Kultūras ziņas

Pasniedz Kultūras ministrijas atzinības rakstus

Kultūras ziņas

Vairāku Šekspīra lugu tēli vienā izrādē

Kultūras ziņas

«Dziedošā zeme» Cīrihē. Koncertā skan Baltijas un Šveices kormūzika

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Cīrihē atkal skanēs latviešu kormūzika – jau otro gadu Šveicē norisinās projekts “Terra Choralis” jeb “Dziedošā zeme”. Tā ir Šveicē dzīvojoša latvieša, mūsu kultūras vēstneša un entuziasta Ulda Mākuļa īstenota ideja, kas dzima pirms Latvijas simtgades ar vēlmi meklēt kopīgo un izcelt atšķirīgo Latvijas un Šveices kormūzikas tradīcijās. Pērn Cīrihē “Terra Choralis” koncertā skanēja tikai Latvijas un Šveices kormūzika, šogad – arī Lietuvas un Igaunijas komponistu skaņdarbi.

Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un Šveices kormūzikas programma 15. novembrī būs jau otrais “Terra Choralis” koncerts, ko izlolojis Šveicē dzīvojošais latvietis Uldis Mākulis. Viņa mērķis – radīt kultūrtelpu, kurā satiekas vokālās mūzikas interpreti, izceļot laikmetīgo mūziku. Koncertu cikla sākotnējā iecere bija saistīta ar Šveices un Latvijas valstu dibināšanas simtgadi un tās svinēšanu mūzikā. Šogad koncerta programmas uzmanības centrā visu Baltijas valstu mūzikas klasikas pērles, kā arī vairāki pirmatskaņojumi.

“Mēs vēlējāmies atšķetināt ne tikai Latvijas kodētās atslēgas un šo kodēto mūzikas un mākslas valodu, bet arī Baltijas. Jo mēs neesam vieni savā reģionā.

Lai cik mēs būtu atšķirīgi, mums daudzas lietas ir kopējas. Mums zināmas Latvijā, Baltijā, bet ne Šveicē,” skaidro projekta “Terra Choralis” idejas autors Uldis Mākulis

Valsts akadēmiskais koris “Latvija”, Šveices vienīgais profesionālais koris un Cīrihes latviešu koris “Balts” – kopā nedaudz virs simta dziedātāju – uz pirmo kopmēģinājumu satikās 14. novembrī, lai diriģentu Māra Sirmā, Lāsmas Kuplās un Floriana Helgata vadībā pieslīpētu pēdējās nianses pirms atbildīgā koncerta lielākajā Cīrihes koncertzālē.

Valsts akadēmiskā kora “Latvija” mākslinieciskais vadītājs Māris Sirmais uzsver ārvalstu interesi par latviešu kormūziku:

“Patiešām, ļoti daudzi, kas ir mazlietiņ saskārušies ar to, viņi visi apbrīno. Kas ir tas fenomens, kāpēc latviešu kori skan tieši tā, kā neviens cits pasaulē? Mēs esam vairāk emocionālās pasaules pārstāvji. Gleznojam gleznas ar skaņu.”

Koncertā tiks atskaņoti Ērika Ešenvalda, Jura Karlsona, Arvo Pērta, Veljo Tormisa, Anitas Miezes un Jēkaba Jančevska skaņdarbi. Daži no tiem skanēs pirmo reizi.

“Tas ir tāds komponista sapnis būt klāt tajā piedzimšanas procesā, un tas vienmēr ir mazliet uztraucoši, jo nekad līdz galam nav skaidrs, kas no tā visa sanāks,” atklāj komponists Jēkabs Jančevskis.

Jau otro gadu “Terra Choralis” koncertā, taču šoreiz kopā ar Latvijas un Šveices profesionālajiem koriem, piedalās arī Cīrihes latviešu koris “Balts”.

“Mēs esam gan patīkami satraukti, gan arī mazliet noraizējušies, kā mums tas viss izdosies. Bet, es domāju, ka mēs esam ļoti labi tikuši galā ar šo uzdevumu. Man ir brīnišķīgi dziedātāji, un ar regulāru mēģinājumu darbu, ar milzīgu atdevi un gribasspēku mēs esam to izdarījuši, un es domāju, ka būs brīnišķīgs koncerts un brīnišķīgs kopdarbs,” stāsta Cīrihes latviešu kora “Balts” mākslinieciskā vadītāja Lāsma Kuplā.

Uldis Mākulis stāsta, cik svarīgi viņam ir spēt dalīties ar Latvijas kultūru:

“Tā ir tāda nepieciešamība dzīvot Latvijas kultūrā un dot to citiem Kāpēc? Tāpēc, ka tā man ir ļoti tuva. Es mīlu un šajā mīlestībā vēlos atzīties ne tikai sev un sevī, ja tā var teikt, bet dalīties ar šo mīlestību un atzīšanos citu klātbūtnē.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti