Kultūras ziņas

Aizvadīts LMA plenērs Kuldīgā

Kultūras ziņas

Starptautiskā bērnu horeogrāfijas festivāla "Arabeskas" noslēgums

Latgalē notiek 5. Ērģeļu dienas

Latgales ērģeļu dienās vāc ziedojumus Prezmas baznīcas ērģeļu atjaunošanai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Jau piekto gadu Latgalē norisinās ērģeļu dienas, kurās piedalās mūziķi no Latgales, kā arī tie, kuri te mācījušies vai strādājuši, turklāt jaunajiem mūziķiem šī ir lieliska iespēja gūt pieredzi. Tā kā daudzos dievnamos mūzikas instrumenti ir jau veci, Latgales ērģeļu dienās tiek vākti ziedojumi to atjaunošanai, šogad - Prezmas baznīcas ērģelēm.

Latgales ērģeļu dienu festivāla atklāšanas koncerts skanēja Aglonas bazilikā, bet otrais koncerts - Rēzeknes Sāpju Dievmātes Romas katoļu baznīcā, kurā uzstājās mūzikas vidusskolu audzēkņi un absolventi no Daugavpils un Rēzeknes. Jaunajiem mūziķiem tā bija lieliska iespēja iegūt jaunu pieredzi.

Viņi uzstājās diezgan plašai auditorijai, ikreiz pie cita instrumenta, kas jauniešiem ir ļoti svarīgi. Ērģelniekam ir svarīgi būt elastīgam, prast pielāgoties pie katra instrumenta, pie citas akustikas un repertuāra, spēlēt ar citām reģistrācijām, katrreiz citā baznīcā. Tas ir ļoti vērtīgi jaunajiem apliecināt savus spēkus un pārbaudīt, ka mūzikas ceļš ir īstais," saka Latgales ērģeļu dienu rīkotāja Larisa Carjakova.

"Es šajā festivālā piedalos jau ceturto gadu un katru gadu es gūstu jaunas emocijas. Es gūstu gan pieredzi, gan arī citiem dodu prieku ar ērgeļspēli, dalīties ar savām emocijām," norāda Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas studente ērģelniece Laura Struķe. Latvijas Mūzikas akadēmijas studente ērģelniece Laura Reksne piebilst: "Mums kā topošajiem ērģelniekiem nav kur koncertēt. Vismaz reizi gadā mēs varam tikt pie dažādiem instrumentiem paspēlēt."

Festivālā uzstāsies arī jau pieredzējuši un atzīti ērģelnieki Kristīne Adamaite, Diāna Jaunzeme, Ilona Birģele, Iveta Pelše, Jānis Pelše, Larisa Carjkova, Jacinta Bicāne, Guna Kise, Daugavpils Mūzikas vidusskolas un Jāņa Ivanova Rēzeknes Mūzikas vidusskolas audzēkņi, Varakļānu Mūzikas un mākslas skolas audzēkņi, kā arī solisti - nopelniem bagātie saksofonisti Artis Sīmanis un Arvidas Kazlauskas. Festivāla noslēgumā uzstāsies Aglonas bazilikas jauktais koris „Assumpta” diriģentes Ievas Lazdānes vadībā.

Latgales ērģeļu dienās vēl gaidāmi četri koncerti: Līksnas Vissvētākā Jēzus sirds Romas katoļu draudzes baznīcā  27.jūnijā, Barkavas Svētā Staņislava Romas katoļu draudzes baznīcā 28.jūnijā, Malnavas Jaunavas Marijas - Rožukroņa karalienes katoļu draudzes baznīcā (Kārsavā) 29.jūnijā un Rēzeknes Jēzus sirds katedrālē 29.jūnijā.

Festivāla mērķis ir popularizēt ērģeļspēles kultūru un latviešu ērģeļmākslu, kā arī atbalstīt ērģeļu uzturēšanu un apkopi. Latgales ērģeļu dienas iecerēts kā labdarības pasākums - ieeja koncertos ir par ziedojumiem. Šī gada festivālā savāktie ziedojumi tiks nodoti ērģeļu restaurācijai Prezmas Svēto Apustuļu Sīmaņa un Jūdas Romas katoļu baznīcā.

Prezmas baznīcas ērģeles ir baroka pērle, kam mēs šogad vācam līdzekļus. Restaurēsim šīs ērģeles, man šķiet, tās būs vienas no labākajām," uzsver Latgales ērģeļu dienu rīkotāja Larisa Carjakova.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti