Labrīt

Uga Dumpis: Jo vairāk cilvēku būs vakcinēti, jo mazāki būs epidēmijas uzliesmojumi

Labrīt

Skolu pārstāvji: jaunā satura ieviešanu vajadzēja atlikt uz nākamo gadu

Aleksandra Špicberga Ziemassvētkos piedāvā programmu "Laiks. Tu. Lūgšana"

Dziedātāja Aleksandra Špicberga svētkos piedāvā programmu «Laiks. Tu. Lūgšana»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

“Es ļoti ticu kopīgu lūgšanu spēkam, kas jo īpaši svarīgs šajā laikā,” saka jaunā, talantīgā dziedātāja Aleksandra Špicberga. Dažādu gadsimtu baznīcas lūgšanas un dziedājumi veido arī viņas jauno koncertprogrammu “Laiks. Tu. Lūgšana”.

Lai arī iecerētie klātienes koncerti šobrīd nav iespējami, daļu no programmas ikvienam būs iespēja redzēt bez maksas “LMT Straumes” videoierakstā, kas tiks publicēts 23. decembra vakarā.

Ar Aleksandras Špicbergas balsi koncertos savīsies arī Mikus Bāliņa un Elvija Endeļa sitaminstrumentu spēle un vīru okteta dziedājums.

Baznīcā ierakstītais, arī vizuāli ļoti skaistais koncerts skatītāju pārceļ gluži vai kādā pārlaicīgā pasaulē. Pāri visam ir Aleksandras Špicbergas ļoti spēcīgā, ar īpašu garīgu spēku piepildītā balss, un, protams, viņas izdziedātās lūgšanas.

Aleksandras Špicbergas koncertprogramma “Laiks. Tu. Lūgšana”
Aleksandras Špicbergas koncertprogramma “Laiks. Tu. Lūgšana”

Koncerta programmu Aleksandra Špicberga kopā ar koncerta producenti, savu mammu Māru Špicbergu lolojusi jau vairāku gadu garumā. Tai izraudzītas dažādu konfesiju lūgšanas un dziedājumi, arī Latvijā nekad neskanējuši. Pati mūziķe tos atradusi, pārrakstījusi no ierakstiem un veidojusi tiem aranžējumus.

Galvenais vadmotīvs – ar mūzikas palīdzību aicināt uz kopību, uz saprašanos un uz uzticēšanos.

Aleksandra Špicberga stāsta: “Koncertā skanēs gan Austrumu, gan Rietumu rita baznīcas dziedājumi. Sākumā būs divas katoļu lūgšanas “Ave Maria” un “Salve Regina”, tālāk koncerta vidū būs trīs senbaznīcas dziedājumi, bet koncerts noslēgsies ar “Klusa nakts, svēta nakts”.

Aleksandras Špicbergas koncertprogramma “Laiks. Tu. Lūgšana”
Aleksandras Špicbergas koncertprogramma “Laiks. Tu. Lūgšana”

Mēs veidojām šo programmu ar domu, lai ikviens tajā varētu atrast ko kopīgu. Piemēram, ir senā lūgšana “Kyrie Eleison”, kuras vārdi ir “Kungs, apžēlojies!”, kas ikvienai konfesijai, ikvienai kristīgajai baznīcai nozīmē to pašu. Tas ir arī mūsu sapnis, ka cilvēki varētu atrast kopīgo, vienoties kopīgās lūgšanās un garīgumā.”

Aleksandra Špicberga atzīst, ka viņa pati ļoti tic kopīgu lūgšanu spēkam, kas pasauli vērš uz labu. Viņasprāt, tieši lūgšana ir tā, uz kuras rēķina nedrīkstētu taupīt laiku, kaut arī mēs bieži vien darām otrādi.

Mūziķe atzīmē: “Kā saka – kamēr kāds lūgsies, pasaule neapstāsies. Tas ir svarīgi arī šajā sarežģītajā laikā – uzticēties Dievam, lūgt palīdzību un stiprinājumu. Arī lūgt, lai Dievs mums uzrāda, kam un kur mēs varam palīdzēt. Jo tajā mirklī, kad tu palīdzi, tu arī pats jūties daudz labāk. Tu tādējādi palīdzi arī pats sev.”

Aleksandras Špicbergas koncertprogramma “Laiks. Tu. Lūgšana”
Aleksandras Špicbergas koncertprogramma “Laiks. Tu. Lūgšana”

Vai ticība ar mūziķi iet kopsolī no bērnības? Špicberga stāsta: “Jā. Mēs visa ģimene sākumā bijām luterāņi, bet nu jau desmit gadus esam pareizticīgie. Un es varu būt ļoti pateicīga, ka es jau kopš bērnības esmu kristiete, esmu gājusi uz baznīcu, tāpēc varbūt man to visu ir vieglāk sajust un saprast.”

Aleksandras Špicbergas balss koncertā vairākos dziedājumos sabalsosies ar vīru okteta balsīm, kā arī ar Mikus Bāliņa un Elvija Endeļa sitaminstrumentu spēli, viņu sniegumā būs dzirdamas arī vairākas instrumentālas kompozīcijas.

Aleksandras Špicbergas koncertprogramma “Laiks. Tu. Lūgšana”
Aleksandras Špicbergas koncertprogramma “Laiks. Tu. Lūgšana”

Uz jautājumu, ko Špicbergai vissvarīgāk šķiet novēlēt cilvēkiem šī gada Ziemassvētkos, viņa atbild, ka vispirms jau šogad ar vēlējumiem ir jābūt uzmanīgiem: “Ziemassvētki, protams, ir Kristus piedzimšanas svētki. Bet ļoti daudzi saka, ka Ziemassvētki ir ģimenes svētki, un šogad, kad ģimenes dažkārt ir sadalītas dēļ visa tā, kas notiek pasaulē, viņiem Ziemassvētki būs stipri atšķirīgi no pierastajiem.

Tāpēc ir ļoti jāuzmanās ar novēlējumiem, visur pa labi pa kreisi nevajadzētu teikt – priecīgus Ziemassvētkus, jo šogad tā var daudziem nebūt.

Tāpēc pats svarīgākais būtu atrast kopības un miera sajūtu sevī un ticēt, ka būs labi.”

Daļu no Aleksandras Špicbergas koncertprogrammas “Laiks. Tu. Lūgšana” būs iespējams noskatīties, sākot no 23. decembra vakara, lietotnē “LMT Straume”. Videoieraksts būs pieejams bez maksas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti