Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Festivāls "Summertime – aicina Inese Galante 2022"

Jaunā censone modernajā džezā

Latgales vēstniecībā «Gors» uzstājas jaunā mūziķe Līva Dumpe ar starptautisku mūziķu kvintetu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Turpinoties jaunam koncertciklam "Atmosfēras", sestdien, 20. augustā, Latgales vēstniecībā "Gors" uzstājās vokāliste, modernā džeza un avangarda komponiste Līva Dumpe. Kopā ar jauno latviešu mūziķi uz skatuves kāpa džeza mākslinieki, kas iepazīti studiju laikā Amsterdamā.

Modernā džeza estētika, tā Līvas Dumpes sacerēto un gan dziedot, gan spēlējot klavieres izpildīto mūziku raksturo koncertcikla "Atmosfēras" kurators, pianists Edgars Cīrulis. Tās ir melodijas dažādās formās un teksts: no izsaucieniem angļu valodā līdz latviešu dzejnieču rindām. Pati mūziķe uzsver, ka nereti radošais process sākas no kādas atziņas, kas, piemēram, izlasīta intervijā: "Tas izklausās varbūt mazliet radošāk un trakāk, jo tas viss nāk nevis no muzikālas formas un melodijas, bet sākuma auglis ir vīzija un koncepts, ko es gribu pateikt."

Koncertciklā šis ir otrais pieturpunkts. "Atmosfēras" izskan ar vadmotīvu – nesteidzināt laiku.

"Nosaukums ir īpaši izvēlēts tāds, tieši tik atvērts, lai varētu tajā iekļaut visdažādāko mūziku. Lai tas nebūtu tikai specifiski viens žanrs vai viens virziens, džezs vai tikai klasikā [mūzika]. Tā ir improvizācija, spontāna kompozīcija, mirkļi, kas uz skatuves notiek vienreiz, un klausītājs to var piedzīvot tikai vienreiz," skaidro koncertcikla kurators, pianists Edgars Cīrulis.

Līva Dumpe stāsta, ka koncertprogrammā iekļauti pēdējo divu mēnešu laikā tapuši darbi, bet ir arī tādi, kas tapuši kā studiju uzdevums. Piemēram, skaņdarbu ar nosaukumu "Cīņa" komponiste nodēvējusi par mini simfoniju.

"Kas mani iedvesmo – man vienmēr ir patikusi klasiskā mūzika un tieši klaviermūzika, un to es mēģinu apvienot džeza sastāvā," teic Dumpe.

Vēl cikla "Atmosfēras" dalībnieki aicināti ne tikai koncertēt, bet arī dalīties radošajā pieredzē. Kurators paredzējis, ka mākslinieki vada meistarklases Jāņa Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskolas audzēkņiem, kā arī citiem mūziķiem un interesentiem.

"Viena no absolūti svarīgākajām lietām ir atgriezeniskā saite. Ja mākslinieks ir šeit, tad viņš vai viņa ne tikai dalās ar mūziku, bet dalās arī ar savu pieredzi, zināšanām, kas varētu būt noderīgas jaunajai paaudzei," uzsver Cīrulis.

Atlikušie cikla koncerti rudenī un ziemā izskanēs amerikāņa un meksikānietes balss izpildījumā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti