Kultūras ziņas

Rīgā atgriežas karstasinīgie brāļi Vivankosi

Kultūras ziņas

Koncerts Nika Matvejeva piemiņai

Latvijā notiks Belvederes konkursa fināls

Latvijā notiks Belvederes konkursa fināls

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Viens no pasaulē prestižākajiem jauno talantu atlases pasākumiem ir Hansa Gabora Belvederes vokālistu konkurss. Šovasar tā fināls notiks Jūrmalā, kur pulcēsies 160 topošie operas solisti no visas pasaules un Ņujorkas, Londonas, Maskavas un citu vadošo opernamu direktori. Opermūzikas pasaulē Belvederas konkursu dēvē par “jauno vokālistu biržu”, un dalība tajā ir pavērusi iespēju daudzām šobrīd labi zināmām operas zvaigznēm.

Ungāru diriģenta un Vīnes kameroperas dibinātāja Hansa Gabora vokālistu konkurss šogad notiks 37.reizi. Mērķis – dot iespēju jaunajiem opermūzikas talantiem pievienoties esošajām zvaigznēm vadošajos pasaules opernamos. Ik gadu tajā piedalās vairāki simti dziedātāju, no kuriem labākie pulcējas uz finālu kādā no opermūzikas lielvalstīm. 2013. gadā konkursa fināls norisinājās Amsterdamā, 2014. gadā – Diseldorfā, 2015. gadā – vēlreiz Amsterdamā, 2016. gadā – Keiptaunā, 2017. gadā – Maskavā. Šogad gods ir ticis Latvijai un Jūrmalai. 

"Viņam vai viņai ir jāprot dziedāt. Tas ir galvenais kritērijs. Žūrijā galvenokārt ir operu direktori, un viņu spriedums ir pakārtots kritērijam - vai vēlaties, lai šis jaunais dziedātājs uzstātos jūsu opernamā? Kurš ir talantīgākais, labākais un atbilstošākais. Tas ir svarīgs atlases kritērijs," skaidro Hansa Gabora Belvederes vokālistu konkursa ģenerāldirektore Izabella Gabora. “Esam gandarīti, ka kārtējo reizi varam sniegt jauniem cilvēkiem iespēju parādīt savus talantus lielas auditorijas priekšā un uzsākt starptautisku karjeru. Konkursa noslēgumā tiks piešķirtas ne tikai trīs galvenās balvas, bet arī skatītāju un plašsaziņas līdzekļu balva. Taču Belvederes vokālistu konkurss jaunajiem talantiem sniedz daudz vairāk par iespēju iegūt balvas: pēdējās atlases kārtas žūriju veido galvenokārt starptautiski atzītu operu direktori un kastinga vadītāji, kuri dalībniekiem sniedz papildu sadarbības iespējas. Turklāt skatītāju rindās ir sastopami arī dziedātāju aģenti un starptautisku operu un koncertzāļu pārstāvji. Tieši tas padara šo konkursu par unikālu iespēju jauniem talantiem.”

Dzintaru koncertzāles direktors Guntars Ķirsis uzsvēra: “Prestižais starptautiskais Hansa Gabora Belvederes vokālistu konkurss būtu pagodinājums ikvienai pasaules koncertzālei un opernamam, tāpēc esam īpaši gandarīti, ka konkursa fināls šogad notiks Jūrmalā. Šeit, Dzintaru koncertzālē, pulcēsies 200 perspektīvākie un talantīgākie jaunie dziedātāji no visas pasaules, un viņus vērtēs 17 prestižāko pasaules opernamu direktori no Ņujorkas, Berlīnes, Drēzdenes, Diseldorfas, Madrides, Hamburgas, Maskavas, Londonas, Keiptaunas, Hjūstonas un citiem prestižākajiem opernamiem. Belvederes vokālistu konkursu dēvē par “balsu Volstrītu”, jo tas ir svarīgs atspēriena punkts jauniem operas solistiem ceļā uz profesionālu karjeru. Lepojamies ar iespēju organizēt šo starptautiski atzīto vokālistu konkursu Dzintaru koncertzālē.”

Latvijas pārstāvis šī gada Belvederes konkursa žūrijā – Latvijas Nacionālās operas un baleta valdes priekšsēdētājs Zigmars Liepiņš un Latvijas pārstāvis pagājušajā gada starptautiskajā Hansa Gabora Belvederes jauno operas solistu konkursa finālā Maskavā – Rihards Millers.

Uzvarētājs saņem 7000 eiro lielu naudas balvu, taču ne jau tas ir galvenais. Galvenais ir tramplīns nokļūšanai opermūzikas elitē. Līdz šim Latviju Belvederes konkursā ir pārstāvējušas, piemēram, tādas zvaigznes kā Elīna Garanča un pirms 29 gadiem Vīnē arī Egils Siliņš.

Atceroties savu dalību starptautiskajā Hansa Gabora Belvederes jauno operdziedātāju konkursā 1989. gadā, pasaulslavenais latviešu basbaritons Egils Siliņš vērtē, ka “dalība Belvederes konkursā bija ļoti veiksmīgs un nozīmīgs pagrieziens manā karjerā. 265 dalībnieku konkurencē es ieguvu 3. vietu, bet vēl pirms fināla man bija pārrunas ar vairākām aģentūrām, kuras noorganizēja man noklausīšanos pēc pāris mēnešiem Zalcburgā. Šajā noklausīšanās reizē bija klātesoši 20 operu un teātru pārstāvji un pēc tās es saņēmu garu piedāvājumu sarakstu, no kuras tad varēju izvēlēties kurp doties. Tas bija sākums manai starptautiskajai karjerai, kas turpinās vēl joprojām. Tāpēc es ļoti atbalstu dalību konkursos un novēlu veiksmi visiem Latvijas pārstāvjiem”. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti