Kultūras ziņas

Kultūras darbinieki pret karu Ukrainā

Kultūras ziņas

Vilhelmam Purvītim – 150

Baltijas mūzika Ukrainas atbalstam

Latvijas Radio 3 ēterā skanēs vairākas koncertu tiešraides Ukrainas atbalstam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Latvijas Radio 3 "Klasika", izrādot solidaritāti ukraiņu tautai, 3. un 4. martā pārraidīs vairākas koncertu tiešraides Ukrainas atbalstam. 3. martā pulksten 21.00 klausītājiem būs iespēja dzirdēt Viļņā notiekošo koncertu Ukrainas atbalstam "Mūsu mūzika pret karu", savukārt 4. martā pulksten 11.05 no Lielās ģildes tiks raidīts koncerts "Baltijas mūzika Ukrainas atbalstam".

"Pēdējās dienās daudzas Eiroradio dalībvalstis ar savu mūziķu starpniecību vēlas nodot draudzīgu vēstījumu Ukrainas stiprinājumam – mēs esam ar jums, mēs esam pret karu! Gan ceturtdienas tiešraidē no Viļņas, gan piektdienas koncertā–akcijā no Rīgas skanēs Baltijas valstu un ukraiņu komponistu darbi. Pēteris Vasks, Arvo Perts, Valentīns Silvestrovs, Aļģirds Martinaitis – viņi šobrīd ir vēl vairāk kā brāļi – mūzikā. Mēs visi kopā veidosim iedrošinošu un līdzjūtīgu Baltijas skaņu ceļu," teic Latvijas Radio 3 "Klasika" direktore Gunda Vaivode.

Eiroradio tiešraidē 3. martā pulksten 21.00 no Lietuvas Nacionālā Radio un televīzijas ierakstu studijas Viļņā "Klasikā" skanēs Ukrainas atbalstam veltīts koncerts "Mūsu mūzika pret karu". Lietuvas radio kolēģi šim koncertam pulcējuši labākos, arī pasaulē pazīstamus, lietuviešu mūziķus (tie ir basbaritons Kosts Smorigins un baritons Armins Skirvainis, vijolnieki Džeralds Bidva, Daļa Kuzņecovaite un Daiņus Puodžiuks, kontrabasists Donats Butkevičs, pianisti Justs Čeponis, Aids Puodžiuks, Kaspars Uinsks un Neringa Valuntonīte), stīgu kvartetu "Chordos" un divus kamerorķestrus – Lietuvas kamerorķestri ar diriģentu Kristianu Fratimu un Viļņas Sv.Kristofera kamerorķestri ar diriģentu Modestu Barkausku, programmā iekļaujot gan ukraiņu komponistu mūziku un ukraiņu un lietuviešu tautas dziesmas, gan Baltijas komponistu skaņdarbus, tai skaitā, latviešu komponista Pētera Vaska skaņdarbu "Bass Trip" kontrabasam solo.

Kā norāda koncerta organizatori, tad šis koncerts, uz kuru aicina Lietuvas Radio kolēģi un kas tiks atklāts ar Ukrainas valsts himnu, ir brālības, atbalsta un solidaritātes žests Ukrainai un ukraiņu tautai, kuru šobrīd atbalsta visa pasaule.

Savukārt 4. martā pulksten 11.05 Lielajā ģildē notiks koncerts "Baltijas mūzika Ukrainas atbalstam", kas būs dzirdams Latvijas Radio 3 "Klasika" un skatāms LTV1 un sabiedrisko mediju portālā LSM.lv. Koncertā klātienē un videoierakstā piedalīsies Baltijas valstu orķestri un kori. Valsts akadēmiskais koris "Latvija" un Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris Andra Pogas vadībā atskaņos Ukrainas himnu un Pētera Vaska lūgšanu "Dona nobis pacem" ("Dod mums mieru").

Ar videoierakstiem koncertā piedalīsies mākslinieki no citiem Baltijas valstu koncertnamiem. Igaunijas Valsts simfoniskais orķestris Tomasa Zanderlinga vadībā spēlēs Arvo Perta "Dziedājumu Bendžamina Britena piemiņai". Kauņas Valsts koris un Lietuvas Valsts simfoniskais orķestris Gintara Rinkēviča vadībā atskaņos vienu daļu no Broņus Kutāviča simfonijas-oratorijas "Epitāfija pagājušiem laikiem". Latvijas Radio koris, "Sinfonietta Rīga" un ērģelniece Ilze Reine Sigvarda Kļavas vadībā atskaņos Artura Maskata lamentāciju "Lacrimosa". Līdzās Baltijas valstu komponistu darbiem skanēs arī ukraiņu komponista Miroslava Skorika "Melodija" Liepājas Simfoniskā orķestra un diriģenta Normunda Šnē lasījumā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti