Rīta Panorāma

Telefonsaruna ar RSU rektoru Jāni Gardovski

Rīta Panorāma

Pirmās Adventes koncerts Rīgas Domā

Sinfonietta Rīga. Bēthovens un Čaikovskis

Lielajā ģildē «satiksies» Bēthovens un Čaikovskis

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Krievu čellists Aleksejs Stadlers un izraēliešu diriģents Ariels Cukermans pirmo reizi satiksies koncertā „Sinfonietta Rīga. Bēthovens un Čaikovskis”, kas izskanēs piektdien, 25.novembrī Lielajā ģildē. Čellista dzimtas saknes ir saistītas ar Rīgu un Čaikovska variācijas par rokoko tēmu oriģinālversijā Rīgā, iespējams, izskanēs pirmo reizi.

Čellista Stadlera spēlētās Čaikovska variācijas par rokoko tēmu klausītāju apbur. Viņš kopā ar mūsu orķestri "Sinfonietta Rīga" un izraēliešu diriģentu Cukermanu atskaņos darba oriģinālversiju.

„Manas dzimtas saknes ir saistītas ar Rīgu, mamma bieži atceras laiku, kad no Pēterburgas viņi brauca ciemos pie vecmāmiņas. Arī rītvakar viņa būs Rīgā un klausīsies koncertu, ” par savām saitēm ar Latviju stāsta  talantīgais krievu čellists Stadlers, "Oriģinālversiju atskaņo ļoti reti, iespējams, Rīgā to dzirdēsit pirmo reizi. Čaikovska mūzika ir daļa no manas dvēseles, pat dzīves.

Kad man jautā, kurš ir tavs mīļākais komponists, es nevaru pateikt, ka tas ir Čaikovksis, jo viņš ir daļa no manis.”

Stadlers ir čellists, kuru aicina kopā uzstāties tādi akadēmiskās mūzikas grandi kā Gidons Krēmers un Jurijs Bašmets.

"Ir būtiski saprast, ka Čaikovska variācijas par rokoko tēmu ir veltītas Mocartam, viņš ļoti mīlēja Mocartu, tulkoja operu libretus un uzrakstīja svītu "Mocartiāna", lai iedziļināmies šajā pasaulē un salīdzinām ar Čaikovska pasauli, elēģisko krievu dvēseli. Tā būs labākā skaņdarba klausīšanās kombinācija," pārliecināts ir Stadlers.

Rīgā čellists pirmo reizi koncertēs uz 300 gadus vecā čell, to darinājuši Romas meistari. Līdz pat šim laikam saglabājušās visas oriģināldetaļas.

Diriģentu Cukermanu Latvijas klausītāji iepazina pirms pieciem gadiem, viņš sajūsminājis klausītājus arī pasaules koncertzālēs.

„Koncertprogramma ir ļoti saistoša, to veidojām kopā ar orķestri Sinfonietta Rīga. Koncertu sāksim ar komponista Čena skaņdarbu. Viņš ir ķīnieši komponists, kurš dzīvo Parīzē un viņa mūzika ir ļoti eiropeiska. Bēthovena sestās simfonijas atskaņojumā es ļoti priecājos par izcilo orķestri "Sinfonietta Rīga". Tā ir mūsu otrā tikšanās Bēthovena mūzikā."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti