Kā skan pilsēta? Klausāmies dziesmas par Rīgu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Dziesmas par pilsētām izskan daudz skaļāk un tālāk par visām runām un reklāmām. Apdziedātas ir pasaules metropoles – Ņujorka, Maskava, Londona, Tokija, Parīze –, bet arī Rīga ar saviem cilvēkiem, vietām un kopējo atmosfēru iedvesmojusi gan vietējos, gan ārzemju mūziķus.

Repera Fiņķa un “PRAGAII” šobrīd aktuālā dziesma “Maza Rīga” man deva spēcīgu impulsu apskatīties, cik dažādas dziesmas par un ap Rīgu ir atrodamas mūzikas straumēšanas vietnē “Spotify”? Rezultātā tapa izlase “Dziesmas par Rīgu” vairāk nekā piecu stundu garumā. Interesanti, ka galvaspilsētas vārds ir izmantots četru grupu nosaukumos: “Rīgas Modes”, “Ryga”, “Riga Reggae” un pat zviedru indiepop grupas “Riga Tiger” nosaukumā.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Rīgas skaņu celiņš ir dokumentāli poētisks. Šķiet, dziesmu autoriem ar Rīgu ir tādas neviennozīmīgas attiecības – dziesmās ir jūtama gan mīlestība un piederības sajūta, gan skaudra realitātes apziņa un ironija. Īsi ieskicējot izlases daudzveidību, to var sadalīt trīs lielās tēmās.

Māju sajūta

Manās bērnības atmiņās Rīga cēla un romantiska skan Mārtiņa Brauna svītas “Alberts” dziesmās grupas “Sīpoli” izpildījumā. Būs cilvēki, kas Rīgu iepazina Ulda Stabulnieka vai Ojāra Grīnberga balsī, varbūt “Noktirnes” smeldzē.

Domājot par vēlāku laiku, pirmie prātā nāk “Astro'n'out”. Viņu 2005. gada dziesma “Tā daļa Rīgas” sirsnīgi stāsta par dažādu runu apvīto Maskavas Forštates rajonu, atklājot to kā patīkamu mājvietu un atnesot grupai publikas ievērību. Arī panku “PND” dziesmā “Pārdaugava” kreisais Daugavas krasts iemieso māju un piederības sajūtu. 2001. gadā Zolitūdes realitāti dziesmā “Rajons” atspoguļoja Ozols un RDK, laikam ejot šī dziesma saglabājusi popularitāti, vēl joprojām pietiekami precīzi raksturojot atšķirīgo un tik līdzīgo Rīgas mikrorajonu dzīvi. Ļoti aizrautīgi Rīgas apdziedātāji ir grupa “Labvēlīgais tips”, viņu diskogrāfijā ir tādas dziesmas kā “10. tramvajs”, “Mazās Kalnu ielas samurajs”, “Āgenskalna priedes”, “Rīgas Sporta pils” un “Nevienam es tās Rīgas neatdošu”.

Ir dziesmas, kas apdzied Rīgu konkrētā laika posmā.

Piemēram, Ainara Virgas “Riga – London” (latviešu versijā: "Ja tu mīli"), kas atspoguļo to laiku, kad labākas dzīves meklējumos cilvēki izceļoja uz ārzemēm. Savukārt reperis Gustavo “Ak tu dieniņ’” piemin laiku, kad Rīga bija kļuvusi slavena kā tūristu nedēļas nogales izklaides vieta, līdzīgi kā “A-Eiropas” dziesma “Meitenes Rīgā”. Grupa “Rīgas Modes” dziesmā “Viņa ir ballītes” iezīmē ceļu uz populāru naktslokālu. Uz šobrīd zināmām izklaides vietām naksnīgi romantiskā braucienā dziesmā “Atceries Rīgu vasaras naktī” klausītāju izved grupa “Laika suns”.

Ekskursija Rīgas ielās

Iedvesmo Rīgas ielas. Jāņa Lūsēna sarakstītā un Igo izpildītā smeldzīgā “Alises iela” pievērsa uzmanību sociālajai nevienlīdzībai, Alises ielas patversmē mītošajiem bērniem no nelabvēlīgajām ģimenēm. Regeja ritmā, bezrūpībā un grupas “Hospitāļu ielas” pavadībā var iepazīt Brasas apkaimē esošo 2005. gada Hospitāļu ielu. Ar “Ričuku” pa Ģimnastikas ielu uz Vienības gatvi 95 piedāvā izbraukt grupa “Židrūns”, bet grupa “Blue Jean Serenade” atklāj “Avotu ielas” kolorītu. “Origo Boys” saulainu elektroniskās mūzikas kompozīciju veltījuši “Vecrīgai”.

Par Rīgu ir dziedājuši arī ārzemju mūziķi – vairākas grupas no Pēterburgas un arī Kārdifas džeza-fusion grupai “Slowly Rolling Camera”  ir kompozīcija ar nosaukumu “Riga”.

Hiphopa kultūra

Rīga bija un būs iedvesmas avots hiphopa skatuves pārstāvjiem.

Viņi uz Rīgu skatās reālām, kritiskām un tomēr izpratnes pilnām acīm.

Piemēram, repera Kurta un DJ Krii 2006. gadā albumā “Pilsētas leģendas 1. daļa” Rīga ir izzīmēta līdz detaļām precīzi ar visu tās skaistumu un neglītumu.

Savukārt apvienība “Kontraflovs” albumā “Rajona memuāri” atklāj Rīgas mikrorajonu vaibstus bez nākotnes cerības. Rīgas kontekstā pati par sevi ir izceļama hiphopa apvienība “Kreisais krasts”, kas sākotnēji apvienoja Pārdaugavā dzīvojošos reperus. Viens no apvienības – Ivans Baigais Rīgas ainavu fiksējis savā albumā “Zolitūdes panti 2009.–2012.”. Repera anša aktuālā kompozīcija “Rīga” ir ironiska atklāsme par galvaspilsētā valdošo visatļautību.

Daudz par Rīgu stāstījis arī reperis Arturs Skutelis, piemēram, ar grupu “Tvērumi” kompozīcijā “Rīts sasodīti izdevies / Pazaudēt Teiku” viņš atklāj fragmentu no Teikas, bet “Ziepniekkalnam” mīlestībā atzīstas reperi Reiks un Elfs.

Dziesmu sarakstu varētu turpināt vairāku lapaspušu garumā. Jo, galu galā, labi pameklējot, var atrast līdz pat 100 dziesmām un kompozīcijām par Rīgu, un aiz katra šī skaņdarba ir savs stāsts, ko katram klausītājam saklausīt pašam, vai arī pārslēgt vienu dziesmu tālāk. Es, protams, ceru, ka nākotne nesīs jaunas dziesmas par Rīgu, kas būs kā mazas laika liecības, par kurām pabrīnīties, pasmaidīt un kurām pēc gadiem dziedāt līdzi!

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti