Kultūras ziņas

Jubilāra Artura Maskata "Baltijas dziesma"

Kultūras ziņas

Godina Latvijas Teātra Zelta fonda dalībniekus

Islandes skaņas Liepājas "Lielajā Dzintarā"

Islandes skaņas piepilda «Lielo dzintaru»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Aizvadītās nedēļas nogale Liepājas koncertzālē “Lielais dzintars” ritēja svešāda skaistuma pasaulē – krāšņu ieskatu tālās ziemeļu salas Islandes mūzikā mums bija atveduši vairāki pasaules līmeņa islandiešu mūziķi. Četru koncertu programmu veidoja virtuozais un filosofiski dziļdomīgais islandiešu pianists Vikingurs Oulafsons. 10.decembrī viņa sniegumā islandiskums sabalsojās ar amerikāņu minimālismu – Vikingurs spēlēja šā gada jubilāru Filipu Glāsu. 

Trīs vakarus pēc kārtas Liepājas koncertzāles “Lielais dzintars” sirds pukstējusi Islandes noskaņās. Sākot ar dabas skaņu gleznām un beidzot ar elektroniku, tautas un laikmetīgo mūziku – tik dažādas garšas Islandes nedēļas nogales programmai izraudzījies šis valsts izcilākais pianists Vikingurs Oulafsons. Pats Islandes nedēļas noslēdzošajā koncertā kopā ar vietējiem mūziķiem interpretējis studiju laika zemes – Amerikas – komponistu, šī gada jubilāru Filipu Glāsu.

„Es Filipa Glāsa mūziku pirmo reizi izdzirdēju 13 gadu vecumā, kad to izpildīja Gidons Krēmers. Vēlākos gados es saņēmu e-pastu no Filipa Glāsa, kurš jautāja, vai vēlos ar viņu sadarboties, un tā man bija lieliska iespēja," stāsta koncertsērijas “Islandes nedēļas nogale” mākslinieciskais vadītājs, pianists Vikingurs Oulafsons (Islande).

"Mēs bijām uz koncertiem arī vakar. Un par šodienu varu pateikt, ka pianists ir lielisks. Manuprāt, Islandes mūzika ir ļoti, ļoti smalka, caur kuru var sajust arī šīs valsts dabu," saka koncerta apmeklētāja Katrīna Almenita no Lietuvas.

"Ārprātīgi fascinējoša un unikāla personība, un tas, kā viņš iznes šo mūziku, ir vien to vērts. Un viņš piešķir savu daļu islandnieciskuma arī šim pasākumam," iespaidos dalās koncerta apmeklētāja Madara Zute.

"Tai valstij ir tik daudz ko piedāvāt, ka man likās tāds viens festivāls būtu sevi tik ļoti attaisnojošs. Likās, tādā ziemas nedēļas nogalē tas ļoti iederētos – it kā auksta zeme, bet viss tas radošums un tas, kas gruzd tur iekšā... un izveidojām to Islandes nedēļas nogali, kas ir cikla “Pasaule Lielajā dzintarā” pēdējais notikums, ar to mēs noslēdzam šo gadu," saka koncertzāles “Lielais dzintars” mākslinieciskā vadītāja Baiba Bartkeviča.

Gandarīts par sadarbību ar vietējiem mūziķiem un silto uzņemšanu mūsu valstī, klavieru virtuozs no Latvijas klausītājiem atvadās tikai uz laiku.

"Mums mazajām valstīm jāturas kopā. Un es noteikti šeit atgriezīšos. Man ļoti patīk šāda starpkultūru draudzība un pieredzes apmaiņa," atzīst Oulafsons.

Taču līdz pat decembra beigām koncertzālē iespējams aplūkot, kā Ziemeļvalstu identitāte spoguļojas arhitektūrā, un šī izstāde atklāta līdz ar Islandes nedēļas nogales pirmo koncertu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti