Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Liepājas teātris izziņo jauno sezonu

Atgriežas džeza meistarklašu festivāls "Voicingers On Tour"

Atgriežas džeza meistarklašu festivāls «Voicingers On Tour»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Rīgā norisinās festivāls "Voicingers", kas, citējot tā veidotājus, – aicina atmest akadēmiskos rāmjus un atgriezties pie džeza būtības.

"Voicingers" ir Eiropas džeza mūzikas izpildītāju, improvizācijas mākslas lietpratēju un pedagogu veidots meistarklašu festivāls, kurš 2008. gadā radies Polijā un līdz šim organizēts tādās valstīs kā Slovākija, Ungārija, Ukraina, Čehija, Francija, Anglija, Dienvidkoreja un Ķīna.

"Dzīve līdzinās džezam… tāpēc vislabāk ir improvizēt" – tā teicis Džordžs Gēršvins, un tie varētu būt arī atslēgas vārdi ceļojošajam džeza festivālam "Voicingers", kurš spēj ne tikai izglītot vai izklaidēt savu auditoriju, bet arī vest labākās mūsdienu džeza tradīcijas cauri visai Eiropai. Radot spilgtus iespaidus dalībnieku un klausītāju vidū jau pagājušajā vasarā, ceļojošais festivāls atkal piestājis Latvijā.

"Šogad esam pamatīgi atspērušies un programma ir dubultplaša gan meistarklašu, gan arī koncertu ziņā. Manuprāt, tā ir ļoti īpaša pieredze pašiem vokālistiem, kuriem arī ir domātas meistarklases šajā projektā. Jo par jaunās paaudzes talantiem un arī jau profesionāļiem ir jārūpējas un, kā mēs zinām, arī džeza mūzikā meistarklašu formāts ir ļoti veiksmīgs un tas vienmēr dod ļoti lielu atspērienu jaunām, radošām dvesmām un jaundarbiem," stāsta festivāla koordinatore Latvijā Santa Šillere.

Starptautiski atzīti džeza mūziķi sešu dienu garumā piedāvā 20 īpaši izstrādātas meistarklases vokālistiem – gan iesācējiem, gan profesionāļiem. Un pirmo reizi pieredzējušajiem mentoriem pievienojies arī mūsu džeza pianists un komponists Edgars Cīrulis, kurš atzīst: "Šī bija ļoti interesanta, unikāla iespēja man padalīties ar mūziku, kas man pašam ir svarīga, kas mani aizkustina. Atļāvos paiet soli uz priekšu un aicināt varbūt padomāt, kā mēs klausāmies mūziku. Ne tikai kā mēs klausāmies mūziku, bet kā mēs ieklausāmies sevī, savos tuvākajos un varbūt arī cilvēkos, kuru viedoklim mēs nepiekrītam, respektīvi – iemācīties ieklausīties par spīti visam."

Pieredzē par dalību meistarklasēs dalās vokāliste Inese Ērmane-Peiča: "Es šodien piedalījos trīs meistarklasēs. Pirmā bija par improvizāciju grupā – kā veidot ansambli, ieklausīties vienam otrā un improvizēt kopā, otrā bija par dažādu ritmu variēšanu un vokālajām tehnikām ar ritma maiņām, un trešā bija Edgara Cīruļa vadītā meistarklase par mūziku, kas viņu iedvesmo, kur viņš dalījās ar stāstiem, kā šī mūzika ,un analizēja šo mūziku kopā ar mums. Un beigās mēs visi kopā arī muzicējām, tā ka ļoti forši un iedvesmojoši, un gaidu nākamās dienas."

Meistarklasēm pietiekties vairs nav iespējams, taču ikviens džeza mūzikas cienītājs aicināts visas nedēļas garumā uz festivāla koncertiem un džemsesijām, kuras ik vakaru norisināsies kultūrtelpā "M/Darbnīca", kas, iespējams, ir vienīgā vieta Rīgā, kurā gandrīz nepārtraukti skan džezs. Te uzstāsies gan Eiropas džeza skatuves talanti un meistarklašu mentori, gan arī latviešu esošās un vēl tikai uzlecošās zvaigznes.

Bet – vai būt par džeza mūziķi ir viegli? Festivāla mākslinieciskais vadītājs Gžegošs Karnas no Polijas atbild: "Rietumu kultūrā ir viegli kļūt par džeza mūziķi. Jo mūsu kultūrā visam, ko mēs darām, ir individuāla pieeja. Rietumu kultūrā oriģinalitāte ir vērtība. Austrumu kultūrā, piemēram, Ķīnā vai Vjetnamā, galvenā vērtība ir tradīcija. Mums ir tendence novērtēt atšķirīgo un oriģinālo. Eiropiešiem ir potenciāls džezam, jo tas ir par individualitāti, raksturu un spēju izpausties atšķirīgi."

Ceļojošais festivāls šajā vasarā pirmo reizi organizēts arī Dānijā, Bangladešā un Vjetnamā, bet džeza nedēļa Rīgā noslēgsies ar visu festivāla mākslinieku lielkoncertu VEF Kultūras pilī, kurā izskanēs oriģinālmūzika, pazīstamas džeza melodijas un latviešu komponistu pērles jaunā skanējumā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti