Rīta Panorāma

Intervija ar Evu Juhņēviču par konferenci "Dziesmu un deju svētki ceļā uz tradīcijas 150-gadi"

Rīta Panorāma

Apvienības "Uzlūdz kungi" jaunā koncertprogramma "Dzimtajai zemei"

Intervija ar Ilonu Dzērvi un Ilzi Lasmani- Broži par pasaules mūzikas festivālu PORTA

Pasaules mūzikas festivālā «Porta» pirmoreiz uzstāsies arī grupa «Tautumeitas»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Nedēļas nogalē ieskandinās pasaules mūzikas festivālu “Porta”, kas šogad risināsies no 3. līdz 10. novembrim Rīgā, Saldū, Cēsīs un Rēzeknē. Repertuāru festivāls sola daudzveidīgu – gan Britu salu, gan Nīderlandes un Turcijas atmosfēru, kā arī Āfrikas skanējumu, turklāt pirmoreiz tajā uzstāsies arī grupa "Tautumeitas".

Kā sarunā ar LTV raidījumu “Rīta Panorāma” atzīmēja festivāla kuratore Ilze Lasmane-Brože, “Porta” vienmēr ir jaunu meklējumu ceļos.

“Šogad festivālam aprit 18, tātad varam ķerties pie automašīnas stūres, dodamies tālāk – līdz ar to koncerts būs arī Rēzeknē. “Portai” ir ļoti stabila auditorija, kura atjaunojas un pilnveidojas. Tie joprojām ir cilvēki, kas gatavi meklēt ko jaunu zināmajā un pavērt savus apziņas apvāršņus, mazliet iet pret straumi. Tā galīgi nemaz nav popkultūras publika, bet gan nedaudz alternatīvi ļaudis, kas novērtē muzikālo sakņu vērtību,” savus klausītājus raksturoja Lasmane-Brože.  

Šogad festivālā pirmo reizi piedalīsies arī grupa “Tautumeitas”. Kā pastāstīja tās dalībniece Ilona Dzērve, “Tautumeitas” ir ļoti ietekmējušās no daudzām pasaules grupām, īpaši no ukraiņu grupas “DakhaBrakha”, ar kuru grupai arī būs sadarbība festivālā “Porta”.

“Viņi ir mums īpaši elki jau vairākus gadus, esam arī apmeklējuši šīs grupas koncertu. Daudz klausāmies, daudz ietekmējamies, daudz skatāmies. Uzstāsimies viena koncerta ietvaros – uzstāsies gan “Tautumeitas” atsevišķi, gan kopā ar ukraiņiem,” atklāja Dzērve.  

Dzērve arī apliecināja, ka “Tautumeitām” ir svarīgi  uzstāties tieši Rēzeknes koncertzālē “Gors”.

 “Rēzeknes “Gors” bija pirmie, kas mūs pieņēma un izcēla saulītē ar savu balvu “Boņuks” pirms trīs gadiem. Tāpēc īpašs prieks, ka uzstāsimies tieši tur,” neslēpa Dzērve.

Šīgada jaunums ar īpašu pārsteigumu ir arī britu mūzikas koncerts, norādīja Lasmane-Brože.

“Ārkārtīgi gaidīts notikums ir Sema Lī koncerts. Viņš izpilda britu, skotu un īru senās balādes un dažādus cita veida dziedājumus. Iedvesmu smēlies no vietējiem iedzīvotājiem. Pats dziedātājs minēja, ka britu un latviešu mūzikai ir ārkārtīgi liela līdzība, par ko mēs nebijām aizdomājušies. Bet viņi arī gatavo programmu kopā ar latviešu mūziķiem. Būs episks pagrieziens “Portas” vēsturē, jo uz skatuves būs arī koris, Saulkrastu “Anima”, kas uzstāsies kopā ar Semu Lī,” teica Lasmane-Brože.  

Šonedēļ Rēzeknē un Cēsīs, nākamnedēļ Saldū un Rīgā. Būs arī Namībijas stāsti Saldū un Rīgā, tas būs sirdi sildoši un kājas kustinoši.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti