Rīta Panorāma

Intervija ar zemkopības ministru Didzi Šmitu (AS)

Rīta Panorāma

Rīta Panorāma

Jūrmalas festivālā muzicēs pianisti Osokini

Osokinu dinastija ieskandinās Jūrmalas festivālu

Jūrmalas festivālā 21. jūlijā klausītājiem gaidāmi klaviermūzikas svētki ar Osokinu dinastijas pianistiem, vēsta festivāla rīkotāji.

"Andreja un Georgija klavierspēle izpelnījusies starptautisku atzinību, bet viņu tēvs Sergejs ir viens no cienījamākajiem mūziķiem Latvijā. Katrs no viņiem saņēmuši Latvijas valsts augstāko apbalvojumu mūzikā – Lielo Mūzikas balvu –, un šī savienība kļuvusi par pianisma mākslas zīmolu gan Latvijā, gan ārzemēs.

Osokinu kopīgie koncerti ir notikums ar dziļi pārdomātu vēstījumu, kuros allaž skan skaistākais klaviermūzikas zelta repertuārs un klasiskās mūzikas šedevri oriģinālos pārlikumos divām un pat trim klavierēm," uzsver festivāla pārstāvji.

Osokinu ģimene
Osokinu ģimene

Solīts, ka arī šoreiz daudzveidīgā skaņdarbu izlase nebūs izņēmums. Koncerta viesi dzirdēs Johana Sebastiāna Baha kompozīcijas, Roberta Šūmaņa virtuozi spožo un garā cēlo ‘‘Vīnes karnevālu", kuru pats komponists nodēvējis par ‘‘romantisma izrādi", kā arī somu mūzikas ikonas Žana Sibēliusa melanholiski skaisto ‘‘Skumju valsi" no Arvīda Jernefelta lugas ‘‘Nāve".

"Koncertā skanēs rezignētais Sergeja Rahmaņinova skaņdarbs ‘‘Les Larmes" (‘‘Asaras") no Svītas divām klavierēm op. 5. Reibinošu dejas apoteozi būs iespēja dzirdēt Morisa Ravēla horeogrāfiskajā poēmā ‘‘Valsis" – skaņdarbā, kuru mēdz uzskatīt par ekspresionisma kulmināciju. Dzirdēsim paša Ravēla transkripciju divām klavierēm, kas ir viens no sarežģītākajiem opusiem pianistu duetam," teikts koncerta pieteikumā.

Programmā skanēs arī cikls, kas veidots no atsevišķām Vīnes klasiķu klavierkoncertu daļām. Pirmā daļa būs no Jozefa Haidna saulainā Klavierkoncerta Re mažorā, lēnā vidusdaļa – no Volfganga Amadeja Mocarta 23. klavierkoncerta, kas jau priekšvēsta romantismu ar savu operisko izteiksmību un emocionalitāti. To noslēgs enerģiskais fināls no Ludviga van Bēthovena Ceturtā klavierkoncerta. Tāpat visi trīs Osokini atskaņos Johana Sebastiāna Baha cēlo Koncertu trim klavierēm Do mažorā BWV 106, kurā solistu partijas izceļas ar savstarpējo saliedētību un vijību.

Festivāla rīkotāji atzīmē, ka Bahs, visticamāk, skaņdarbu komponējis saviem bērniem, un koncertā to varēs dzirdēt Sergeja Osokina un viņa abu dēlu izpildījumā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti