Kultūras ziņas

Atklāj Līvijas Rezevskas 95. jubilejas programmu

Kultūras ziņas

Top izrādes "Baltais helikopters" kinoversija

Sāk skanēt Baltijas Mūzikas dienas

Jauns festivāls ļauj Baltijas valstu mūzikai izskanēt pasaulē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Sadarbojoties Lietuvas, Latvijas un Igaunijas Komponistu savienībām, ir dzimis jauns mūzikas festivāls – “Baltijas Mūzikas dienas”. Tā virsuzdevums ir atklāt Baltijas valstu ģenētisko mūzikas un kultūras kodu. Atbilstoši iecerei katru gadu rīkot festivālu citā Baltijas valstī, šogad koncertiem bija jānotiek Tallinā un Tartu. Taču pandēmijas dēļ festivāla norise pārcelta uz virtuālo vidi. Līdz 2. maijam festivāla vietnē izskanēs 20 koncerti.

Festivāla atklāšanas tiešsaistes koncertā no Tartu “Ensemble for New Music Tallinn” interpretācijā pirmatskaņojumu piedzīvoja vairāki Baltijas valstu komponistu darbi, starp tiem arī Platona Buravicka kompozīcija. 

Latvijas Komponistu savienības padomes pārstāve, komponiste Anna Veismane norādīja, ka koncertu skatījušies daudzviet pasaulē, tā esot attālināto koncertu priekšrocība. Viņa atzina: “Tādām nelielām valstīm, kādas ir Baltijas valstis, ir ļoti svarīgi turēties kopā un veidot tādu kopēju Baltijas kultūras telpu. Ja mēs spējam šo kultūras telpu radīt kā viens vesels, mēs iegūstam pavisam citu spēku un iegūstam paši priekš sevis kā komponisti, kā mākslinieki. Mums uzreiz ir cita aprite, cita perspektīva.”

Latviju no atskaņotājmāksliniekiem festivālā pārstāvēs “Simfonietta Rīga” stīgu kvartets, kas 27. aprīļa vakarā izpildīs Annas Ķirses, Santas Ratnieces un Maijas Einfeldes kompozīcijas. Šodien Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zālē koncerts tika ierakstīts.

Latvijas Komponistu savienības padomes priekšsēdētājs Rolands Kronlaks atzīst: “Tā noteikti atkal ir iespēja parādīt mūsu mūziku plašākai auditorijai. Pirmkārt jau Baltijas kontekstā, bet es domāju, ka īpaši šogad, kad tie ir tiešsaistes koncerti, pieslēgsies arī skatītāji un klausītāji no ziemeļvalstīm.”

“Baltijas Mūzikas dienas” koncerti līdz 2. maijam bez maksas tiešsaistē būs skatāmi festivāla vietnē. Nākamgad festivāls notiks Kauņā, Lietuvā, bet 2023. gadā – Rīgā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti