Rīta Panorāma

"Dior" jaunos vīriešu apģērbus iedvesmo Keruaks

Rīta Panorāma

Lapzeme atgūstas no pandēmijas ietekmes

Dzīve dzīvā mūzikā

Dzīve dzīvā mūzikā – viesos pie diriģenta Edgara Račevska

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Diriģents Edgars Račevskis šogad nosvinēja savu 85. dzimšanas dienu. Pirms aptuveni mēneša valdība viņam piešķīrusi Ministru kabineta balvu par mūža ieguldījumu Latvijas kora mākslas un Vispārējo latviešu Dziesmu un deju svētku tradīcijas stiprināšanā un attīstībā.

"Viņš, neskatoties uz savu gadu skaitu, ir ārkārtīgi optimistisks. Viņam ir plāni, viņš visu laiku domā uz priekšu, ko viņš darīs," par savu tēvu, diriģentu Edgaru Račevski stāsta viņa meita, koncertmeistare Ilze Ozoliņa.

Šogad Edgars Račevskis nosvinēja savu 85. dzimšanas dienu. Par to, ka dzīvē nonācis līdz diriģenta profesijai, viņam jāsaka paldies savai mammai un pedagogiem. "Pēc pamatskolas beigšanas mamma mani ļoti mudināja, ka jāiet ir uz Liepāju. Liepājā ir mūzikas skola. Es gribēju kaut ko tehnisku, paralēli iestājos vakara tehnikumā. Mūzikas skola arī mani paņēma. Vienu gadu vienlaicīgi nomācījos gan tehnikumā, gan mūzikas skolā," stāsta Račevskis.

Mūzikas skolā pedagogi un direktors ievilkuši koru pasaulē. 1959. gadā viņš pats nodibināja kori "Gaudeamus". Gadu vēlāk ar to Dziesmu svētkos ieguva trešo vietu. Ilgus gadus Edgars Račevskis bijis arī Latvijas Radio kora galvenais diriģents. Pirmo reizi Dziesmu un deju svētkos Mežaparka Lielajā estrādē virsdiriģenta gods viņam uzticēts 1970. gadā.

"Aizrauj cilvēki. Cilvēki ar savu dvēseli, ar savu attieksmi pret kora mākslu, pret mūziku un pret kopā būšanu kā tādu. Tā ir tāda dzīve dzīvā mūzikā. Tas, protams, piesaista. Tā ir ļoti aizraujoša, interesanta, patīkama un gribas tajā piedalīties pašam," pārdomās dalās Račevskis.

Diriģenta profesija viņam ļāvusi apceļot visu pasauli, gan Latvijā gan ārpus mūsu valsts robežām izbaudot publikas atsaucību.  "Es diriģēju Spānijā, Katalonijā "Mūsu Tēvs debesīs". Mēs dziedam latviešu valodā, bet publika saprata, par ko mēs dziedam," atminas diriģents. Tieši Lūcijas Garūtas lūgšana "Mūsu Tēvs debesīs" ir viena no Edgara Račevska īpašajām dziesmām.

Otrs īpašais skaņdarbs ir Valtera Kaminska "Mūžu mūžos būs dziesma". Račevskis atklāj: "Man nesen atnāca uzaicinājums no Nacionālā kultūras centra piedalīties 2023. gada Dziesmu svētkos un diriģēt arī šo dziesmu."

Šogad Ministru kabinets Edgaram Račevskis piešķīris balvu par mūža ieguldījumu Latvijas kora mākslas un Vispārējo latviešu Dziesmu un deju svētku tradīcijas stiprināšanā un attīstībā. Neskatoties uz ievērojamo gadu skaitu, Edgars Račevskis netaisās mest mieru mūzikai un turpina strādāt arī pandēmijas apstākļos.

Viņš stāsta: "Es esmu aizrāvies ar komponēšanu. Pārsvarā rakstu kora dziesmas. Šogad, kad kora dziesmas ir pieklusinātas, es uzrakstīju ļoti daudz solo dziesmu. Man ir vesels krājums."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti