Rīta Panorāma

Iznāk Latvijas baleta un dejas enciklopēdija. Intervija ar Guntu Bāliņu

Rīta Panorāma

Intervija ar Saeimas priekšsēdētāju Ināru Mūrnieci

Komponists Dmitrijs Šostakovičs – jokdaris un vizionārs - divos koncertos

Divos koncertos izskanēs pasaulslavenā komponista Šostakoviča daiļrade

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO) janvāri noslēgs ar pasaulslavenajam komponistam Dmitrijam Šostakovičam veltītu programmu. Piektdien, 25. janvārī, notiks cikla "Meistari un meistardarbi" otrais koncerts "Šostakovičs - jokdaris un vizionārs". Savukārt dienu iepriekš, 24. janvārī, Lielajā ģildē notiks koncerts jauniešiem un mūzikas iesācējiem "Simfoniskais hits ar Goran Gora. Šostakoviča Koncerts klavierēm un trompetei", liecina LNSO informācija.

Kopā ar LNSO un Andri Pogu koncertā 25. janvārī uzstāsies spožā bulgāru pianiste Plamena Mangova, viens no izcilākajiem Latvijas trompetistiem Jānis Porietis, kā arī LNSO koncertmeistars Georgs Sarkisjans. 

"Viens no ievērojamākajiem 20. gadsimta simfoniķiem Dmitrijs Šostakovičs tiek dēvēts par laikmeta muzikālo sirdsapziņu, traģisko notikumu atspoguļotāju un krievu laikmetīgās mūzikas klasiķi. Viņu mēdz saukt par 20. gadsimta Bēthovenu.

Šostakoviča dzīve un māksla savā ziņā bija varoņdarbs, strādājot gaisotnē, ko caurauda komunistiskā režīma ideoloģijas žņaugi.

Taču vismaz jaunībā komponists gribēja arī nest cilvēkiem prieku," norāda LNSO.

25. janvāra koncerta pirmajā daļā varēs dzirdēt Šostakoviča Koncertu klavierēm, trompetei un stīginstrumentiem. Savukārt koncerta otrajā daļā skanēs Šostakoviča 4. simfonija, kuras pirmatskaņojums tika paredzēts, taču nenotika 1936. gadā.

"Klasikas ģēnijs komponists Dmitrijs Šostakovičs dzīvoja pāri savam laikmetam, viņš redzēja simt gadus uz priekšu," tā Šostakoviča mūziku raksturo LNSO koncertmeistars Sarkisjans. 

Viņš būs viens no 104 mūziķu lielā LNSO sastāva, kurš 25. janvāra vakarā galvenā  diriģenta Pogas vadībā atskaņos Dmitrija Šostakoviča 4.simfoniju.

Dienu iepriekš - 24. janvāra vakarā - Lielajā ģildē notiks koncerts jauniešiem un mūzikas iesācējiem "Simfoniskais hits ar Goran Gora. Šostakoviča Koncerts klavierēm un trompetei". Šajā koncertā skatīsies uz komponista dzīves ritējumu, daiļradi un attiecībām ar varu kinofilmu kontekstā. Goran Gora stāstījums mīsies ar kadriem no padomju laika filmām, kurām Šostakovičs radījis mūziku. Viņš bijis mūzikas autors vairāk nekā 100 filmām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti