista iekšēja drāma. Savas dzīves noslēgumā Mālers īslaicīgi bija Ņujorkas Metropoles operas, kā arī “Ņujorkas filharmoniķu” diriģents. Komponists ir plaši atzīts mūsdienu mūziķu vidū. 2016. gadā “BBC Music Magazine” aptaujāja 151 diriģentu par 10 labākajām visos laikos sarakstītajām simfonijām. Trīs pozīcijas šajā TOP 10 ieņēma tieši Gustava Mālera simfonijas.

Tiešraidi sabiedrisko mediju portāls LSM.lv piedāvā sadarbībā ar LMT Viedtelevīziju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti