Baškirovs: Mūziķa misija ir sniegt klausītājam emocionālu lādiņu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Mūziķa misija ir nevis izklaidēt, bet dot klausītājiem emocionālu lādiņu un garīgu veldzi - tāda ir pasaulslavenā krievu pianista Dmitrija Baškirova pārliecība. Viņš šajās dienās ieradies Rīgā, lai sniegtu atklātās meistarklases jaunajiem Latvijas pianistiem.

Baškirovs ir vairāku pasaules mūzikas augstskolu Goda profesors, daudzu klavierspēles konkursu žūrijas loceklis.

Baškirova atklātās meistarklases ir aizraujoši vērot ikvienam. Viņš ļoti rūpīgi ieklausās katrā audzēkņa izspēlētajā notī, to emocionāli komentē, dzied priekšā, brīžiem pats sēžas pie otrām klavierēm un spēlē līdzi.

Viens no meistarklašu dalībniekiem - jaunais, talantīgais pianists Georgijs Osokins izvēlējies spēlēt Šopēna „Mazurku”. Baškirovs seko, lai ne brīdi spēlei nepazustu mazurkas raksturs, un, lai to akcentētu, vienu brīdi pat pats sāk demonstrēt mazurkas dejas soļus.

Audzēkņiem viņš stāsta, ka ļoti svarīgi, lai viņu spēlētā mūzika dzīvotu un elpotu, uzsverot, ka tieši katra pianista iekšējā emocionālā sajūta ir tā, kas dod pareizos impulsus pirkstiem.

Meistarklašu dalībnieki šo vienu stundu kopā ar Dmitriju Baškirovu vērtē kā ļoti nozīmīgu pieredzi, stāsta Georgijs Osokins. „Viņš ir ģeniāls pedagogs, un tādu pasaulē nav daudz. No viņa ieteikumiem es savai pieredzei paņemšu maksimumu. No viņa uzslavas izpelnīties nav viegli. Viņš ir ļoti stingrs un impulsīvs, un dažreiz viņš savas meistarklases padara par gandrīz tādu kā šovu, skolnieku vispār izraidot no skatuves. Pateicos liktenim, ka ar mani tā nenotika, un man bija iespēja viņam spēlēt,” par savu pieredzi stāsta Osokins. Sajūsmu par Baškirova meistarklasēm pauž arī citi pianisti, piemēram, Jeļizaveta Terentjeva.

Baškirovs šobrīd savu dzīvi velta tikai pedagoģijai, jo pagājušā gada rudenī pieņēmis lēmumu pats uz skatuves vairs nekoncertēt. Arī kā pedagogs viņš ir ļoti pieprasīts, tūlīt pēc Latvijas viņu jau gaida vēl septiņās valstīs. „Man vajadzēja izvēlēties - vai nu spēlēt vai pasniegt. Es izvēlējos pasniegt, jo labi apzinos, ka savos 82 gados vairs nevarēšu nospēlēt tik labi kā agrāk, bet sliktāk spēlēt es negribu,” tiešs ir Baškirovs.

Vaicāts, kā viņš vērtē mūzikas dzīves attīstību Eiropā un citviet pasaulē, Baškirovs atbild, ka talantīgu cilvēku ir ļoti daudz. Diemžēl lielākā daļa no viņiem izvēlas pielāgoties masu gaumei un vēlmēm, bet tā nav īsta mākslinieka sūtība. „Mūs savulaik mācīja spēlēt, nevis domājot par aplausiem un naudu, bet gan aiz pašaizliedzīgas mīlestības pret mūziku. Mūsdienās, diemžēl, prioritātes ir mainījušās. Mākslinieki, lai varētu eksistēt, bieži vien ir spiesti izdabāt masu gaumei, un tā ir ļoti bīstama tendence,” norāda pedagogs un piemetina: „Bet ko lai dara… Tāds laiks… tas taču nenotiek tikai mūzikas jomā…”

No Latvijas mūziķiem, kuri ir populāri pasaulē, bet neiet šīs masu gaumes pavadā, Baškirovs īpaši izceļ diriģenta Andra Nelsona personību. „Šobrīd jūsu diriģents Nelsons - visi viņu ļoti slavē. Arī mana meita, kura ar viņu ir spēlējusi, teica atzinīgus vārdus. Varat lepoties, ka Latvija tādu diriģentu ir izauklējusi, kuru šobrīd pazīst visa Eiropa,” Latvijas mūzikas potenciālu uzteic Baškirovs.

Baškirova meistarklases Latvijas Mūzikas akadēmijā turpināsies arī otrdien un trešdien. Tās ir atklātas, un tas nozīmē, ka Mūzikas akadēmijas zālē maestro enerģisko darbošanos ar audzēkņiem ir iespēja vērot ikvienam interesentam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti