Kultūra

Projekta "Ainavu dārgumi" izstāde un tīmekļa vietne

Kultūra

Izdod Roberta Feldmaņa sprediķu apkopojumu "Jaunās Derības personas"

Festivālā «Porta» izskanēs ukraiņu, basku un namībiešu tradīcijās balstīta mūzika

Festivālā «Porta» izskanēs ukraiņu, basku un namībiešu tradīcijās balstīta mūzika

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Sestdien, 3.novembrī, Latvijā sāksies Pasaules mūzikas festivāls "Porta”. Divu nedēļu nogalēs tas piedāvās četrus koncertus Rēzeknē, Cēsīs, Saldū un Rīgā. Viesu vidū būs Latvijā ļoti iemīļotā ukraiņu grupa “DakhaBrakha”, kas allaž pārsteidz ar savu meistarību un temperamentu, kā arī pie mums vēl neiepazīti mākslinieki, kas iepazīstinās ar basku un namībiešu tradīcijās balstītu mūziku.

Vairākos koncertos ar viesiem saspēlēsies arī Latvijas mūziķi – grupas “Tautumeitas” un “Latvian Voices”, kā arī Saulkrastu jauktais koris “Anima”. Festivāls “Porta” notiek jau 18.reizi un noteikti bijis viens no iemesliem, kas Latvijā vairojis mīlestību uz tā saukto pasaules mūziku.

Ne velti šogad uz pirmajiem diviem festivāla koncertiem biļetes jau tikpat kā izpirktas. Tā kā šī mīlestība klausītājos veidojusies lēni un pakāpeniski, tā ir sevišķi noturīga un spēcīga – atzīst festivāla kuratore Ilze Lasmane-Brože:

“Tas pasaules mūzikas žanrs ir specifisks, tas nav tāds, kas uzrunā tūlīt, uzreiz, tas nav kā uzplaiksnījums, bet drīzāk kā lēna, klusa un pamatīga mīlestība. Ja tu reiz esi tajā iekšā, tad atpakaļ ceļa īsti vairs nav. Līdz ar to tie, kas jau ir sākuši apmeklēt festivālu, turpina to darīt un iesaista arvien jaunus cilvēkus.”

Pasaules mūzikas kvartets no Ukrainas – “DakhaBrakha” – festivālā „Porta” viesosies jau trešo reizi un ir pie mums ļoti gaidīts un iemīļots. Tā nosaukuma nozīme meklējama senajā ukraiņu valodā un to tulko kā “ņemt/dot”.

Pirms 14 gadiem grupu dibinājis avangarda teātra direktors Vladislavs Troickis, un teātra elementi joprojām ir klātesoši grupas atraktīvajos priekšnesumos.

“Viņi ir radušies kādā teātra apvienībā, un tad tā mūzika ir ar izteiktu dramatiskumu iekšā. Katra dziesma ir kā vesels stāsts, kā vesela atsevišķa pasaule. Patiesībā “DakhaBrakha” ir tā zināmākā no grupām, kas festivālā šogad ir, un Latgales vēstniecībā “Gors” “DakhaBrakha” uzstāsies kopā ar mūsu skaistulēm “Tautumeitām”. Kā viņas pašas atzīst – viņas ir lielā mērā iespaidojušās tieši no “DakhaBrakha”, tas ir bijis iedvesmas avots vispār radīt tādu apvienību “Tautumeitas”, un viņas ir patiesi priecīgas būt uz vienas skatuves. Es domāju, ka tas būs nepārspējami iespaidīgi,” neslēpj festivāla kuratore.

Pirmo reizi savukārt festivālā viesosies basku zemes trio “Kalakan”, kurā darbojas trīs basku tautības dziedātāji un perkusionisti no Francijas – Tjerī, Šans un Džamišels.

“Kalakan” vīrišķīgo enerģiju koncertā papildinās horeogrāfe Liene Grava, piedaloties ar īpašu horeogrāfiju un gaisa deju.

“Basku dziedātājus klausoties, tāda ārkārtīgi maskulīna un kalnaina sajūta rodas. Un no mūsu puses šim basku trio pievienosies uz pāris gabaliem liegā, talantīgā dejotāja Liene Grava. Šoreiz festivālā būs arī īpašs, vizuāls piedzīvojums,” par priekšnesumu stāsta Lasmane-Brože.

Tomēr paši neparastākie viesi festivālā šoreiz būs grupa no Nīderlandes – “Shishani & the Namibian Tales”. Pirms trim gadiem grupu Amsterdamā dibināja holandiešu perkusionists Šahins Dūrings, piepulcējot sev ungāru čellistu Benci Husāru, vācu dziedātāju un instrumentālisti Debiju Korfmaheri un dziedātāju un ģitāristi ar namībiešu saknēm – Šišani. Tieši Namībijas tradīcijām un skanējumam grupā ir dominējošā loma.

Šišani dzied angļu un franču, kā arī savā dzimtajā – ošivamblo valodā, tāpat grupas skanējumu papildina arī dažādi Āfrikas instrumenti.

Par savu ierakstu “Itaala” grupa jau ieguvusi balvu “Labākais Nīderlandē radītais Pasaules mūzikas albums”.

Vēl viens festivāla viesis Sems Lī – vairākkārt godalgots un nominēts dažādām mūzika balvām savā dzimtenē Lielbritānijā. Viņa karjera ir ar lielu izaugsmi. Sācis viņš ar dziesmu pierakstīšanu čigānu-ceļotāju nometnēs, bet nu jau uzstājies klausītājiem vairāk nekā 20 valstīs, ir īpaši mīlēts Japānā un Amerikā. Līdzīgi kā citus festivāla viesus, arī Semu Lī vienos sadarbība ar Latvijas mūziķiem, un tas būs Saulkrastu jauktais koris “Anima”.

18. pasaules mūzikas festivāla “Porta” kopumā četri koncerti notiks šīs un nākamās nedēļas nogalē. Šo sestdien un svētdien Rēzeknē un Cēsīs, bet nākamās nedēļas nogalē – Saldū un Rīgā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti