Pārmijas

Starp Latviju un Itāliju. Intervija ar pianisti Aurēliju Šimkus

Pārmijas

Sansusī vakars Rīgā: Gatavība pārsteigumam

Georgijs Osokins: Rahmaņinova mūzika ir liturģija par cilvēcību un labestību

Nokļūt tuvāk mūzikai. Lielajā ģildē uz skatuves tiksies LNSO, Kristīna Poska un Georgijs Osokins

24. novembrī Lielajā ģildē notiks koncerts "LNSO, Kristīna Poska un Georgijs Osokins", kurā kā centrālais skaņdarbs izskanēs Sergeja Rahmaņinova Trešais klavierkoncerts. Pianists Georgijs Osokins Latvijas Radio 3 raidījumā "Pārmijas" atzīst, ka katram pianistam par šo koncertu ir savs stāsts, ļoti personisks un intīms: "Jebkuram cilvēkam, pat ja viņš nav saistīts ar mūziku, ir vērts vismaz vienu reizi dzīvē to noklausīties. Es pats esmu mūzikai nokļuvis daudz tuvāk, pateicoties tieši šim klavierkoncertam."

Pianists skaidroja, ka Rahmaņinova Trešais klavierkoncerts ir sarežģīta kompozīcija izpildītājam, jo ir ne tikai tehniski sarežģīta, bet arī saturiski piepildīta un personīgi svarīga tās autoram.

"Viņš [Rahmaņinovs] vienmēr meklēja to lakonisko vektoru, un šajā skaņdarbā nav nevienas liekas nots," uzsver Osokins.

Šis koncerts būs pirmā pianista Georgija Osokina un diriģentes Kristīnas Poskas satikšanās uz skatuves. Osokins uzsver, ka arī diriģentam un orķestrim šis nav viegls klavierkoncerts, tāpēc parasti tam tiek veltīts ilgs mēģinājumu laiks. "Kad šis koncerts tika atskaņots otro reizi un pianists bija pats komponists, tad viņi ļoti ilgi mēģināja, bet orķestrim nebija nekādu iebildumu, jo viņiem ļoti patika tieši tas, kas saturiski un intonatīvi tur notiek. Tā ir ļoti sarežģīta mūzikas valoda, bet arī liels baudījums," stāsta pianists.

Komentējot skaņdarba izvēli, pianists spriež, ka tieši šobrīd ir jāparāda, ka mūzika pieder cilvēcei, nevis vienam režīmam, un ir jāturpina atskaņot arī Rahmaņinova mūzika. "Man personīgi negribētos, lai viņi [Krievija] okupētu ne tikai teritorijas, bet arī daļu no pasaules kultūras, kuru viņi ļoti grib okupēt. [..]

Viņi vienmēr teiks, ka tur arī negrib atskaņot mūsu mūziku, viņi ir slikti. Tas dod elektorātam ēdienu, un tas, manuprāt, ir ļoti nepareizi. Rahmaņinovs nepieder Putinam," uzsver Osokins.

16. un 19. decembrī pianists Georgijs Osokins aicina uz diviem solokoncertiem Lielajā ģildē, kurā tiks atskaņota ziemas programma. Koncertos tiks atskaņoti Pētera Vaska, Sergeja Rahmaņinova, Ferenca Lista un citu komponistu skaņdarbi.

Koncerti aizsāksies ziemā, bet citur Eiropā turpinās izskanēt arī pavasarī. "Klimats ir ļoti svarīgs, jo dod atmosfēru. Man vienmēr ir citādāka noskaņa, kad es spēlēju ziemā un kad vasarā, pilnīgi. Arī cilvēki zālē citādāk ģērbjas, un tas piedod kaut kādu noskaņu," skaidro Osokins.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti