JVLMA koncertēs šveiciešu saksofona spēles zvaigzne Markuss Veiss

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Latvijas Mūzikas akadēmija aicina visus interesentus uz Starptautisko saksofonu dienu noslēguma koncertu sestdien, 15.februārī plkst. 16  Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) Lielajā zālē. Koncertā piedalīsies šī projekta īpašais viesis – Markuss Veiss (Šveice). 

Tāpat koncertā uzstāsies pašmāju saksofonists, JVLMA pedagogs Arvīds Kazlausks, kā arī JVLMA studenti: Santa Bukovska, Edgars Trapans, Baiba Tilhena, Gundars Kokins, Baiba Tauriņa, Jevģēnija Oļšanska, Katrīna Kivleniece, Raimonds Petrovskis, Viesturs Celms un Sibēliusa Akadēmijas (Somija) studenti: Perttu Nurkka, Marc Vilanova Pinyol, Anna-Sofia Anttonen. Koncerta skanēs Ģ. Ligeti, Dž. Keidža, S. Reiha un E. Vitekera kompozīcijas.

Markuss Veiss ir viens no pasaules vadošajiem mūsdienu saksofonistiem. Viņa repertuārs ietver visu šī instrumenta īsās vēstures mūziku, no pirmsākumiem – franču impresionisma - līdz mūsu dienām. Viņa galvenā kaislība ir saksofona kā solo instrumenta lomas veidošana mūsdienu mūzikā. Viņš regulāri atskaņo saksofona koncertus un ir spēlējis nozīmīgu lomu saksofona repertuāra paplašināšanā, koncertos ietverot daudzus jo daudzus pirmatskaņojumus, to skaitā tādu komponistu darbus kā Georges Aperghis, Helmut Lachenmann, Salvatore Sciarrino, John Cage, Vinko Globokar, Hanspeter Kyburz, Beat Furrer, Michael Jarrell, Mauricio Sotelo, Elliott Sharp, Manuel Hidalgo, Brice Pauset, Stefano Gervasoni, Jô Kôndô un daudzus citus.

Kā solists uzstājas gan kopā ar dažādiem Eiropas orķestriem, gan tādiem izciliem kamersastāviem kā "Klangforum Wien", "Ensemble Contrechamps", "Ensemble Recherche", "Ensemble Modern", Eiropas kamerorķestris un citi. Pēdējos gados viņš aktīvi muzicē divos savos ansambļos: "Trio Accanto" ar pianist Jukiko Sigavara un perkusionistu Kristianu Dieršteinu, un ar saksofonu ansambli XASAX/Paris. Kā improvizators un mūzikas līdzautors Veiss darbojas arī dažādu duetu sastāvos, piemēram ar Ernesto Milinari un Marku Dresseru. Kopš 1995. gada Veiss pasniedz saksofona spēli un kameransambli Bāzeles Mūzikas augstskolā.

Markuss Veiss viesojas JVLMA no 10. līdz 15.februārim Starptautisko saksofonu dienu ietvaros. Šis projekts īstenots, pateicoties grantu shēmai „Šveices pētnieku aktivitātes Latvijā”. Saksofonu dienu īpašais viesis vada individuālās stundas, meistarklases un kopā ar JVLMA un Sibēliusa akadēmijas studentiem muzicēs noslēguma koncertā sestdien, 15. februārī plkst. 16 Latvijas Mūzikas akadēmijas Lielajā zālē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti