«Lielais dzintars» aicina uz kamermūzikas koncertu «Ķeniņš un vēstules»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

27. augustā koncertzāles “Lielais dzintars” kamerzālē Kanādas latviešu komponistam Tālivaldim Ķeniņam veltītu koncertprogrammu “Ķeniņš un vēstules” atskaņos izcilas kamermūziķes – flautiste Liene Denisjuka-Straupe, sitaminstrumentāliste Elīna Endzele un pianiste Agnese Egliņa. Starp skaņdarbiem lasot Ķeniņa vēstuļu fragmentus, pasākumā piedalīsies arī mūzikas pētnieks Dāvis Eņģelis.

Programmā “Ķeniņš un vēstules” iekļauti četri jaundarbi (Dž. Adamss, N. Dotrijs, Dž. De Kristofaro, G. Fārs), ar panākumiem atskaņotais koncerta centrālais skaņdarbs ­– T. Ķeniņa “Concertante”, kā arī jaunās latviešu komponistes Annas Martas Burves kompozīcija “Ceriņš, zvaigzne un pelēkbrūnais putns.”

Ņemot vērā to, ka šādam oriģinālsastāva trio (flauta, sitaminstrumenti, klavieres) vēl nav plašas repertuāra izvēles iespējas, vairums koncerta skaņdarbu radīti dažādu kombināciju duetiem, un tikai vienā no skaņdarbiem visi trīs instrumentu pārstāvji apvienojas kopīgā ansamblī. Savukārt starp skaņdarbiem mūzikas pētnieks Dāvis Eņģelis ne vien lasīs paša Ķeniņa rakstītas un Ķeniņam adresēto vēstuļu fragmentus, bet arī sniegs komentārus par XX gadsimta Eiropas vēstures kontekstu.

“Ir būtiski zināt savas tautas vēsturi, un komponists Tālivaldis Ķeniņš ir viens no tiem cilvēkiem, kas nesis Latvijas vārdu pasaulē jau kopš 1945. gada – gan viņa Francijas pieredze, gan vēlāk ilggadīgā dzīve Kanādā ir veicinājusi latviešu mūzikas vēstures daudzpusību, balstītu uz Jāzepa Vītola liktajiem pamatiem. Vairāki no koncertprogrammā iekļautajiem skaņdarbiem burtiski ir T. Ķeniņa sarakstes partnera atspoguļojums – O. Mesiāna, H. Pavasara un paša Ķeniņa darbi, taču pārējiem ir pastarpināta un drīzāk simboliski ilustratīva loma Ķeniņa biogrāfijas atklāsmē. Ķeniņš bija izteikti laikmetīgs, līdz ar to arī vairums koncertprogrammā iekļauto kompozīciju atbilst modernisma stilistikai, kurā saklausāma gan aleatorika, gan minimālisms, kā arī bagātīga ritma un harmonijas valoda,” stāsta Liene Denisjuka-Straupe.

Koncertprogramma “Ķeniņš un vēstules” 27. augustā plkst.19 izskanēs Liepājas koncertzāles “Lielais dzintars” Kamerzālē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti