Latviešu mūzika un teātris. Kultūras notikumu akcenti šai nedēļai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Plašās un daudzslāņainās kultūrainas akcentus "Kilograms kultūras" žūrijas locekle, Latvijas Radio 3 "Klasika" programmu un LTV "Kultūras ziņu" vadītāja Liene Jakovļeva šoreiz meklē un atrod mūzikas un teātra pasaulē.

Baltijas Mūzikas dienas

18. martā sāksies un līdz mēneša beigām Cēsīs un Rīgā skanēs festivāla "Baltijas Mūzikas dienas" notikumi. Trīs Baltijas valstu komponistu savienības jau trešo reizi apvieno spēkus, lai šajā reizē deviņos koncertos reflektētu par tēmu "Nepanesamais esības vieglums". Visticamāk, ka arī pirmajos divos koncertos, kas izskanēs koncertzālē "Cēsis", sagaidāma smaguma un viegluma daudznozīmīguma apspēle. 19. martā uz skatuves satiksies pasaulslavenā sitaminstrumentu ansambļa "Les Percussions des Strasbourg" mūziķi un laikmetīgajā mūzikā prasmīgā latviešu dziedātāja Viktorija Pakalniece. Bet festivāla atklāšanas koncertā "ONE" 18. martā diriģenta Gunta Kuzmas vadībā spēlēs Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris un klarnetists Mārtiņš Circenis. Līdzās igauņa Erki Svena Tīra un lietuvietes Žibokles Martinaitītes opusiem pasaules pirmatskaņojumu piedzīvos orķestra rezidējošā komponista Krista Auznieka Pirmā simfonija "One".

"Ričards. Nekā personīga"
"Ričards. Nekā personīga"

Ričards. Nekā personīga

Jaunas izrādes piedzimšana 16. martā gaidāma Latvijas Nacionālajā teātrī – dramaturga Artūra Dīča lugu "Ričards. Nekā personīga" iestudē režisors Elmārs Seņkovs, kopā ar domubiedriem par "relatīvi skarbu drāmu" nodēvētajā darbā risinot vardarbības, agresijas un manipulācijas tēmu attiecībās un meklējot atbildes uz neviegliem un neērtiem jautājumiem. Turklāt teātra žanram Nacionālā teātra namā klātesoša būs Kristiana Brektes māksla, kas arī saskārusies ar vardarbīgiem uzbrukumiem un naidpilnu attieksmi. Šķiet, ka gaidāma mākslu satikšanās, kas aicina līdzi domāt un neieslīgt komfortā.

Dzīves un nāves dejas

Savu pirmo simfoniskās mūzikas autoralbumu 75. jubilejas gadā sagaidījis komponists Juris Karlsons – par to pateicība sūtāma Liepājas Simfoniskajam orķestrim, diriģentam Guntim Kuzmam, dziedātājam Daumantam Kalniņam un nacionālajai ierakstu kompānijai "Skani". Albums "Dzīves un nāves dejas" gan spožā diska formātā, gan straumēšanas vietnē "Spotify" piedāvā pārliecinošu meistardarbu trijotni – "El Cid. Dzīves un nāves dejas", "Jāzepa vīzijas" un svītu no baleta "Antonija #Silmači".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti