Ērģelniece Edīte Alpe: Reizēm nenovērtējam paši savus dārgumus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Ar koncertiem Rīgā, Jūrmalā un Liepājā šonedēļ ceļu uzsāk Eiropas kultūras galvaspilsētas notikums - koncertu cikls "Ērģeļmūzika BACH zīmē". Piecu mēnešu garumā tas aicinās ceļojumā laikā un telpā ar instrumentu karalieni - ērģelēm un "okeānu" pasaules mūzikā Johanu Sebastianu Bahu.

Piecu mēnešu garumā liksim par sevi manīt," intervijā "Klasikai" pārliecināti saka koncertcikla idejas autore - ērģelniece Edīte Alpe.

Cikla atklāšanas koncerti notiks 16.maijā Rīgas Domā, 25.maijā Liepājas Svētās Trīsvienības katedrālē un 1.jūnijā Dubultu Evaņģēliski luteriskajā baznīcā.

Ciklu veidos septiņas koncertprogrammas un noslēguma koncerti ar Riharda Dubras, Jāņa Lūsēna un Ērika Ešenvalda jaundarbu pirmatskaņojumiem. Koncertos skanēs izcilā komponista Johana Sebastiāna Baha un viņa pēdējā skolnieka - Rīgas komponista Johana Gotfrīda Mītela - mūzika, kā arī daudzu valstu un dažādu gadsimtu komponistu skaņdarbi, kuru iedvesmas avots ir Bahs un viņa mūzika.

Cikls "Ērģeļmūzika BACH zīmē" ir viens no lielprojekta "Rīga 2014" tematiskās līnijas "Okeāna alkas" projektiem. "Arī mūsu stāsts tiecas sasaukties ar okeāna ideju, šajā gadījumā - ar Baha personības starpniecību," stāsta Edīte Alpe un citē Ludvigu van Bēthovenu, kurš, apspēlējot Baha uzvārda tulkojumu (vāciski "der Bach" nozīmē "strauts"), savulaik par baroka ģēniju teicis šādi: "Nevis strauts, bet okeāns ir viņa vārds!" Edītei Alpei šis salīdzinājums vienlaikus raisa asociācijas ar latviešu sakāmvārdu par mazo cinīti un lielo vezumu.

Mazā Latvija ar kultūras un mākslas spēku spējusi sevi apliecināt pasaules arēnā. Ikviens ērģelnieks Eiropā zina Rīgas Doma ērģeles, tās atpazīst arī klausītāji, jo tās ir viens no Latvijas nacionālajiem lepnumiem!" uzsver Edīte Alpe

Tālab enerģiskā ērģelniece uzsver, ka koncertos šoreiz īpaši gribētos redzēt ne tikai ārvalstu viesus, kas māk novērtēt mūsu bagātības, bet arī Latvijas klausītājus. "Reizēm mazliet žēl, ka mēs paši tā īsti nenovērtējam savus dārgumus."

Cikla "Ērģeļmūzika BACH zīmē" atslēga un radošā parole, protams, būs Johana Sebastiāna Baha mūzika, kas kļuvusi par iedvesmas avotu gan pašiem mūziķiem un klausītājiem, gan arī komponistiem, jo cikla ietvaros izskanēs piecu latviešu skaņražu darbu pirmatskaņojumi, kas īpaši pasūtīti šim ciklam.

"Trim noslēguma koncertiem, kurus pati esmu iedēvējusi par "Triloģiju latviešu ērģelēm", īpašus darbus raksta trīs komponisti: Rihards Dubra, būdams jūrmalnieks, raksta veltījumu Jūrmalai, Liepājā dzimušais Jānis Lūsēns veido veltījumu Liepājai, savukārt Ēriks Ešenvalds strādā pie īpaša skaņdarba Rīgai. Kad visu darbu pirmatskaņojumi būs izskanējuši pilsētās, kam tie veltīti, visi kopā tie izskanēs arī Rīgas Domā, cikla noslēguma koncertā 26.septembrī," stāsta Edīte Alpe.

Edīte Alpe neslēpj, ka projekta kontekstā gribējies apliecināt, ka Latvija ir bagāta arī ar spožu ērģelnieku saimi, no kuras liela daļa mūziķu sevi apliecinājuši starptautiskos konkursos. Ciklā piedalīsies vairāk nekā 20 latviešu ērģelnieki, kuri koncertos spēlēs ne tikai solo, bet sadarbosies arī ar izciliem latviešu solistiem un izpildītājmāksliniekiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti