Japāņu estrādes dīva Tokiko Kato: Saikne ar Latviju man ir ļoti svarīga

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Latvijas un Japānas sadarbība kultūrā turpina uzņemt apgriezienus. Liepājas simfonisko orķestri (LSO) par pavadošo sastāvu savai 50 gadu skatuves jubilejas tūrei ir izvēlējusies viena no slavenākajām japāņu estrādes dziedātājām Tokiko Kato. Turklāt viņas popularitātes sprādziens lielā mērā saistās ar Raimonda Paula dziesmu “Dāvāja Māriņa”, kas dziedātājas repertuārā ir jau 30 gadu un kļuvusi tik populāra, ka daudzi to uzskatot par japāņu dziesmu. Jau vēstīts, ka 30. jūlija vakarā Tokiko Kato viesosies Liepājā, ar koncertu “Sakuras zars” atklājot festivālu “Liepājas vasara”.

Dziedātājai Tokiko Kato ir 71 gads, un viņas koncerti joprojām pulcē klausītāju tūkstošus visā Japānā. Arī Rīgā viņu pavada ap 60 talanta cienītāju.

“Pirmoreiz Rīgā viesojos 1968.gadā, kad sniedzu koncertus septiņās Padomju Savienības pilsētās. Jau toreiz Rīga mani ļoti aizkustināja!” viņa atceras.

Savukārt tieši pirms 30 gadiem Tokiko Kato repertuārā nonāca Raimonda Paula melodija “Dāvāja Māriņa” krievu dziedātājas Allas Pugačovas izpildītajā “Миллион aлых pоз” (Miljons sārtu rožu) versijā. Viņa japāniski dzied krievu teksta versiju, kuras autors ir Andrejs Vozņesenskis. To, ka tā nav krievu dziesma, mūziķe uzzinājusi tikai 90.gadu sākumā, kad Japānā viesojusies delegācija no Latvijas.

“Un 1992.gadā uz Japānu atbrauca arī pats Raimonds Pauls," turpina dziedātāja. "Mēs satikāmies, es dziedāju “Miljons rožu” un viņš spēlēja klavieres. Toreiz viņš man izskaidroja, ka dziesmas oriģinālais nosaukums ir “Dāvāja Māriņa” un ka tā tapusi kā šūpuļdziesma. Kopš tās reizes es vienmēr to stāstu arī japāņu publikai savos koncertos.”

Interese par Baltijas kultūru japāņu dziedātājai ir jau no jaunības. Viņa dzimusi Harbinas pilsētā, kas tolaik atradās PSRS, bet tagad – Ķīnas teritorijā, un stāsta, ka daudz tikusies ar baltiešiem, tai skaitā arī ļaudīm no Latvijas.

“Saikne ar Latviju man ir ļoti svarīga. Tādēļ savai 50 gadu skatuves jubilejai gribēju uzaicināt orķestri no Latvijas, un tā mēs satikāmies ar Liepājas simfonisko orķestri. Viņi muzicē ļoti profesionāli un skaņa ir vienkārši brīnišķīga!” atzīst Tokiko.

Satikšanās ar Tokiko Kato un iespēja muzicēt viņas koncertos Japānā bijis interesants piedzīvojums arī Liepājas simfoniskajam orķestrim, saka orķestra direktors Uldis Lipskis.

“Domāju, ka Liepājas simfoniskā orķestra tradīcija un spēja spēlēt viegla žanra mūziku adekvāti un fleksibli – tas ir diezgan specifiski, pat Geršvinu nespēlē visi labie orķestri pietiekami atbilstoši stilam. (..) Cik saprotu, [Tokiko Kato] popularitātes sprādziens bija tieši caur Raimonda Paula dziesmu “Dāvāja Māriņa”, un man pašam nācies pieredzēt sarunā ar japāņiem, ka viņi to uztver kā savu tautasdziesmu. Tā kā tas ir kaut kā tik ļoti saskanējis – šī latviskā mentalitāte ar japānisko, kaut kas ir saslēdzies starp mūsu tautām caur maestro Paulu un viņu,” skaidro Lipskis.

Koncertā Liepājā skanēs līdzīga programma kā Tokiko Kato jubilejas koncertā Tokijā. Pirmajā daļā – mākslinieces oriģināldziesmas, otrajā – viņas mīļākā citvalstu mūzika: Edītes Piafas šansoni, Astora Pjacollas “Tango”.

“Un, protams, visa noslēgumā es dziedāšu “Dāvāja Māriņa”/”Miljons rožu”. Šajā dziesmā man pievienosies arī koris no Liepājas,” turpina Kato.

Citas Raimonda Paula melodijas gan dziedātāja savā repertuārā nav iekļāvusi. Taču savu ceļu pie japāņu klausītājiem, iespējams, kādudien sāks grupas “The Sound Poets” populārā dziesma “Kalniem pāri”, ar kuras autoriem Tokiko Kato sadraudzējās savā pagājušajā vizītē Latvijā šā gada sākumā.

“Izlasīju šīs dziesmas vārdus, aprunājos ar Jāni Aišpuru un sapratu, kā šī dziesma tapusi, un apņēmos uztaisīt tai arī japāņu versiju. Mani tikai mazliet māc šaubas, vai japāniski skanēs tikpat skaisti kā latviski,” domā dziedātāja.

Bet jau šovakar Liepājas latviešu biedrības namā Tokiko Kato uzstāsies kopā ar Liepājas simfonisko orķestri, ieskandinot festivālu “Liepājas vasara”, kas ilgs līdz augusta beigām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti