Pa ceļam ar Klasiku

Koklētāja Anda Eglīte. Starp sapņiem un lidojumu

Pa ceļam ar Klasiku

Trīs skatieni uz laikmetīgo kamermūziku. Saruna ar Ievu Salieti un Artūru Noviku

Dzirkstele kā svētki un sprādziens. Saruna ar komponistu Platonu Buravicki

Festivālā «Baltijas Mūzikas dienas» pirmatskaņos Platona Buravicka opusu «Spark»

Piektdien, 24. martā, festivāla "Baltijas Mūzikas dienas" koncertā Lielajā ģildē pirmatskaņojumu piedzīvos komponista Platona Buravicka opuss "Spark".

Kompozīcijā "Spark" Platons Buravickis piedāvā refleksiju par dzirksteles bagātajiem tiešo un pārnesto nozīmju slāņojumiem. Dzirkstele ir iesākums iedvesmai, ugunij, aizdedzei. Dzirkstele ir svētki un sprādziens, no dzirkstelēm top nākotnes notikumi, ko vēl tikai piedzīvosim, "no kuriem, es ceru, tiks iededzināts vienlīdzības, miera un zinātnes pavards, kas atklās mums ceļu uz tālākajām pasaulēm," saka skaņdarba autors.

"Izdomājiet katrs, ko jūs gribat, klausoties manu skaņdarbu, jo mūsdienu māksla tomēr ir forša ar to, ka katrs var atrast tur sevi. Es redzu sevi tur tā, un, ja jūs esat izglītotāki par mani, jūs redzat savādāk, bet, ja ne, tad jums ir iespēja tur sevi atrast," sarunā ar Latvijas Radio 3 "Klasika" smejas komponists, aicinot uz koncertu Lielajā ģildē piektdien plkst. 19.00.

Jaundarbu komponists ir radījis speciāli šī gada mūzikas dienām, kuru virstēma ir "Nepanesamais esības vieglums". Kā skaidro festivālā rīkotāji, tēmu "[..] esam aizņēmušies no čehu/franču rakstnieka Milana Kunderas slavenākā darba nosaukuma. Mēs pie šīs idejas nonācām kara sākumā. Kara, kurš diemžēl vēl aizvien nav beidzies. Kara, kurš ir iesūcies mūsu ikdienā, mūsu zemapziņā, kara, kurš liek mums līdzjūtībā sarauties un palīdzēt, cik iespējams.[..] Par spīti karam un līdzjūtībai, dzīve un mūzika turpina notikt, darot mūs jūtīgus un laimīgus. Tas ir neizturami smagi un viegli vienlaicīgi. Arī jaundarbu autoriem esam lūguši savos skaņdarbos reflektēt par to, vai smagums patiesi ir briesmīgs, bet vieglums – brīnišķīgs? Vai vieglums ir pozitīvs, bet smagums – negatīvs? Pagaidām skaidrs ir tikai tas, ka smaguma un viegluma pretstats ir noslēpumainākais un daudznozīmīgākais no visiem pretstatiem."

Koncertā piedalīsies – valsts kamerorķestris "Sinfonietta Rīga" un sitaminstrumentālists Guntars Freibergs diriģenta Normunda Šnē vadībā.

Šajā koncertā klausītājiem būs iespēja vēlreiz novērtēt nesen tapušo Jāņa Petraškeviča kamersimfoniju "Echoing Distances" sitaminstrumentiem un kamerorķestrim, kas tapusi sadarbībā ar Guntaru Freibergu, igauņu komponistes Madli Marjes Gildemanes darbu "Transpiration", kā arī lietuviešu komponistes Justīnes Repečkaites kompozīciju "Chartres".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti